Περίπου 900 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 έχουν εισαχθεί στα νοσοκομεία της χώρας το τελευταίο 48ωρο, ένας «σκληρός δείκτης» που δεν μπορούσε παρά να συγκρατήσει τις τυχόν θετικές εισηγήσεις των ειδικών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για απελευθέρωση μέτρων κατά τη χθεσινή τους εβδομαδιαία συνεδρίαση.
Υπό το βάρος της αύξησης των νοσηλευόμενων λόγω κορωνοϊού – έχει φτάσει το 40% μέσα στις τελευταίες τρεις εβδομάδες- οι επιστήμονες συμφώνησαν πως η άρση μέτρων δεν θα γίνει μέχρι την Πρωτομαγιά, οπότε και θα επανεξεταστεί η κατάσταση.
Η επιδημιολογική έξαρση της μετάλλαξης Omicron, και σε μεγάλο ποσοστό της Omicron 2, γνωστής ως υποπαραλλαγής Stealth, που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα, προκαλεί δεκάδες χιλιάδες νέες μολύνσεις καθημερινά – χθες ήταν 22.451 τα κρούσματα.
Mάλιστα, κατά τους ειδικούς, οι πραγματικές μολύνσεις είναι πολύ περισσότερες καθώς αφενός υπάρχουν περιστατικά που επιβεβαιώνονται με self test χωρίς να δηλώνονται στο μητρώο ασθενών εφόσον δε γίνεται rapid ή μοριακό τεστ και αφετέρου εξακολουθεί να ισχύει ό,τι ίσχυε από την αρχή της πανδημίας, δηλαδή ασυμπτωματικοί δε γνωρίζουν ότι νοσούν και δεν καταγράφονται.
Ωστόσο, δεν ακολουθούν αυτόν τον ρυθμό τα σοβαρά περιστατικά της νόσου που χρειάζονται εισαγωγή σε νοσοκομείο, τα οποία κυμαίνονται σε περίπου 400-450 ημερησίως την τελευταία εβδομάδα.
Ο υψηλός αριθμός των κρουσμάτων παραμένει αποσυνδεδεμένος από τους «σκληρούς» επιδημιολογικούς δείκτες, τις νοσηλείες, τις διασωληνώσεις και τους θανάτους όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, γεγονός που έχει επιτρέψει άλλωστε να δρομολογείται η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.
Είναι ενδεικτικό ότι μέσα στον Μάρτιο έχουν καταγραφεί περισσότερες από 1,4 εκατομμύρια μολύνσεις. Κατά το ίδιο διάστημα η θλιβερή λίστα με τα θύματα της λοίμωξης covid αυξήθηκε κατά 1.594 άτομα στη χώρα μας, στην πλειονότητά τους ηλικίας άνω των 70 χρόνων και ανεμβολίαστα ή με μερική εμβολιαστική κάλυψη.
Η πορεία μέχρι το Πάσχα
Με βασικό θέμα το χρονοδιάγραμμα για την αποκλιμάκωση των μέτρων μέχρι το τέλος Απριλίου πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων χθες το μεσημέρι. Σύμφωνα με το σχέδιο που είχε κοινοποιηθεί την περασμένη εβδομάδα από την κυβέρνηση στην Επιτροπή, τα μέτρα ιδανικά θα μπορούσαν να αρθούν μέσα στον Απρίλιο και να επανεξεταστούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, οπότε θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα σηκωθεί και πάλι επιδημικό κύμα.
Η επίδειξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης των πολιτών για την είσοδό τους σε χώρους και δραστηριότητες ήταν το πρώτο από τα μέτρα για τα οποία η κυβέρνηση ζητούσε την χαλάρωση, και πριν από το Πάσχα. Ωστόσο, οι επιστήμονες έκλεισαν χθες κάθε συζήτηση, διατηρώντας το πιστοποιητικό εμβολιασμού ως υγειονομικό διαβατήριο για τις επόμενες πέντε εβδομάδες.
Με τον ίδιο τρόπο έθεσαν οι επιστήμονες… κόκκινη γραμμή και σε ό,τι αφορά το αίτημα της κυβέρνησης για σταδιακή κατάργηση της χρήσης της μάσκας προστασίας όπως ισχύει σε άλλες χώρες, όπου η είσοδος και η παραμονή σε κλειστούς χώρους επιτρέπεται και χωρίς μάσκα.
Για τα περισσότερα μέλη της Επιτροπής, η διατήρηση της μάσκας στους κλειστούς χώρους όπως και σήμερα, είναι αδιαπραγμάτευτη σε αυτή τη διαδικασία άρσης μέτρων, ιδίως αν καταστεί «άκυρο» το πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Εκκλησίες (επίκαιρες ενόψει του Πάσχα), εργασιακοί χώροι, σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, όλες οι δομές υγείας, οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, θεωρούνται χώροι όπου οι πολίτες πρέπει να βρίσκονται μόνο με μάσκα προστατεύοντας πρωτίστως τον εαυτό τους έναντι του ιού αλλά και άλλα ευάλωτα άτομα του περίγυρου τους που θα κινδυνεύσουν εάν τυχόν μολυνθούν.
Τον Μάιο θα ανοίξει τέλος το θέμα του ευρύτερου διαγνωστικού ελέγχου (testing) για κορωνοϊό στους πολίτες. Υπενθυμίζεται πως σε προηγούμενη συνεδρίαση τα μέλη της Επιτροπής είχαν εισηγηθεί τη διενέργεια self test στους μαθητές μία φορά την εβδομάδα αντί για δύο όπως γινόταν μέχρι τώρα.
Πλέον οι μαθητές και μέχρι τη διακοπή των μαθημάτων τους το Πάσχα θα υποβληθούν σε τρία τεστ για τις ισάριθμες σχολικές εβδομάδες. Το ίδιο μοντέλο προβλέπεται να συνεχιστεί και μετά το Πάσχα μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους. Ωστόσο, δρομολογείται η πραγματοποίηση του ελέγχου μόνο σε όσους έχουν συμπτώματα λοίμωξης covid καθώς και σε ευάλωτα και ηλικιωμένα άτομα.
protothema.gr