Ο ναός του Μιχαήλ Αρχαγγέλου στον έρημο σήμερα οικισμό, στο χείλος του φαραγγιού, της Αράδενας Σφακίων, κτίστηκε κατά τις αρχές του 14ου αιώνα στη θέση του μεσαίου κλίτους της μίας από τις δύο παλαιοχριστιανικές βασιλικές που υπάρχουν στην έδρα της Επισκοπής ”Φοινίκης Αραδένης”.
Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ της Αράδαινας ή Αστράτηγος, ήταν ο φόβος και ο τρόμος των ζωοκλεφτών, αφού παλιότερα οι ντόπιοι βοσκοί έβαζαν τους ύποπτους για ζωοκλοπή να ορκιστούν στον ναό και όσοι ήταν ένοχοι τρέμοντας τη σπάθα του Αστράτηγου ομολογούσαν πάραυτα.
Διαφέρει από στους υπόλοιπους σταυροειδείς με τρούλο ναούς της Κρήτης, διότι ακολουθεί εκφυλισμένες τάσεις της Ελλαδικής Σχολής ως προς την αρχιτεκτονική του. Το εικονογραφικό πρόγραμμα περιλαμβάνει όρθιους αγίους χαμηλά και σκηνές από τον ευαγγελικό κύκλο, το συναξάριο των Αρχαγγέλων, το βίο του Αγίου Νικολάου και τη Δευτέρα παρουσία. Ο τοιχογραφικός διάκοσμος χρονολογείται τις πρώτες δεκαετίες του 14ου αιώνα και μπορεί να αποδοθεί με μεγάλη πιθανότητα στο γνωστό ζωγράφο Μιχαήλ Βενέρη.
Τον 19ο αι. επεκτάθηκε με μονόχωρο καμαροσκέπαστο κτίσμα. Ένα χαρακτηριστικό στοιχείο του, είναι ότι αντί για τέμπλο, ο ναός έχει πεσσούς.