Σε εποχές οικονομικής κρίσης, που οι Έλληνες «σκότωναν» τις χρυσές τους λίρες για να καλύψουν τις αυξημένες υποχρεώσεις τους, παραπέμπουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για τις πωλήσεις του πρώτου εξαμήνου του 2022.
Πιο αναλυτικά, το επίμαχο διάστημα οι ιδιώτες φέρεται να έχουν πουλήσει πάνω από 32.000 τεμάχια (17.580 το α’ τρίμηνο και 14.506 το β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους), όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2021 οι ρευστοποιήσεις μόλις ξεπερνούσαν τις 18.000. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, τα συγκεκριμένα δεδομένα δεν αποτελούν έκπληξη, δεδομένου ότι ανέκαθεν οι Έλληνες σε περιόδους κρίσεως στρέφονταν στα… σεντούκια, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα κόστη διαβίωσης.
«Με τον πληθωρισμό να έχει ‘σκαρφαλώσει’ στο 12% τον περασμένο μήνα – έναντι 9,1% τον Απρίλιο και 10,5% τον Μάιο – καταγράφοντας υψηλό 30ετίας, δεν είναι να απορεί κάποιος γιατί ρευστοποιούν τις χρυσές λίρες», σχολιάζουν χαρακτηριστικά, επικαλούμενες και τα στοιχεία για τις καταθέσεις που το πρώτο τετράμηνο του 2022 σημείωσαν σωρευτική μείωση κατά 2,1 δισ. ευρώ, σε αντίθεση με τις σημαντικές αυξήσεις που είχαν παρατηρηθεί την αντίστοιχη περίοδο το 2021 (4,3 δισ. ευρώ) και το 2020 (3,2 δισ. ευρώ). Λαμβάνοντας υπόψη, άλλωστε, ότι η τιμή που αγοράζει σήμερα η εποπτική αρχή υπολογίζεται στα 391 ευρώ/χρυσή λίρα, τότε οι πρώην κάτοχοί τους έλαβαν ένα ποσό της τάξεως των 12 εκατ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, αυξημένες εμφανίζονται και οι αγορές χρυσών λιρών, με μερίδα επενδυτών, θορυβημένη από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, αλλά και την εκτίναξη του πληθωρισμού, να επιλέγουν αυτόν τον τρόπο, προκειμένου αφενός, να προστατέψουν τα χρήματά τους και αφετέρου, να κερδίσουν από τυχόν υψηλές αποδόσεις του πολύτιμου μετάλλου στο μέλλον. Ειδικότερα, τους πρώτους έξι μήνες του 2022 η Τράπεζα της Ελλάδος πούλησε σχεδόν 6.000 τεμάχια (3.568 το α’ τρίμηνο και 2.420 το β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους), αριθμός που έχει να καταγραφεί από το ίδιο διάστημα του 2018, οπότε και πούλησε σχεδόν 6.200 χρυσές λίρες.
Όσον αφορά στις τιμές που μπορεί κάποιος να αγοράσει από την ΤτΕ, αυτές συνεχίζουν να είναι με «καπέλο». Ειδικότερα, σύμφωνα με τα δελτία τιμών που εκδίδονται σε ημερήσια βάση, το κόστος αγοράς ξεπερνά σήμερα τα 471 ευρώ, ήτοι αυξημένο κατά περίπου 21% σε σχέση με την τιμή που αποκτά λίρες από ιδιώτες.
newmoney.gr