Θετικός είναι ο απολογισμός του Απριλίου στο αεροδρόμιο “Νίκος Καζαντζάκης” και στο λιμάνι του Ηρακλείου, αναφορικά με τις αφίξεις τουριστών, οι οποίες, όπως δείχνουν τα στοιχεία, θα συνεχιστούν δυναμικά, προμηνύοντας μια καλή τουριστική σεζόν μετά από την διετία της πανδημίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου, Γιώργος Πλιάκας, τον περασμένο Απρίλιο έφτασαν στο “Ν. Καζαντζάκης” 182.000 επιβάτες εξωτερικού και 51.000 επιβάτες εσωτερικού, δηλαδή συνολικά περίπου 233.000 επιβάτες. “Πέρυσι είχαμε 15.000 αφίξεις εσωτερικού και 1.463 εξωτερικού. Το 2019 είχαμε 185.600 επιβάτες εξωτερικού και 55.000 εσωτερικού. Δηλαδή ο φετινός Απρίλιος έκλεισε με απώλειες περίπου της τάξης του 3% συγκριτικά με τον Απρίλιο του 2019, οι οποίες μπορούν να καλυφθούν στη συνέχεια”, ανέφερε ο κ. Πλιάκας.
Αν μάλιστα υπολογιστεί το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου, το 2019 το αεροδρόμιο του Ηρακλείου κατέγραψε 195.000 αφίξεις και το 2022 189.000. Παρατηρείται μία μείωση 6.000 επιβατών, που ποσοστιαία μεταφράζεται στο 3,48%.
“Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, αλλά στο μυαλό των περισσοτέρων στην Ευρώπη έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα, διότι ο κόσμος δεν αντέχει άλλο. Ο πόλεμος δεν μας έχει επηρεάσει σημαντικά, αν εξαιρεθούν οι αφίξεις από Ρωσία και Ουκρανία που αποτελούν το 8% του συνόλου της κίνησης του αεροδρομίου Ηρακλείου, ποσοστό που μπορεί να καλυφθεί εν μέρει από αφίξεις από άλλες χώρες. Είναι πολύ πιθανό να φτάσουμε τα νούμερα του 2019 ή και να τα ξεπεράσουμε. Εκεί θα κυμανθούμε, αν και δύσκολα μπορεί να γίνει πρόβλεψη, δεδομένου ότι ο τουρισμός είναι πολύ ευαίσθητο προϊόν, μπορεί εύκολα να επηρεαστεί αρνητικά ή θετικά”, εκτίμησε ο κ. Πλιάκας. Όπως είπε: “Αυτή τη στιγμή η τάση είναι θετική. Όταν βλέπουμε ότι η κίνηση τον Απρίλιο έφτασε έφτασε το 96,5% του 2019, γιατί να μην συμβεί το ίδιο και στη συνέχεια;”.
Είναι ενδεικτικό ακόμη το στοιχείο ότι, σύμφωνα με τον ίδιο, όχι μόνο δεν είχαμε ακυρώσεις πτήσεων, αλλά αντιθέτως υπάρχει ζήτηση και για άλλες πτήσεις. Μάλιστα, όπως ανέφερε, φέτος τον Απρίλιο ήρθαν περισσότερα αεροπλάνα από το αντίστοιχο διάστημα του 2019, αν και με μικρότερες, αλλά καλές και πάλι, πληρότητες. Συγκεκριμένα, ήρθαν 1.142 αεροπλάνα με κατά μέσο όρο 160 επιβάτες ανά αεροσκάφος.
Πολύ καλή προδιαγράφεται και η συνέχεια. Όπως είπε ο κ. Πλιάκας, οι δύο πρώτες μέρες του Μαΐου έφεραν στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου 20.000 επιβάτες εξωτερικού. Με βάση τα slots υπάρχουν 540.000 προσφερόμενες αεροπορικές θέσεις, αριθμός ανάλογος του 2019.
Η κρουαζιέρα
Πολύ καλά πήγε τον Απρίλιο και η κρουαζιέρα. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΗ, Μηνάς Παπαδάκης, τον Απρίλιο, πρώτο μήνα κρουαζιέρας για φέτος, προσέγγισαν 23 πλοία μέχρι και την Πρωτομαγιά και έφεραν 32.236 επιβάτες, δηλαδή κατά μέσο όρο 1.400 επιβάτες ανά πλοίο.
