Στη μαγευτική ατμόσφαιρα του Μινωικού ανακτόρου στην Κνωσό. Θερμό χειροκρότημα του κόσμου στην κρατική ορχήστρα και στο φεστιβάλ Κρήτης της Περιφέρειας.
Χειροκροτήθηκε θερμά απ´όλους η φημισμένη διεθνώς κρατική ορχήστρα Αθηνών στις δυο μεγάλες συναυλίες της με οργανωτή την Περιφέρεια Κρήτης στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, ενώ σήμερα το βράδυ δίδεται στα Χανιά η τρίτη συναυλία στο νέο αρχαιολογικό Μουσείο. Οι τρεις συναυλίες, σηματοδοτούν την έναρξη του δεύτερου “φεστιβάλ Κρήτης” της Περιφέρειας που πραγματοποιείται σε αρχαιολογικούς χώρους του νησιού με την υποστήριξη της αρχαιολογικής υπηρεσίας και έχει ελεύθερη είσοδο για τους πολίτες όπως και τους επισκέπτες του νησιού μας Έλληνες και ξένους.
Στον χαιρετισμό του στην Κνωσό, στην έναρξη του φεστιβάλ, ο εντεταλμένος σύμβουλος τέχνης και σύγχρονου πολιτισμού Ευάγγελος Ζάχαρης, καλωσόρισε θερμά την παρουσία της κρατικής ορχήστρας που για πρώτη φορά έρχεται στον εμβληματικό χώρο, όπως ευχαρίστησε για την υποστήριξη την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου & Χανίων και όλους τους παρισταμένους θεσμικούς εκπροσώπους και πολίτες.
Το φεστιβάλ, όπως ανέφερε ο κ. Ζάχαρης περιλαμβάνει σημαντικές εκδηλώσεις, είναι αφιερωμένο στην Ειρήνη, για ένα κόσμο καλύτερο και ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη για την έγκριση και υποστήριξη του. Τις ευχαριστίες τους προς την Περιφέρεια Κρήτης για την συνεργασία, αλλά και την σημαντική παρουσία της κρατικής ορχήστρας στην Κνωσό, εξέφρασαν στους χαιρετισμούς που απηύθυναν αντίστοιχα στις δυο συναυλίες οι εκπρόσωποι της Αρχαιολογικής υπηρεσίας η προϊσταμένη Βασιλική Συθιακάκη και υπεύθυνη του παλατιού της Κνωσού Ελίζα Καβουλάκη.
Στην μαγευτική ατμόσφαιρα στο λίκνο του Μινωικού πολιτισμού τη Κνωσό, θεσμικοί εκπρόσωποι και πολίτες απόλαυσαν με ιδιαίτερη χαρά την κρατική ορχήστρα υπό την μουσική διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού σε έργα: Μίκη Θεοδωράκη 1925-2021)Adagio, Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν (1770–1827)Συμφωνία αρ. 1 σε ντο μείζονα, έργο 21
Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα σε ρε μείζονα, έργο 61
ΣΟΛΙΣΤ: Δημήτρης Σέμσης, βιολί.
Παράλληλα με το θερμό χειροκρότημα στην ορχήστρα, ο υφυπουργός Λευτέρης Αυγενάκης και οι παριστάμενοι θεσμικοί εκπρόσωποι, όπως και οι πολίτες εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους για την διοργάνωση στον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, στον υπεύθυνο του φεστιβάλ Ευάγγελο Ζάχαρη και στην αρχαιολογική υπηρεσία.
Ο Περιφερειάρχης από την πλευρά του ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους, ενώ συναντήθηκε και συνεχάρη τον μαέστρο καλλιτεχνικό διευθυντή της κρατικής ορχήστρας Λουκά Καρυτινό και τους μουσικούς.
Οι μεγάλες συναυλίες, όπως αναφέρθηκε στο παγκόσμιο λίκνο του Μινωικού πολιτισμού την Κνωσσό και αντίστοιχα στο νέο αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων συνδέουν και αναδεικνύουν την αρχαία ιστορία του τόπου με την σύγχρονη. Όμως πέρα από τις δυο συναυλίες στην Κνωσό όπου ο χώρος κατακλύστηκε από την μεγάλη παρουσία του κόσμου, την κρατική ορχήστρα είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την Πέμπτη το βράδυ στην γενική πρόβα, περισσότεροι από 350 μαθητές, σπουδαστές εκπαιδευτικοί, μουσικών σχολείων και ωδείων των πόλεων της Κρήτης. Μαθητές και δάσκαλοι δήλωσαν πολύ χαρούμενοι για την επίσκεψη τους στο χώρο και την μοναδική εμπειρία που βίωσαν με την κρατική ορχήστρα.
Η επόμενη εκδήλωση την Τρίτη “Γέρμα – el cuerpo muerto»
Με τον Θεατρικό μονόλογο «Γέρμα – el cuerpo muerto» συνεχίζεται το φεστιβάλ Κρήτης την Τρίτη 12 Ιουλίου στις 9,30 μμ στα Ενετικά τείχη Ηρακλείου, στο κηποθέατρο «ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ». Η εκδήλωση της Περιφέρειας Κρήτης έχει την υποστήριξη του Δήμου Ηρακλείου-ΔΗΚΕΗ και η είσοδος είναι προσφορά-ελεύθερη για τους πολίτες. (χωρίς δελτία εισόδου ).
Η Γέρμα του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα είναι ένας ύμνος στην ελευθερία της γυναίκας. Απελπισμένη επειδή δεν κάνει παιδί και παγιδευμένη στις ηθικές αξίες της ισπανικής υπαίθρου η Γέρμα φτάνει σε αδιέξοδο και σκοτώνει τον άντρα της. Με αυτό το βίαιο, αυτοκαταστροφικό στην πραγματικότητα, ξέσπασμα η ηρωίδα δραπετεύει από την κοινωνική καταπίεση και διακηρύσσει την επιθυμία της για μια ζωή χωρίς συμβατικές και ψυχοφθόρες σχέσεις.
Η συγκεκριμένη διασκευή του έργου για μια ηθοποιό, εστιάζει στις μεταβάσεις της ηρωίδας, που ως σώμα τραγωδίας προχωρά ως την αυτοκαταστροφική κορύφωση φωτίζοντας διαχρονικά τον / την άνθρωπο που αποκλείεται από την ελευθερία, τη ζωή, τον έρωτα.
Συντελεστές έργου :Μετάφραση: Τζένη Μαστοράκη.Σκηνοθεσία -Δραματουργική επεξεργασία: Αντώνης Περαντωνάκης. Ερμηνεία: Ιφιγένεια Καραμήτρου. Μουσική: Λίνα Ζάχαρη. Συνεργασία στη σκηνοθεσία: Θωμαΐς Τριανταφυλλίδου. Σχεδιασμός φωτισμών: Θωμαΐς Τριανταφυλλίδου, Μάνος Χριστοφακάκης.