H Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας είναι μέρα εορτασμού της μητρότητας και των ευχαριστιών προς τη μητέρα, μια γιορτή με αρχαιοελληνικές αναφορές στην λατρεία της θεάς Κυβέλης, της μητέρας των θεών, όπως την προσφωνεί ο Πίνδαρος.
Οι πρώτες αναφορές για Γιορτή της Μητέρας και της μητρότητας έρχονται από την αρχαία Ελλάδα. Η μητέρα Γη, σύζυγος του Ουρανού είναι η προσωποποίηση της φύσης και λατρεύεται σαν η υπέρτατη θεότητα. Η λατρεία περνά έπειτα στην κόρη της, Ρέα, σύζυγο και αδερφή του Κρόνου που δοξάζεται ως η «Μητέρα των Θεών», καθώς φαίνεται να είναι η πρώτη, που γέννησε με τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές στη Ρέα κάθε άνοιξη, καθώς ήταν και θεά της γης και της γονιμότητας.
Στην Ελλάδα, η Ημέρα της Μητέρας είχε αρχικά συνδεθεί με τη γιορτή της Υπαπαντής, η οποία και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου, καθώς εκείνη την ημέρα η oρθόδοξη εκκλησία τιμά την επίσκεψη της Παναγίας και του Ιωσήφ -μαζί με το μικρό Χριστό- στην εκκλησία, για να πάρει ο θεάνθρωπος την «ευλογία».
Στην Αγγλία του 1600 εμφανίζεται η αποκαλούμενη “Mothering Sunday”. Αυτή η μέρα γιορταζόταν την 4η Κυριακή της Σαρακοστής προς τιμή όλων των μητέρων της Αγγλίας.
Στη σύγχρονη εποχή, η Αμερικανίδα κοινωνική ακτιβίστρια Άννα Μαρία Τζάρβις (1864-1948) ήταν αυτή που είχε πρώτη την ιδέα να καθιερωθεί μια ιδιαίτερη ημέρα προς τιμή της μητέρας.
Οι προσπάθειές της ευοδώθηκαν τελικά στις 9 Μαΐου του 1914, όταν ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Γούντροου Γουίλσον υπέγραψε προκήρυξη, σύμφωνα με την οποία η Ημέρα της Μητέρας καθιερωνόταν ως εθνική εορτή τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.
Έκτοτε, πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Αυτό σημαίνει ότι η γιορτή της μητέρας φέτος είναι σήμερα Κυριακή 8 Μαΐου.
H Τζάρβις επέλεξε το λευκό γαρύφαλλο ως το λουλούδι-σύμβολο της Ημέρας της Μητέρας, επειδή «το λευκό του χρώμα συμβολίζει την αλήθεια, την αγνότητα και τη φιλευσπλαχνία της μητρικής αγάπης· το άρωμά του, τη μνήμη και τις προσευχές της».