Δυο τρόποι επίλυσης του προβλήματος κτηματογράφησης των κληροτεμαχίων

Ύστερα από αλλεπάλληλες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του Βουλευτή Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής, κ.Βασίλη Κεγκέρογλου  για να αρθεί η δυσμενής μεταχείριση των αγροτεμαχίων που προέρχονται από κληροτεμάχια στη διαδικασία του κτηματολογίου, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με απάντηση της στην υπ’ αριθμό πρωτ. 2066/04-01-22 τελευταία ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής για το εν λόγω θέμα, επισημαίνει ότι δίνονται δύο τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος και συγκεκριμένα:

Α) Με δικαστική απόφαση που εκδίδεται από το Ειρηνοδικείο, η οποία συνιστά τίτλο κτήσης κυριότητας για το τμήμα του κληροτεμαχίου στο οποίο αφορά, και, συνεπώς, μπορεί να δηλωθεί, πλέον, στο κτηματολόγιο με την υποβολή σχετικής δήλωσης εγγραπτέου δικαιώματος του άρθρου 2 ν. 2308/1995. Η διαδικασία κατά την οποία εκδικάζονται οι σχετικές αιτήσεις (εκούσια δικαιοδοσία) είναι ευέλικτη και δεν απαιτεί σημαντικά έξοδα για την ολοκλήρωσή της, ενώ δεν υπάρχει αντιδικία των εμπλεκομένων, οπότε η δίκη εξελίσσεται ομαλά και ταχύτατα και

Β) Οι πολίτες μπορούν να αποκτήσουν τίτλο, αξιοποιώντας τις διατάξεις του ν. 4640/2019, περί διαμεσολάβησης σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις. Με αυτόν τον τρόπο οι πολίτες λύνουν συναινετικά, γρήγορα και ανέξοδα τις υποθέσεις τους, προσφεύγοντας σε έναν εκπαιδευμένο διαμεσολαβητή. Το πρακτικό που εκδίδει αυτός συνιστά τίτλο μεταγραπτέο κατά την κείμενη νομοθεσία, ιδίως όταν αφορά διορθώσεις ανακριβών πρώτων κτηματολογικών εγγραφών. 

Οι παραπάνω τρόποι επίλυσης, μπορούν να αξιοποιηθούν σύμφωνα με το άρθρο 39§3 ν. 4673/2020 για πέντε έτη  και συγκεκριμένα έως 22-3-2024 και συστήνεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στους πολίτες, να επιλέξουν κάποιον από τους 2 προβλεπόμενους στο νόμο τρόπους και να δηλώσουν τα δικαιώματά τους κατά την κτηματογράφηση που είναι σε εξέλιξη.

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content