Τα νέα δεδομένα στους Δήμους

Του Γ. Μαρκογιαννάκη, τ. Δημάρχου Γαζίου

Αφορμή για την θέση μου αυτή είναι η πρόσφατη απόφαση του Γ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) βάση τις οποίας κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι «τροπολογίες Θεοδωρικάκου». Τροπολογίες οι οποίες έβαλαν «ταφόπλακα» στο νόμο «Κλεισθένη» με  τον οποίο είχαν γίνει οι δημοτικές εκλογές το Μάιο του 2019.

Στις 16-8-2018 σε επιστολή μου, σχολιάζοντας τον νόμο «Κλεισθένη», είχα αναφέρει : 

‘’Οι αλλαγές του νέου νόμου «Κλεισθένη»  για την αυτοδιοίκηση είναι σε θετική κατεύθυνση δεδομένου ότι, βάζει τέλος στο Δήμαρχο-κεντρικό τρόπο διοίκησης των Δήμων, αναβαθμίζοντας το ρολό των Δημοτικών Συμβουλίων΄΄. 

Όμως :

Μετά τις εθνικές εκλογές, τον Ιούλιο του 2019, η νέα κυβέρνηση με τις «τροπολογίες Θεοδωρικάκου»,άλλαξε τον τρόπο λειτουργίας των δήμων, αφαιρώντας αρμοδιότητες από το Δημοτικό Συμβούλιο, μεταφέροντας τις σε άλλα όργανα του Δήμου, φροντίζοντας συγχρόνως τα όργανα αυτά να «διορίζονται» ουσιαστικά από το Δήμαρχο…

Μετά από όλα αυτά το ΣτΕ εξετάζοντας σχετική προσφυγή, έκρινε και αποφάσισε το αυτονόητο, ακυρώνοντας τις «τροπολογίες Θεοδωρικάκου»,αφού οι δημότες στις δημοτικές εκλογές του 2019 εψήφισαν με βάση τον ισχύοντα-τότε-νόμο «Κλεισθένη».

Η άποψή μου ήταν ότι δεν έπρεπε να γίνουν οι «τροπολογίες Θεοδωρικάκου», όχι μόνο επειδή ήταν αντισυνταγματικές αλλά και διότι ο «Κλεισθένης» καθιέρωσε -εκτός των άλλων-και την απλή αναλογική, καθιστώντας σχεδόν υποχρεωτική τη σύνθεση των απόψεων στο Δημοτικό Συμβούλιο, προς όφελος του Δήμου και των Δημοτών.  

Θα λειτουργούσε δηλαδή σαν προπομπός, ενόψει των αναγκαίων πλέον συγκλήσεων, για συνεργασίες και των πολιτικών κομμάτων.

Κάλιο αργά παρά ποτέ…



ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content