Το θέμα της μη καταβολής του 0,5% των εισπράξεων των επιχειρήσεων βραχυχρόνιας μίσθωση ως τέλος παρεπιδημούντων προς τους δήμους , προκειμένου τα ποσά αυτά να κατευθυνθούν σε δράσεις για στήριξη του τουρισμού, όπως γίνεται με όλες τις άλλες επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων, ανέδειξε στην επίκαιρη ερώτηση που συζητήθηκε στη βουλή της αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Ηρακλείου, Γιώργος Λογιάδης.
Επίσης, ανέδειξε την απουσία ενός ρυθμιστικού πλαισίου που θα ορίζει, κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Παραδείγματος χάριν πυρασφάλεια, άδεια πισίνας, άδεια διάθεσης λυμάτων, τεχνικό υπηρεσίας, ιατρό ασφαλείας, ασφάλεια πυρός και σεισμού, ασφάλεια αστικής ευθύνης και συνολικά είκοσι επτά άδειες και άλλα πιστοποιητικά τα οποία ο κλάδος του τουρισμού πρέπει να διαθέτει βάσει νόμου.
Η παρέμβαση αυτή αφορούσε την μετεξέλιξη και τον γιγαντισμό της εφήμερης διαμονής.
Μελέτη του οίκου Grant Thornton έχει αναδείξει ότι η πλειονότητα των μισθώσεων αυτών -τύπου Airbnb- δεν γίνεται από μεμονωμένα ακίνητα, αλλά από οργανωμένες πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες εκμεταλλεύονται ολόκληρες πολυκατοικίες, εκατοντάδες διαμερίσματα, κατοικίες και αυτοτελή δωμάτια τα οποία λειτουργούν ως καταλύματα υπό το μανδύα των βραχυχρόνιων μισθώσεων και τα εκμισθώνουν αυτά τριακόσιες εξήντα πέντε μέρες τον χρόνο χωρίς φορολογικές και κανονιστικές διατάξεις και υποχρεώσεις που έχουν όλα τα άλλα κύρια τουριστικά καταλύματα, υπονομεύοντας τη λειτουργία του ξενοδοχειακού κλάδου και αποσπώντας όλο και μεγαλύτερο μερίδιο από την τουριστική αγορά.
Το θέμα αυτό έχει προκαλέσει και κοινωνικό ζήτημα εξαιτίας τη μη διαθεσιμότητας ακινήτων για εκμίσθωση και την εκτόξευση των μισθωμάτων.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας απαντώντας είπε ότι: «το τέλος παρεπιδημούντων δεν μπορεί να επιβληθεί διότι αυτές οι μισθώσεις δεν λογίζονται ως τουριστικά καταλύματα».
«Κανένας ξενοδοχειακός φορέας δεν είναι αντίθετος στην ελεύθερη αγορά. Όμως εδώ έχουμε ανεξέλεγκτη, αχαλίνωτη και αρρύθμιστη αγορά. Οι φορείς του τουρισμού, δεν είναι αντίθετοι στην πληθώρα διαφορετικών τουριστικών υπηρεσιών και στον πραγματικά υγιή ανταγωνισμό χωρίς όμως να προκαλούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, φοροδιαφυγής και παραοικονομίας, που έχουμε σήμερα», τόνισε ο κ. Λογιάδης.
Η θέση του ΜέΡΑ25 είναι να μην επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δύο ακινήτων ανά ΑΦΜ δικαιούχου εισοδήματος. Η μίσθωση κάθε ακινήτου δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τριάντα ημέρες κατά την περίοδο Νοεμβρίου – Ιουνίου κάθε ημερολογιακού έτους, καθώς και τριάντα ημέρες κατά την περίοδο Ιουλίου – Οκτωβρίου κάθε ημερολογιακού έτους, με χρονική απόσταση μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης περιόδου μίσθωσης τουλάχιστον τριάντα ημέρες. Υπέρβαση της διάρκειας του προηγούμενου εδαφίου επιτρέπεται εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή του υπεκμισθωτή δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ κατά το οικείο φορολογικό έτος.