Χαρακτηρισμούς όπως «καραμελίτσα» και «μαξιλαράκι» που αποδίδονται στην κοιλίτσα έρχεται να επισκιάσει μελέτη από το Πανεπιστήμιο Northwestern του Σικάγο, σύμφωνα με την οποία τα παραπάνω κιλά θα στοιχίσουν χρόνια ζωής.
Συγκεκριμένα, η μελέτη που δημοσιεύεται στο JAMA Network Open κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους παχύσαρκους πενηντάρηδες για τους οποίους το προσδόκιμο ζωής κινείται αντίστροφα με τον δείκτη της ζυγαριάς.
Η επιστημονική ομάδα ανέτρεξε στα στοιχεία από την ασφάλιση υγείας 29.621 ατόμων άνω των 65 κατά το 2015 που είχαν συμμετάσχει παλαιότερα σε μια μακροχρόνια μελέτη υγείας τις δεκαετίες ’60 και ’70. Έως τον Δεκέμβριο του 2015, 13.000 είχαν αποβιώσει. Για να διερευνήσουν τη σύνδεση σωματικού βάρους με τη θνητότητα, οι ερευνητές αξιοποίησαν τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και διέκριναν τους συμμετέχοντες σε άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (ΔΜΣ 40 και άνω), παχύσαρκα (ΔΜΣ 30-39,9), υπέρβαρα (ΔΜΣ 25-29,9) και υγιούς βάρους (ΔΜΣ 18,5-24,9).
Τα αποτελέσματα έδειξαν μικρότερη ζωή κατά πέντε χρόνια για τα άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία, ενώ δύο σχεδόν χρόνια φάνηκε ότι στοιχίζει η σοβαρή παχυσαρκία. Τα ευρήματα κρίνονται μετριοπαθή συγκριτικά με παλαιότερες μελέτες που είχαν διαπιστώσει μείωση της ζωής κατά ολόκληρη δεκαετία. Τέλος, στα υπέρβαρα άτομα το προσδόκιμο ζωής δεν παρουσίασε μείωση, έκπτωση ωστόσο παρατηρήθηκε στα χρόνια ζωής με καλή υγεία. Ειδικότερα:
μεσήλικες με νοσογόνο παχυσαρκία ζουν κατά μέσο όρο 77,7 χρόνια, τα 10,32 εκ των οποίων με κακή υγεία
τα παχύσαρκα άτομα ζουν περίπου 80 χρόνια και τα 9,8 με κακή υγεία
για τους υπέρβαρους το διάμεσο προσδόκιμο ζωής ορίστηκε στα 82,1 χρόνια, τα 7,22 με κακή ποιοτικά υγεία
το υγιές βάρος συνδέθηκε με 82,3 χρόνια ζωής και 6,1 μόλις με έκπτωση υγείας.
Η εξήγηση για την κακή υγεία των παχύσαρκων ατόμων αναδείχθηκε από μια άλλη διαπίστωση, ότι έφεραν περισσότερες συννοσηρότητες.
Το περιπλέον βάρος, εξηγούν οι ειδικοί, προάγει τη φλεγμονή και την εναπόθεση λίπους στις αρτηρίες, καταπονώντας την καρδιά και άλλα ζωτικά όργανα.
Οικονομικά «βάρη» της παχυσαρκίας
Οι ερευνητές εξέτασαν και το οικονομικό αντίκτυπο της παχυσαρκίας. Όπως διαπιστώθηκε από τα δεδομένα ασφάλισης υγείας στους άνω των 65 ετών, τα παχύσαρκα και υπέρβαρα άτομα είχαν πληρώσει αθροιστικά 23.396 και 12.390 περισσότερα δολλάρια από τα άτομα υγιούς βάρους.
«Αποτελεί επείγουσα ανάγκη η εξασφάλιση πόρων και χάραξη στρατηγικών σε ατομικό και πληθυσμιακό επίπεδο για την αντιμετώπιση της ολοένα αυξανόμενης πρόκλησης του υπερβολικού βάρους για τη δημόσια υγεία στο πλαίσιο ενός πληθυσμού που γερνά», σχολίασε η Δρ Sadiya Khan.
Κάποιοι από τους περιορισμούς της μελέτης, όπως ανέφεραν οι ερευνητές, αποτέλεσαν ο μικρός αριθμός ατόμων με νοσογόνο παχυσαρκία -μόλις 125- και επομένως τα ευρήματα που τα αφορούν χρειάζονται προσοχή κατά την ερμηνεία, καθώς και η καταγωγή του δείγματος, επί το πλείστον Καυκάσιοι.
Πηγή:ygeiamou.gr