Απίστευτο και όμως αληθινό: Αντισώματα κατά του κορονοϊού από αυγά κότας

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Davis, δημιούργησαν με επιτυχία αντισώματα για την πρωτεΐνη ακίδας SARS-CoV-2 που προέρχεται από αυγά κότας. Σύμφωνα με το εν λόγω πανεπιστήμιο, αυτά τα αντισώματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία ή την πρόληψη της μόλυνσης από την COVID-19 ενώ, η μελέτη δημοσιεύτηκε το Σάββατο στο περιοδικό Viruses.

Το πείραμα

Διακόσιες ωοτόκες όρνιθες μεταφέρθηκαν από ένα αγρόκτημα στο UC Davis Teaching and Research Animal Care Services, όπου τοποθετήθηκαν σε ελεγχόμενα δωμάτια BSL-2. Μετά από μία εβδομάδα, οι όρνιθες έλαβαν δύο ανοσοποιήσεις- εμβόλια που χορηγήθηκαν με διαφορά δώδεκα ημερών.

Οι πειραματικές ομάδες ήταν οι εξής: εμβόλιο Α δύο φορές (Α/Α), εμβόλιο Β δύο φορές (Β/Β), εμβόλιο Γ δύο φορές (C/C), εμβόλιο Γ ακολουθούμενο από εμβόλιο Β (C/B) και μόνο ανοσοενισχυτικό ( αρνητικός έλεγχος). Κάθε ομάδα θεραπείας χωρίστηκε στις ακόλουθες υποομάδες που έλαβαν δόση 2,5, 5 ή 50 μg.

Όλα τα εμβόλια χορηγήθηκαν ενδομυικά στον θωρακικό μυ σε όγκους 0,5 mL.
Συλλέχθηκε αίμα 21 ημέρες μετά τη δεύτερη ανοσοποίηση και στο τέλος του πειράματος (6 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση).Ένα μήνα μετά τη δεύτερη ανοσοποίηση, τα αυγά συλλέγονταν κάθε εβδομάδα και αποθηκεύονταν στους 4 °C για εκχύλιση IgY. Την έκτη εβδομάδα μετά τον τελευταίο εμβολιασμό, οι όρνιθες υποβλήθηκαν σε ανθρώπινη ευθανασία με εισπνοή CO2, ακολουθούμενη αμέσως από εξάρθρωση του τραχήλου της μήτρας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τόσο τα αυγά όσο και οι οροί περιείχαν αντισώματα ικανά να αναγνωρίσουν τον SARS-CoV-2, αλλά τα αντισώματα από τους ορούς ήταν πιο αποτελεσματικά στην καταστροφή των ιικών σωματιδίων, σύμφωνα με το UC Davis.

Σε αυτή τη μελέτη αποδεικνύεται όπως αναφερει η μελέτη ότι οι ωοτόκες όρνιθες που υπερανοσοποιήθηκαν έναντι τριών διαφορετικών ανασυνδυασμένων πρωτεϊνών ακίδων SARS-CoV-2 παρήγαγαν συγκεκριμένα αντισώματα στους ορούς.

Επιβεβαιώθηκε περαιτέρω ότι η δόση και ο τύπος του αντιγόνου που χορηγήθηκε επηρέασαν τα επίπεδα των τίτλων αντισωμάτων. Οι δόσεις επιλέχθηκαν με βάση την προηγούμενη εμπειρία και λαμβάνοντας υπόψη μια χαμηλή, μέση και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη σε κάθε εμβόλιο. Επιπλέον, αποδείχτηκε ότι όλα τα εμβόλια προκάλεσαν εξουδετερωτικά αντισώματα κατά του SARS-CoV-2, αλλά και ότι τα εμβόλια κατά της γλυκοζυλιωμένης πρωτεΐνης S1 (C/C) και ο συνδυασμός γλυκοζυλιωμένου S1 και μη γλυκοζυλιωμένου RBD του S1 (C/B) οδήγησαν σε καλύτερη εξουδετέρωση.

Χρησιμοποιήθηκε συνδυασμός αντιγόνων C και B λόγω των αποτελεσμάτων που ελήφθησαν στην ELISA από τους συλλεγμένους ορούς που έδειξαν καλύτερες αποκρίσεις από ό,τι για το αντιγόνο Α.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content