Συνάντηση για κοινές δράσεις στην Κρητική Τυροκομία

Συνάντηση Εργασίας Προέδρου Επιμελητηρίου Ηρακλείου και μελών του CLUSTER Κρητικού Τυριού με τον Πρόεδρο της «Ένωσης Τυροκόμων Χανίων» για κοινές δράσεις για την Κρητική Τυροκομία.

 

Το Επιμελητήριο Ηρακλείου, το  Cluster Κρητικού Τυριού και η «Ένωση Τυροκόμων Χανίων» σε μια κοινή γραμμή και στρατηγική συνεργασία για την ενίσχυση της Κρητικής Τυροκομίας σε Παγκρήτιο επίπεδο.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ένωσης Τυροκόμων Χανίων Σπύρο Μπαλαντίνο είχε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανώλης Αλιφιεράκης παρουσία και του πρόεδρου του Cluster Κρητικού Τυριού κου Θ. Φορτετσανάκη και των μελών του Cluster κκ Δ. Παπαδάκη και Α.Στεφανάκη. Στόχος της συνάντησης ήταν να συζητηθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τυροκομικές επιχειρήσεις και συνολικά η κτηνοτροφία σε ολόκληρη την Κρήτη και να βρεθούν κοινές και εφαρμόσιμες λύσεις.

Μεταξύ άλλων ο κ. Μπαλαντίνος παρουσίασε στον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου σημαντικές δυσλειτουργίες της «αλυσίδας» παραγωγής και συλλογής αιγοπρόβειου γάλακτος στην Κρήτη. Συζητήθηκαν προβλήματα που έχουν προκύψει από στρεβλώσεις της αγοράς εξαιτίας της πανδημίας και άλλων λόγων (πχ μείωση του εισκομιζόμενου γάλακτος σε Κρητικά τυροκομεία) αλλά και το καίριο πλήγμα που έχει δεχτεί ο κλάδος συνέπεια της κρίσης και παρουσιάστηκαν στατιστικά στοιχεία από τα οποία προκύπτει συνολική μείωση της παραγωγής τυροκομικών ειδών στην Κρήτη, με παράλληλη αύξηση του κόστους παραγωγής. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Τυροκόμων Χανίων εκτίμησε ότι μετά τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία, η κατάσταση θα επιδεινωθεί και τα κρητικά τυροκομεία θα δυσκολευτούν να επιβιώσουν.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κος Μανώλης Αλιφιεράκης, δήλωσε σχετικά: «Οι συνέπειες της κρίσης του κορονοϊού γίνονται όλο και περισσότερο αισθητές στον αγροδιατροφικό τομέα και περισσότερο στο γάλα και το τυρί. Ειδικά σε εμάς εδώ στην Κρήτη με τις ιδιαιτερότητες που έχουμε λόγω μεταφορικού κόστους, κλειστή αγορά κ.α. ακόμα και μικρές διακυμάνσεις γίνονται πιο αισθητές. Για να επιβιώσει ο κλάδος πρέπει να δοθεί βαρύτητα σε δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη, αφορά την πρωτογενή παραγωγή, και τις ανάγκες μας σε γάλα, όπου θα πρέπει να πρέπει να αναληφθούν μέτρα αφενός το κρητικό γάλα να παραμένει στο νησί και να τυροκομείται από τις τοπικές επιχειρήσεις, και αφετέρου άλλα μέτρα που θα ανακουφίσουν την κτηνοτροφία και θα αποφέρουν γρήγορα απτά αποτελέσματα. Μεσο-μακροπρόθεσμα μέτρα τα οποία θα εξασφαλίζουν επάρκεια γάλακτος, για τα επόμενα 10 και 20 χρόνια. Η δεύτερη κατεύθυνση έχει να κάνει με την Κρητική τυροκομία. Εκεί, θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες στήριξης ώστε να εξισωθεί ο ανταγωνισμός που πολλές φορές είναι άνισος και, ενίοτε, αθέμιτος, αλλά και να βρεθούν νέες επιχειρηματικές διέξοδοι όπως λχ να προστεθεί και η Κρήτη στις περιοχές που μπορούν να παράγουν ΦΕΤΑ ΠΟΠ. 

Από τη συζήτηση διαπιστώθηκε η ανάγκη συνένωσης δυνάμεων, για να αποκτήσει ο κλάδος μια δυνατή φωνή σε Παγκρήτιο επίπεδο. Για το σκοπό αυτό αποφασίστηκε να γίνει κάλεσμα σε όλες τις επιχείρησης της Ένωσης Τυροκόμων Χανίων αλλά και στους υπόλοιπους νομούς να συμμετάσχουν Cluster Κρητικού Τυριού στο προσεχές διάστημα.



ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content