Από την Ευρωβουλή στη Βουλή θα μεταφερθεί σήμερα η εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα.
Η εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση και το προεκλογικό κλίμα που διαπερνά οριζόντια το πολιτικό σύστημα μεταφέρθηκε χθες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο με αφορμή την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η αντιπαράθεση με τον Δημήτρη Παπαδημούλη και τον Νίκο Ανδρουλάκη έμοιαζε με πρελούδιο της σημερινής προ ημερησίας συζήτηση στην Βουλή για την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης και το σκληρό ροκ που αναμένεται ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον Αλέξη Τσίπρα, πρωτίστως, αλλά και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.
Παράλληλα, το Στρασβούργο ήταν ο τελευταίος σταθμός, προς ώρας, μιας μακράς σειράς παρεμβάσεων του κ. Μητσοτάκη σε διεθνές επίπεδο για την ανάδειξη της τουρκικής επιθετικότητας.
«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία αμφισβήτηση της εθνικής της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας. Και είμαι σίγουρος ότι σε αυτόν τον διαρκή αγώνα θα σας έχουμε όλους συμπορευτές», δήλωσε προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο πρωθυπουργός καυτηριάζοντας τον «αυταρχικό νεο-δεσποτισμό» της Τουρκίας και εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας να αντιμετωπίσει κάθε προκλητικότητα.
Έντονο προεκλογικό… άρωμα
Την Πέμπτη η κυβέρνηση συμπληρώνει τρία χρόνια διακυβέρνησης και μπαίνει στον τέταρτο που έχει προεκλογικό χαρακτήρα, ανεξάρτητα του πότε θα στηθούν οι κάλπες. Ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του ανέδειξε τους τομείς του κυβερνητικού έργου τους οποίους θα προβάλει προς τους πολίτες για να διεκδικήσει την ανανέωση της θητείας του, μέσα σε ένα ρευστό περιβάλλον που διαμορφώνει η απλή αναλογική, καθώς και τα βασικά διλλήματα που θα θέσει στους ψηφοφόρους.
Οικονομία, ανάπτυξη, μείωση φόρων και εισφορών και στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων έναντι των αλλεπάλληλων κρίσεων της πανδημίας και της ενεργειακής ακρίβειας είναι ο πυρήνας της ατζέντας στην οποία επενδύει το Μέγαρο Μαξίμου.
Αυτός είναι και ο στόχος, άλλωστε, της σημερινής συζήτησης στην Βουλή με τον κ. Μητσοτάκη να αντιτάσσει «τα έργα και την αλήθεια έναντι των εύκολων υποσχέσεων και της μείωσης των εισοδημάτων που επέφερε η Αριστερά του κ. Τσίπρα», όπως σημειώνουν συνεργάτες του. Καθόλου τυχαία δεν ήταν η αναφορά από τον πρωθυπουργό στην ομιλία του στην περίοδο του 2015 και του δημοψηφίσματος «που έφερε την χώρα ένα βήμα πριν τον γκρεμό» όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει από τους ψηφοφόρους να συγκρίνουν την περίοδο της δικής του διακυβέρνησης με αυτή του κ. Τσίπρα και θα θέσει τα διλήμματα «σταθερότητα ή περιπέτειες, ασφάλεια ή πισωγύρισμα».
Και με τους Ομογενείς, που θα ψηφίσουν
Προεκλογικό άρωμα είχε και η συνάντηση που πραγματοποίησε στο Στρασβούργο με στελέχη της ΝΔ στην Ευρώπη. Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, επανέλαβε την δική του πρόθεση για εκλογές στο τέλος της τετραετίας, ζήτησε όμως από όλους να βρίσκονται σε εκλογική ετοιμότητα καθώς ξεκινά ούτως ή άλλως μια προεκλογική χρονιά. Τα στοιχεία για την εγγραφή Ελλήνων του εξωτερικού στους εκλογικούς καταλόγους δεν είναι ενθαρρυντικά, λόγω και των περιορισμών που υπάρχουν στο νόμο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε προ ημερών ο Μάκης Βορίδης, έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους μόλις 2.000 απόδημοι. Άρα, είναι αναγκαία τόσο η κινητοποίηση για την εγγραφή όσο το δυνατόν περισσότερων, όσο και η δυνατότητα να κινητοποιηθούν και να έρθουν να ψηφίσουν στις εκλογές όσοι δεν έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους.
iefimerida.gr