Αυτή η συνταγή για μηλόπιτα είναι ό,τι πιο νόστιμο κι εύκολο έχετε ετοιμάσει ποτέ! Το μυστικό της βρίσκεται στην ανάλαφρη ζύμη, που ειδικά για την επικάλυψη μπαίνει στην κατάψυξη και στη συνέχεια την τρίβεται πάνω από τα μήλα και γίνεται σαν crumble.
της Ιωάννας Σταμούλου
Μερίδες:10-12 Χρόνος προετοιμασίας:20′ Χρόνος μαγειρέματος:50′ Έτοιμο σε:1:10′
Υλικά
Για τη ζύμη
500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
½ κουτ. γλυκού αλάτι
250γρ. Βούτυρο Lurpak μαλακωμένο (σε θερμοκρασία δωματίου)
200-250γρ. ζάχαρη
2 αβγά
Για τη γέμιση
4 μήλα μεγάλα ή 5 μέτρια, καθαρισμένα και τριμμένα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
200-250γρ. ζάχαρη (ανάλογα πόσο γλυκιά την προτιμάτε)
1 κουτ. σούπας κανέλα
χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
Διαδικασία
Σε ένα μπολ αναμιγνύετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Σε δεύτερο μπολ δουλεύετε για λίγο το βούτυρο με τη ζάχαρη.
Κάνετε λακκούβα στο μίγμα του αλευριού και ρίχνετε μέσα τα αβγά και το μίγμα του βουτύρου. Ανακατεύετε να ενωθούν τα υλικά. Προσοχή, μην το παραζυμώσετε!
Χωρίζετε τη ζύμη στα δύο με το ένα μέρος να είναι μεγαλύτερο. Τυλίγετε τη μικρότερη ποσότητα ζύμης με μεμβράνη και τη βάζετε στην κατάψυξη.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC. Βουτυρώνετε ένα ταψί και στρώνετε μέσα το μεγαλύτερο κομμάτι ζύμης, να καλύψει τον πάτο και τα πλαϊνά. Το βάζετε για λίγο στο ψυγείο.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση: Ανακατεύετε τα μήλα με το χυμό, το ξύσμα λεμονιού, την κανέλα και τη ζάχαρη. Βγάζετε το ταψί από το ψυγείο και αδειάζετε μέσα τη γέμιση των μήλων. Βγάζετε από την κατάψυξη και την υπόλοιπη ζύμη και με αυτήν σκεπάζετε τη γέμιση, τρίβοντάς με τα δάχτυλα ή στη χοντρή πλευρά του τρίφτη.
Ψήνετε τη μηλόπιτα στον φούρνο για 45-50 λεπτά, να ροδοκοκκινίσει. Σερβίρετε κόβοντας σε κομμάτια και πασπαλίζοντας με ζάχαρη και κανέλα.
olivemagazine.gr