Το Μονοπάτι των Βοτάνων – Ελληνογαλλικά εγκαίνια

Του Ηρακλή Γαλανάκη

Το ερχόμενο Σάββατο το μεσημέρι θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του “Μονοπατιού των Βοτάνων” στο φαράγγι του Μέσωνα, στο Καβούσι, μια ακόμη πετυχημένη πρωτοβουλία του γάλλου καθηγητή φιλολογίας και προέδρου του συλλόγου Αλσατία-Κρήτη Jean-Claude Schwendemann,λάτρη της Κρήτης κι ενός από τους καλύτερους ποιοτικούς διαφημιστές του  νησιού μας.

Τη τελετή των εγκαινίων θα τιμήσουν με την παρουσία τους ο Περιφερειάρχης Κρήτης  κ.Σταύρος Αρναουτάκης, και εκπρόσωποι φορέων από την Γαλλία και το νησί μας ,

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η “Κοινότητα Καβουσίου “ Ο Ζαν Κλωντ Σβέντεμαν, πρόεδρος του συλλόγου ΑΛΣΑΤΙΑ – ΚΡΗΤΗ, μ’ έδρα ένα χωριό της περιφέρειας Αλσατίας της Γαλλίας, το Offenheim-Stutzheim, οραματίστηκε τη δημιουργία του βοτανικού μονοπατιού στο φαράγγι του Μέσωνα, λόγω της πληθώρας των βοτάνων, φαρμακευτικών φυτών και της βλάστησης που καλύπτει μεγάλο μέρος της Κρητικής χλωρίδας. Κατεγράφησαν 76 φυτά και δέντρα κατά μήκος του μονοπατιού και στα 48 εξ αυτών τοποθετήθηκαν πινακίδες με τρίγλωσση περιγραφή στα ελληνικά, γαλλικά και αγγλικά. Για τα λοιπά φυτά και λουλούδια τοποθετήθηκαν ενημερωτικές πινακίδες στο χωριό και στην αφετηρία του μονοπατιού για ενημέρωση των επισκεπτών. Στόχος είναι η προσέλκυση επισκεπτών που ενδιαφέρονται για αυτή τη πλούσια και χαρακτηριστική χλωρίδα της περιοχής, για να περπατήσουν το φαράγγι, τον ορεινό όγκο και να γνωρίσουν ένα αντιπροσωπευτικό τοπίο της Κρητικής γης.

Το φαράγγι του Μέσωνα στο Καβούσι Λασιθίου είναι από τα πιο εντυπωσιακά φαράγγια της Κρήτης, με μοναδικές εικόνες και αρκετά σημεία θέας προς τον ορεινό όγκο της περιοχής και το κόλπο του Μεραμπέλλου. Το οφιοειδές μονοπάτι -καλντερίμι που διασχίζει την δυτική πλευρά του, έχει κανάλι που μεταφέρει νερό όλη τη διάρκεια του χρόνου και το κάνει μοναδικό. 

Είναι επισκέψιμο, με οργανωμένες πεζοπορικές εκδρομές να πραγματοποιούνται κυρίως την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου. Το τσιμεντένιο κανάλι μαζί με το καλντερίμι κατασκευάστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1950 για τη μεταφορά νερού από τις πηγές της Μυλωνιάς, στο κάμπο του χωριού. Στόχος ήταν να αυξηθεί η αποδοτικότητα των εδαφών, η παραγωγικότητα και ο όγκος της γεωργικής παραγωγής με αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Το έργο για την εποχή εκείνη χαρακτηρίστηκε τιτάνιο, καθώς κατασκευάστηκε πάνω σε εγκρεμούς, σε τεράστιους κάθετους βραχώδεις όγκους, με φτωχά μέσα αλλά με αποφασιστικότητα και θάρρος των Καβουσανών. 

Η χλωρίδα και η βλάστηση του φαραγγιού παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μιας και συνδυάζει διαφορετικούς τύπους βλάστησης με πολλά αρωματικά και σπάνια φυτά. Στις πλαγιές αναπτύσσεται έντονη φρυγανική βλάστηση με πολλά από τα χαρακτηριστικά φρυγανικά είδη της Κρήτης όπως οι φασκομηλιές, οι ενδημικές της Κρήτης μικραγκαραθιές, θυμάρια και πολλά γαιόφυτα όπως σκιλλοκρεμύδες. Γύρω από τη ρεματιά και στις πλαγιές υπάρχουν πρίνοι, σχίνιοι, σφεντάμια, αγριελιές, πικροδάφνες, πλατάνια, συκιές και κέδροι. Στις βραχώδεις πλαγιές κυριαρχούν χασμόφυτα, δηλαδή φυτά ριζωμένα σε ρωγμές βράχων και σε γκρεμούς. 

Όσοι ασχολούνται με το canyoning τους δίνεται η ευκαιρία να το διασχίσουν από την κοίτη του. Είναι από τα λίγα φαράγγια της Κρήτης που έχει ασφαλιστεί για ειδικά εκπαιδευμένους που ασχολούνται με το σπορ. Έχει αρκετούς καταρράκτες, τσουλήθρες, και κολύμπες.” 

Στην ιστοσελίδα του συλλόγου Αλσατία-Κρήτη www.alsace-crete.eu γίνεται μεταξύ άλλων και η παρουσίαση του “Μονοπατιού των Βοτάνων” σε 4 γλώσσες, ελληνικά, γαλλικά, γερμανικά και αγγλικά. Ευχαριστούμε τους Γάλλους φίλους μας και ιδιαίτερα τον ακούραστο πρόεδρο Ζαν-Κλωντ Σβέντεμαν και τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, που ενθαρρύνει πάντα πρωτοβουλίες όπως αυτήν για την προβολή του νησιού μας ανά την Υφήλιο.

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content