Στη δημοσιότητα τα ονόματα μεγαλοοφειλετών στο τέλος Ιουνίου

Τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και τα «φρέσκα» χρέη έως δύο ετών που εισπράττονται πιο εύκολα θα «κυνηγήσουν» κατά προτεραιότητα ο ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ το επόμενο διάστημα, προκειμένου να εισπράξουν μέρος των οφειλών προς τα ταμεία οι οποίες έχουν εκτοξευτεί στα 42 δισ. ευρώ.

Ως πρώτο βήμα θα «κρεμάσει στα μανταλάκια» στις 30 Ιουνίου, στον διαδικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, τα ονόματα περίπου 25.000 οφειλετών (φυσικά και νομικά πρόσωπα) με πάνω από 150.000 ευρώ χρέος το οποίο βρίσκεται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη του ενός έτους, δηλαδή ανάγονται σε χρονική περίοδο ασφάλισης προγενέστερη του ημερολογιακού έτους που προηγείται της ημερομηνίας δημοσιοποίησης.

Πόσα δισ. θεωρούνται ανείσπρακτα

Από τις συνολικές οφειλές προς το ΚΕΑΟ (42 δισ.), τα 15 δισ. θεωρούνται ανείσπρακτες οφειλές. Δηλαδή, οι επιχειρήσεις έχουν κλείσει εδώ και 20 χρόνια (π.χ. Ολυμπιακή) ή οι οφειλέτες έχουν αποβιώσει. Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών αφορά λίγους μεγαλοοφειλέτες με οφειλές άνω του 1 εκατ. ευρώ (2.178 οφειλέτες συγκεντρώνουν το 23,24% του υπόλοιπου οφειλών).

Το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών απέστειλε τις προηγούμενες ημέρες στα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ηλεκτρονική ειδοποίηση, με περιθώριο τακτοποίησης των χρεών τους προς το ελληνικό Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ έως τις 21 Ιουνίου 2022. Διαφορετικά τα ονόματά τους θα αναρτηθούν την 30ή Ιουνίου 2022 στον ιστότοπο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. 

Άλλωστε, προβλέπεται και δυνατότητα διόρθωσης, άρσης ή διαγραφής των δημοσιοποιούμενων στοιχείων, είτε αυτεπάγγελτα είτε κατόπιν αιτήσεως του φυσικού ή νομικού προσώπου. Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΚΕΑΟ, τα αιτήματα αυτά θα προωθούνται στις αρμόδιες υπηρεσίες, μόνο εφόσον από τον διενεργηθέντα έλεγχο προκύπτει η ύπαρξη των απαιτούμενων προϋποθέσεων.

Οι λίστες των μεγαλοοφειλετών, αν και θα επικαιροποηθούν, δεν εμφανίζουν μεγάλες διαφοροποιήσεις. Τις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν οι γνωστοί στρατηγικοί κακοπληρωτές που όφειλαν και τις καλές δεκαετίες πριν από το 2010. Πρώτος εμφανίζεται ο Mr Express Service Ιωάννης Ραπτόπουλος (απεβίωσε πέρυσι) με οφειλές προς τον ΕΦΚΑ πάνω από 137 εκατ. ευρώ, ενώ ακολουθούν Ακρόπολις Χρηματιστηριακή, Ολυμπιακή, Αιγαίον, Ασπίς Πρόνοια, Δάρινγκ, Αrtisti Italiani, Καρυπίδης κ.ά.

Από τη δημοσιοποίηση εξαιρούνται οι ρυθμισμένες οφειλές, οι οφειλές που τελούν υπό αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου, οι ανεπίδεκτες είσπραξης, οι οφειλές αποβιωσάντων ή ανηλίκων καθώς και οι οφειλές των νομικών προσώπων εντός του στενού ή ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Πώς μπορούν να ρυθμιστούν οι οφειλές

Να σημειωθεί ότι πλέον οι δυνατότητες που παρέχονται στους οφειλέτες από το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για τον διακανονισμό των οφειλών τους είναι οι εξής:

Υπαγωγή στην «Πάγια ρύθμιση» του ν. 4152/2013 (Α’ 107), σύμφωνα με την οποία οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, πλην του ΝΑΤ, δύνανται μετά από αίτηση των οφειλετών και εφόσον συντρέχει πραγματική αδυναμία για την καταβολή τους να ρυθμίζονται και να καταβάλλονται σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Υπαγωγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών του ν.4738/2020 (ΦΕΚ 207/τ.Α’/27.10.20). Αίτηση για εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών δύναται να υποβάλει ηλεκτρονικά στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (Ε.Γ.Δ.Ι.Χ.) με τη χρήση της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας Εξωδικαστικής Ρύθμισης Οφειλών κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο με πτωχευτική ικανότητα.

Πηγή: imerisia.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content