“Αυτό μας κάνει αισιόδοξους ότι οι προβλέψεις που έχουμε για τη χρονιά θα επιβεβαιωθούν. Ο αρχικός μας στόχος είναι να πάμε στο 80% – 85% του 2019, όταν είχαμε 308.000 επιβάτες, δηλαδή να φτάσουμε τους 250.000 επιβάτες. Πιστεύω ότι θα τους προσεγγίσουμε και στο αισιόδοξο σενάριο θα ξεπεράσουμε το 2019”, ανέφερε ο κ. Παπαδάκης. Και συνέχισε: “Η Πρωτομαγιά ήταν μια εντυπωσιακή μέρα για το λιμάνι του Ηρακλείου, όπου έδεσαν τέσσερα κρουαζιερόπλοια. Οι προβλήτες γέμισαν, μαζί με τα πλοία της γραμμής, εικόνα που είχαμε να δούμε πολλά χρόνια, από τη δεκαετία 2000 – 2010″. Περίπου 5.000 επιβάτες που κυκλοφόρησαν στην πόλη και έδωσαν ζωντάνια στα καταστήματα. «Η κρουαζιέρα είναι μια στρατηγική επιλογή της διοίκησης του ΟΛΗ. Δεν προσφέρει τόσο στα οικονομικά του ΟΛΗ, όμως συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου, της τοπικής οικονομίας και αγοράς” τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΗ.
Φέτος αναμένονται υπερδιπλάσιες αφίξεις κρουαζιερόπλοιων συγκριτικά με πέρυσι. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Παπαδάκης, έχουν προγραμματιστεί 230 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι του Ηρακλείου, ενώ πέρυσι ήταν 118 με περίπου 120.000 επιβάτες. Καλύτερες ημέρες θα είναι οι Τετάρτες, Πέμπτες και Κυριακές, οπότε το λιμάνι και η πόλη του Ηρακλείου θα ζωντανεύουν από τους επισκέπτες της κρουαζιέρας. Όπως εξήγησε ο κ. Παπαδάκης, εκτός από τις προσεγγίσεις της TUI και άλλων εμβόλιμων κρουαζιερόπλοιων, αναμένεται στις Ιουνίου να αρχίσουν οι κρουαζιέρες από την MSC με το πλοίο MSC Musica, μήκους 295 μέτρων και δυναμικότητας 2.500 επιβατών, το οποίο θα δένει στο λιμάνι του Ηρακλείου τις Τετάρτες. Νωρίτερα, από τις 11 Μαΐου ξεκινά τις κρουαζιέρες αρχικά Τετάρτες και μετά Πέμπτες, το Costa Venezia, μήκους 324 μέτρων και δυναμικότητας 5.260 επιβατών, ενώ το Celestial θα καταπλέει Τετάρτες, Πέμπτες και Κυριακές.
Σε ό,τι αφορά τις πληρότητες, σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη, είναι καλύτερες από τις αναμενόμενες και σε αρκετά κρουαζιερόπλοια προσεγγίζουν το 65%-75%, ενώ πέρυσι ήταν 50%-60%. «Στοιχείο που δείχνει ότι ο ευρωπαίος θέλει να ταξιδέψει, μετά από δύο χρόνια πανδημίας», πρόσθεσε ο ίδιος. Άλλωστε, φέτος, σε αντίθεση με πέρυσι που κατά κύριο λόγο οι επισκέπτες κρουαζιέρας προέρχονταν από τη Γερμανία, «ανοίγει η βεντάλια» και αναμένονται επιβάτες από όλη την Ευρώπη, αλλά και επιστροφή των Αμερικανών.
Τα μηνύματα, κατέληξε ο κ. Παπαδάκης, είναι θετικά και για την επόμενη διετία. Οι πρώτες προκρατήσεις δείχνουν αύξηση 15%-20% για το 2023, ενώ γίνεται προσπάθεια από την διοίκηση του ΟΛΗ να προσεγγιστούν αμερικανικές εταιρείες.
ertnews.gr