Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
Στην ατζέντα της Ημερίδας καίρια ζητήματα για την επίδραση της κλιματικής αλλαγής σε τουρισμό, πρωτογενή τομέα, υδατικό ισοζύγιο, πολιτιστική κληρονομιά και ενεργειακό οδικό χάρτη της Κρήτης
Την επιτροπή Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Διαχείρισης Απορριμμάτων της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας εκπροσώπησε ο Δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος σε ημερίδα για την Κλιματική Αλλαγή.
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου LIFE-IP AdaptInGR και κατά τη διάρκειά της αναπτύχθηκαν από ειδικούς επιστήμονες καίρια ζητήματα που αφορούν στην επίδραση της κλιματικής αλλαγής στον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα, το υδατικό ισοζύγιο, την πολιτιστική κληρονομιά, τον σχεδιασμό ενός νέου μοντέλου αειφορίας και τον ενεργειακό οδικό χάρτη της Κρήτης.
Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Χερσονήσου και Αντιπρόεδρος της επιτροπής Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Διαχείρισης Απορριμμάτων της ΚΕΔΕ Γιάννης Σέγκος σημείωσε : «Τα Περιφερειακά Σχέδια για την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, των οποίων η εκπόνηση είναι σε προχωρημένο στάδιο, ορίζουν τους βασικούς πυλώνες για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
Με βάση τις κλιματικές συνθήκες και την τρωτότητα κάθε Περιφέρειας καθορίζονται επακριβώς οι τομείς πολιτικής και οι γεωγραφικές ενότητες προτεραιότητας για λήψη μέτρων, καθώς επίσης και τα οικονομικά μέσα για την υλοποίησή τους.
Η ΚΕΔΕ προσπαθεί πάντα να στηρίζει ενέργειες προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, όντας σε συνεργασία με τους δήμους για την σωστή διάγνωση του προβλήματος και τον σωστό σχεδιασμό και οργάνωση της αντιμετώπισης σε τοπικό επίπεδο».
Ο κ. Σέγκος έκανε ειδική αναφορά στο καινοτόμο δίκτυο συλλογής βιοαποβλήτων στο Δήμο Χερσονήσου.
Υλοποιώντας περιβαλλοντικές στρατηγικές στο μείζον θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων ο Δήμος Χερσονήσου θέτει σε εφαρμογή δράσεις που εντάσσονται στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων και του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων και αποτελούν πρόκληση για το σύνολο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Πρόκειται για την οργάνωση και εφαρμογή της διαλογής στην πηγή και ειδικότερα τη συλλογή βιοαποβλήτων, προκειμένου αυτά να προωθηθούν προς αξιοποίηση μέσω της κομποστοποίησης.
«Με αυτό τον τρόπο ο δήμος Χερσονήσου εξασφαλίζει ποιοτικότερους δείκτες προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας σε συνδυασμό με την αποδοτικότερη διαχείριση των πόρων στο ακανθώδες ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων, υλοποιώντας πολιτικές επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης», πρόσθεσε ο κ. Σέγκος.
Παράλληλα αναφέρθηκε στις παγκόσμιες διαστάσεις του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.
«Το θέμα της κλιματικής αλλαγής κατανοούμε όλοι ότι είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλεί και θα συνεχίσει να προκαλεί μεγάλες πιέσεις στη χώρα μας. Σύμφωνα με μελέτη του ΟΗΕ η Ελλάδα, όπως και ολόκληρη η Μεσόγειος συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 18 “καυτά” σημεία του πλανήτη, τα οποία θα αντιμετωπίσουν τα μεγαλύτερα προβλήματα εξαιτίας της εντεινόμενης αλλαγής του κλίματος. Θεωρώ πολύ σημαντική τη διεξαγωγή της ημερίδας για τη συστράτευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων απέναντι στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Εξάλλου ο Δήμος Χερσονήσου έχει βιώσει τις επιπτώσεις του φαινομένου έχοντας πληγεί από ακραία πλημμυρικά φαινόμενα το φθινόπωρο του 2020», σημείωσε ο Δήμαρχος Χερσονήσου και Αντιπρόεδρος της επιτροπής Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Διαχείρισης Απορριμμάτων της ΚΕΔΕ Γιάννης Σέγκος.