Σε μία κίνηση που χαρακτηρίζεται από θάρρος, αυταπάρνηση αλλά και αγάπη γι’ αυτό που κάνουν, δύο πεζοπόροι, η Ερμιόνη Σαπουνάκη και ο Χαράλαμπος Φαλαγκάρας, πήραν την απόφαση να διασχίσουν το νησί της Κρήτης από τη μια άκρη ως την άλλη, από τα Χανιά μέχρι και τον Άγιο Νικόλαο, με τα πόδια.
Πρόκειται επί της ουσίας για μια απόσταση περίπου 450 χιλιομέτρων πάνω στο μονοπάτι Ε4 όπως το ονομάζουν οι ντόπιοι το οποίο ξεκινά από τη Μονή της Παναγίας της Χρυσοσκαλίτισσας στα Χανιά μέχρι το χωριό Κάτω Ζάκρο στον Άγιο Νικόλαο.
«Για εμάς τους πεζοπόρους που ζούμε στην Κρήτη είναι ένα όνειρο να μπορέσουμε ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδρομή. Εγώ και η Ερμιόνη το τολμήσαμε. Ελπίζουμε ότι θα ακολουθήσουν κι άλλοι» σημειώνει χαρακτηριστικά στο GRTimes, ο Χαράλαμπος Φαλαγκάρας, ο οποίος χρειάστηκε ένα διάστημα περίπου 15 ημερών για να φτάσει από τη μια άκρη της Κρήτης στην άλλη, ενώ η μόλις 22 ετών, Ερμιόνη Σαπουνάκη χρειάστηκε 18.
Περίπου 9 ώρες περπάτημα, κάτι λιγότερο από έναν Μαραθώνιο κάθε μέρα
Όπως αναφέρει ο έμπειρος πεζοπόρος, «το Ε4, έχει απ’ όλα. Έχει και πολύ χωματόδρομο, έχει και άσφαλτο, έχει και μονοπάτια. Μονοπάτια σηματοδοτημένα από τους Ορειβατικούς Συλλόγους. Ακόμη κι έτσι όμως, δεν μπορεί να το κάνει ο καθένας. Μόνο ορειβάτες ή πεζοπόροι που μπορούν να περπατήσουν για 9 ώρες, μια απόσταση που πλησιάζει τα όρια του Μαραθωνίου, που ξέρουν πως πρέπει να κινηθούν, πού να αναζητήσουν τροφή και νερό, μπορούν να το κάνουν. Εγώ το έκανα κι ένιωθα σα να ενώνω το τεράστιο παζλ της Κρήτης».
Έχει ξεμείνει ποτέ από νερό και τροφή κατά τη διάρκεια της διαδρομής; «Είναι δύσκολο να συμβεί αυτό, διότι συναντάς αρκετά χωριά. Βρίσκεσαι και γνωρίζεσαι με φιλόξενους και δοτικούς ανθρώπους που έστω κι αν είναι προχωρημένη η ώρα, θα σου δώσουν σίγουρα ένα κομμάτι ψωμί, λίγο τυρί, ένα αυγό. Μπορείς να αλλάξεις και μια κουβέντα, διότι μιλάμε για χωριά που κάποια από αυτά είναι απομονωμένα και δυσπρόσιτα».
Τέσσερις νομοί, τέσσερα διαφορετικά τοπία
Σε μια προσπάθεια να μεταφέρει στο GRTimes, εικόνα από τους τέσσερις νομούς που διασχίζει κανείς μέχρι να φτάσει από τα Χανιά στον Άγιο Νικόλαο, ο Χαράλαμπος Φαλαγκάρας εξηγεί.
«Πρόκειται για τέσσερις νομούς με τέσσερα εντελώς διαφορετικά τοπία. Το πρώτο κομμάτι στο νόμο Χανίων, είναι το πιο δύσκολο. Μπορείς να το διασχίσεις μόνο την άνοιξη ή το φθινόπωρο, καθώς οι θερμοκρασίες που επικρατούν ειδικότερα το καλοκαίρι είναι πολύ υψηλές και μπορούν να προκαλέσουν εξάντληση καθώς το νερό είναι ελάχιστο. Ταυτόχρονα ωστόσο είναι και το πιο όμορφο, το πιο άγριο κομμάτι της Κρήτης. Οι εικόνες που παίρνεις μαζί σου είναι μοναδικές. Αυτό που αντικρίζεις από τα φυσικά μπαλκόνια της περιοχής, απλά…δεν υπάρχει» υπογραμμίζει ο κ. Φαλαγκάρας.
«Επόμενος σταθμός, ο νομός Ρεθύμνου. Εδώ έχουμε να κάνουμε με κάτι τελείως διαφορετικό. Με τοπία που διαθέτουν πολύ περισσότερο νερό, με πολύ πράσινο, με μπόλικα χωριά στο διάβα σου και ήπιες διαδρομές. Επίσης όλο και κάπου θα βρεις να κοιμηθείς, ίσως και κάτω από ένα ερειπωμένο σπίτι, όπως συνηθίζουν να κάνουν οι πεζοπόροι» συμπληρώνει.
Εντελώς διαφορετική είναι η εικόνα στον τρίτο κατά σειρά νομό, αυτόν του Ηρακλείου. «Εκεί αρχικά δεν υπάρχει έντονη βλάστηση, το τοπίο γίνεται πιο πετρώδες, πιο σκληρό και σε κάποια σημεία, ίσως και αδιάφορο. Στα μέσα της διαδρομής όμως τα πράγματα αλλάζουν ξανά, διασχίζεις ατελείωτους αμπελώνες, τα τοπία γίνονται και πάλι μαγευτικά» υπογραμμίζει, ενώ για όταν φτάνεις πια στον Άγιο Νικόλαο του Ν. Λασιθίου προσθέτει πως «εκεί το χώμα είναι πιο τραχύ. Πιο στεγνό. Δε βρίσκεις πολλά δέντρα, οι πηγές είναι πιο λίγες για νερό και το μονοπάτι είναι χωματόδρομος. Εκεί ωστόσο, υπάρχει το υπέροχο χωριό που ονομάζεται Κάτω Ζάκρο».
Έτοιμη μία ακόμη πεζοπόρος του ΕΟΣ Ηρακλείου
Όπως γνωστοποίησε ο έμπειρος πεζοπόρος και ορειβάτης, σύντομα εκτός από τον ίδιο και την Ερμιόνη Σαπουνάκη, μία ακόμη κοπέλα είναι έτοιμη να επιχειρήσει να διασχίσει την Κρήτη από το υπέροχο μονοπάτι Ε4 που οδηγεί από το ένα άκρο του νησιού στο άλλο. «Θα είναι δύσκολο το εγχείρημα λόγω εποχής, ωστόσο έχει την αμέριστή συμπαράστασή μας και ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρει», λέει ο κ. Φαλαγκάρας.