«Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πλήρως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι βρίσκεται δίπλα τους και δεν πρόκειται να τους εγκαταλείψει, δημιουργώντας παράλληλα τις προϋποθέσεις για ένα μέλλον για τους νέους αγρότες που θα εγγυάται την ενασχόληση τους με τον πρωτογενή τομέα».
Αυτό δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, από το Ρέθυμνο όπου και βρέθηκε στο πλαίσιο περιοδείας του στην Κρήτη και συναντήθηκε τους εκπροσώπους αγροτών και κτηνοτρόφων, καθώς και της τοπιικής αυτοδιοίκησης και φορέων του νομού.
Κατά τη διάρκεια μίας πάρα πολύ ουσιαστικής συζήτησης δυόμισι ωρών, όπως τη χαρακτήρισε ο υπουργός, με τους εκπροσώπους των αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων του νομού Ρεθύμνης αλλά και με τους ίδιους τους παραγωγούς ενημερώθηκε με διεξοδικό τρόπο για όλα τα προβλήματα που τους απασχολούν. «Βασικότερο όλων αυτό το αυξημένου κόστους παραγωγής και για το λόγο αυτό μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα θα καταβληθούν τα 50 εκατομμύρια ενίσχυσης για αγορά ζωοτροφών και επίσης προσπαθούμε και θα τα καταφέρουμε να πληρωθούν και οι συνδεδεμένες ενισχύσεις που αφορούν τα αιγοπρόβατα», ανέφερε ο κ. Γεωργαντάς. Όπως είπε ο υπουργός, θα αρχίσει και η λειτουργία του μεταφορικού ισοδύναμου που αφορά την Κρήτη ενώ το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για το πρόγραμμα των νέων αγροτών θα ξεπεράσει τα 60 εκατομμύρια για την Κρήτη.
«Σίγουρα οι παρεμβάσεις αυτές δεν είναι ικανές να πάρουν όλο το βάρος το δημοσιονομικό που έχει επιβαρύνει τους κτηνοτρόφους μας, όμως είναι μία πολύ ισχυρή προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνηση προκειμένου πραγματικά να δοθεί στους κτηνοτρόφους η βοήθεια για τις δύσκολες συνθήκες που περνάνε», είπε ο υπουργός τονίζοντας ότι: «… δεν σταματάμε εδώ θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα τους όπως είμαστε δίπλα τους με το αγροτικό πετρέλαιο, όπως και με το αγροτικό ρεύμα. Κατανοούμε τη μεγάλη δυσκολία που βρίσκονται, την πολύ μεγάλη ανάγκη να στηριχθεί το ζωικό κεφάλαιο όλης της χώρας».
Σε δηλώσεις του είπε πως το επόμενο χρονικό διάστημα και με τους ελέγχους που θα γίνουν στις ζωοτροφές, δεδομένων των φαινομένων αισχροκέρδειας που έχουν παρατηρηθεί, «…η κυβέρνηση θα κάνει όλους τους ελέγχους με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που προβλέπονται, ενώ θα έρθει και συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή που θα δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης των ονομάτων των επιχειρήσεων που αισχροκερδούν. «Θέλω να πιστεύω ότι σε αυτό τον τομέα θα υπάρχει μία αποτελεσματική παρέμβαση που θα βοηθήσει και θα εξορθολογήσει τις τιμές των ζωοτροφών», είπε ο κ. Γεωργαντάς.
Σχετικά με το πρόγραμμα για τους νέους αγρότες, σύμφωνα με τον υπουργό, στην Κρήτη υπήρχαν οι περισσότερες αιτήσεις για το Πρόγραμμα, που αφορά συνολικά 400 εκατομμύρια. «Στην Κρήτη είναι 2.600 νέοι που έκαναν αίτηση για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Βλέποντας το μεγάλο ενδιαφέρον από τους νέους μας για το πρόγραμμα που έχει επιχορήγηση από 35.000 μέχρι 40.000 ευρώ για κάθε νέο αγρότη, οδηγηθήκαμε στην απόφαση δεδομένης και της ανάγκης που υπάρχει στη χώρα για νέους αγρότες, να υπέρ-δεσμεύσουμε 100 εκατομμύρια για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Παράλληλα με ένα απόθεμα που έχει δημιουργηθεί από πιστώσεις που δεν έχουν απορροφηθεί από κάποιες περιφέρειες, θα υπάρξει μία καινούργια κατανομή και λόγω του μεγέθους των αιτήσεων η Κρήτη, θα έχει το μεγαλύτερο μερίδιο το οποίο είναι περίπου 28 εκατομμύρια ακόμη συν τα 37 που έχουν εγκριθεί για την Κρήτη. Οπότε θα καλυφθεί το 71% του συνόλου των αιτήσεων που έχουν γίνει».
