Της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου
Υλικά
- 1/2 πακέτο ρεβίθια (250 γραμ.)
- 1/2 πακέτο κουκιά ξερά (250 γραμ.)
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κ.γλ. σόδα μαγειρικής
- 2 κ.γλ. κύμινο
- 2 κ.γλ. πάπρικα (καυτερή κατά προτίμηση)
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 5 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1/2 ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο (αν δεν σας αρέσει χρησιμοποιήστε περισσότερο μαϊντανό)
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για το σερβίρισμα
*κυπριακές πίτες
- κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
- μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αγγούρι ψιλοκομμένο
- φρέσκια ντομάτα ψιλοκομμένη
- ταχίνι ή γιαούρτι
- πάπρικα
Εκτέλεση
Από την προηγούμενη μέρα βάζουμε σε μπολ τα όσπρια και τα καλύπτουμε με μπόλικο νερό και μία πρέζα (όσο πιάνουν τα 3 δάχτυλα) μαγειρική σόδα. Τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 24 ώρες, μετά τα ξεπλένουμε και τα στραγγίζουμε πολύ καλά. Δεν θέλουμε καθόλου υγρασία για τα σουβλάκια με φαλάφελ νηστίσιμα!
- Τα αλέθουμε στη μηχανή του κιμά, αν έχουμε, μαζί με τα υπόλοιπα υλικά (αλάτι, πιπέρι, σόδα, κόλιανδρο, κύμινο, πάπρικα, κρεμμύδι, σκόρδο, μαϊντανό), ή αλέθουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ με τους κόφτες.
- Βάζουμε το μείγμα σε μπολ, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε 30΄ στο ψυγείο, να αναμειχθούν οι γεύσεις.
- Πλάθουμε στρογγυλά κεφτεδάκια ή μακρόστενα σουτζουκάκια με πάχος όχι μεγαλύτερο από 2 εκ. Τα τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν γύρω γύρω.
1ος τρόπος σερβιρίσματος
- Ζεσταίνουμε λίγο τις κυπριακές πίτες και τις ανοίγουμε στη μέση (θήκη σαν τσέπη). Βάζουμε μέσα στο σουβλάκι 2-3 φαλάφελ (ανάλογα με το μέγεθός τους) και ό,τι άλλο μας αρέσει από τα προτεινόμενα συνοδευτικά, ανάλογα με τα γούστα του καθενός.
2ος τρόπος σερβιρίσματος
- Σερβίρουμε τα σουβλάκια με φαλάφελ νηστίσιμα ζεστά ή κρύα με ψιλοκομμένη αγγουροντομάτα σαλάτα και ταχίνι ή γιαούρτι.
argiro.gr