Σχετικά με το Πρότυπο Κέντρο Αιγοπροβατοτροφίας στη Σχολή Ασωμάτων στο Αμάρι, σύμφωνα με τον υπουργό αξιολογούνται τα αιτήματα, οι ανάγκες, σε συνάρτηση ότι το διάστημα αυτό, υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τον πρωτογενή τομέα. «Αυτό διαπίστωσα και στη Σχολή της Μεσσαράς, αυτό ισχύει και στο Ρέθυμνο, οπότε θα δώσουμε τη δυνατότητα στους νέους ανθρώπους που θέλουν να καταρτιστούν πάνω σε ειδικότητες που είναι πάρα πολύ χρήσιμες στον πρωτογενή τομέα. Θα αξιολογήσουμε ως υπουργείο τα δεδομένα και θα επανέλθουμε με αποφάσεις», είπε ο κ. Γεωργαντάς.
Μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου, Γρύλλος Παπαδάκης, ανέφερε τις δυσκολίες που βιώνουν οι κτηνοτρόφοι λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Αυτή τη στιγμή έχουνε σφάξει οι συνάδελφοι πάνω από 6.000 αιγοπρόβατα στην επαρχία Μυλοποτάμου και έχει προγραμματιστεί να σφαχτούν ακόμα περισσότερα. Χάνεται η παραγωγή του αρνιού του γάλακτος, φτάνουμε στο σημείο που δεν μπορούμε να κρατήσουμε το ζωικό μας κεφάλαιο και ότι έχουμε βρει από τους γονείς μας και τους παππούδες μας, δυσκολευόμαστε να το διατηρήσουμε». Όπως ανέφερε, το κόστος των ζωοτροφών, έχει τεράστιες αυξήσεις.
«Είμαστε στο 120% αύξηση στις ζωοτροφές, 22 ευρώ το καλαμπόκι και 25 ευρώ το μείγμα καλαμποκιού το οποίο βοηθάει στην αναπαραγωγή του ζώου και για να παραχθεί γάλα. Χρειάζεται ο κλάδος άμεση ενίσχυση διότι φοβόμαστε πως σύντομα θα δούμε στις αγορές μεταλλαγμένα ζωϊκά προϊόντα με ότι αυτό συνεπάγεται».
Ο υπουργός επισήμανε ότι: «Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται το πρόβλημα του κλάδου των κτηνοτρόφων, σε μία εποχή μάλιστα που όλη η ελληνική κοινωνία βιώνει μία πολύ δύσκολη συγκυρία. Σίγουρα κάποιες επαγγελματικές ομάδες, όπως στον πρωτογενή τομέα και ειδικότερα οι κτηνοτρόφοι, είναι σε δυσμενέστερη θέση από όλους. Η κυβέρνηση καταλαβαίνει την αγωνία και για το λόγο αυτό έχει δώσει μία μεγαλύτερη προσοχή και ενίσχυση από ότι σε άλλους κλάδους. Θα συνεχίσουμε να το πράττουμε αυτό και παράλληλα δημιουργούμε ένα πλαίσιο για να μπορέσουν οι κτηνοτρόφοι μας να λειτουργήσουν και να παράξουν χωρίς προβλήματα όπως αυτό των ελληνοποιήσεων».
Το φαινόμενο αυτό έχει περιοριστεί την ίδια στιγμή που: «…από πέρυσι έχουν ανέβει οι τιμές του γάλακτος η οποία όμως δεν αποτυπώνεται, διότι το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί», όπως είπε ο κ. Γεωργαντάς. «Είχαν δημιουργηθεί οι συνθήκες ενός ουσιαστικού εισοδήματος για τους κτηνοτρόφους μας, τώρα υπάρχουν δυσκολίες όμως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να τους στηρίζει κατανοώντας το δίκαιο των αιτημάτων τους».