Χιλιάδες πιστοί στις Αγίες Μαρίνες της Κρήτης – Γνωστά προσκυνήματα από τη Βόνη ως τη Μεσαρά

Στον ρυθμό των πανηγυριών με την Αγία Μαρίνα να κρατά τα σκήπτρα ζει πλέον η Κρήτη στο μέσο ενός περίεργου και ιδιαίτερου Καλοκαιριού.

Με νωπές τις μνήμες από τους περιορισμούς των προηγούμενων Καλοκαιριών, εξαιτίας της πανδημίας, αλλά και στη σκιά του φόβου από τα καθημερινά κρούσματα του κορωνοιού, χιλιάδες πιστοί συρρέουν τις τελευταίες μέρες σε ναούς που είναι αφιερωμένοι στην Αγία Μαρίνα, μια ιδιαίτερα αγαπημένη Αγία όπως αποδεικνύουν τα δεκάδες προσκυνήματα που υπάρχουν στο νησί.

Παρακάτω καταγράψαμε κάποια γνωστά προσκυνήματα στο νησί καθώς και το πρόγραμμα των Ιερών ακολουθίες που έχουν  ανακοινωθεί.

Αγία Μαρίνα Βόνη

Το μεγαλύτερο πανηγύρι και το πιο διάσημο προσκύνημα της Αγίας Μαρίνας. Με χιλιάδες πιστούς κάθε χρόνο και πολλά γνωστά θαύματα.

Προκειμένου να ρυθμιστεί το θέμα του συνωστισμού που παρατηρείται φέτος η Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου στην οποία ανήκει η Μονή άνοιξε τις εκδηλώσεις από τις 5 Ιουλίου.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ:

Από 05 Ιουλίου – 20 Ιουλίου

– ΩΡΑ 18:00: Ακολουθία του Εσπερινού και Ιερά Παράκληση της Αγίας Μαρίνας.

– ΩΡΑ 20:00: Νυχτερινή Θεία Λειτουργία.

Το Σαββατοκύριακο θα τελείται, Όρθρος – Θεία Λειτουργία, 07:30.

Η Ιερά Μονή θα παραμένει ανοιχτή:

– Από Παρασκευή 01 Ιουλίου έως Κυριακή 10 Ιουλίου: 07:00΄-24:00΄

– Από Δευτέρα 11 Ιουλίου έως Τετάρτη 20 Ιουλίου όλο το εικοσιτετράωρο

– Από Πέμπτη 21 Ιουλίου έως Κυριακή 31 Ιουλίου: 07:00΄-24:00΄

  • Κληρικοί θα ευρίσκονται στην Ιερά Μονή της Αγίας Μαρίνας, όλο το εικοσιτετράωρο

 

Αγία Μαρίνα Τσαλικάκι

Αγαπημένος ναός του Μαλεβιζίου που έδωσε το όνομα του σε μια ολόκληρη συνοικία πανηγυρίζει και φέτος:

Το πρόγραμμα των Ιερών ακολουθιών έχει ως εξής:

*Σάββατο 16 Ιουλίου 2022   19:30 μ.μ. Μέγας πανηγυρικός εσπερινός και ευλόγησης των άρτων προεξάρχοντος του Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου κ. Μεθόδιου Βερνιδάκη, πρωτοσύγκελλου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.

*Κυριακή 17 Ιουλίου 2022   7:00 π.μ. Όρθρος, πανηγυρική θεία λειτουργία και λιτάνευση των ιερών λειψάνων ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγενείου. της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.   19.00 μ.μ. Μεθεόρτιος εσπερινός και παράκληση στην Αγία Μαρίνα.

 

Αγία Μαρίνα Τσαλικάκι (εθνική οδός)

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και χαρμόσυνο κλίμα θα εορταστεί και φέτος η Αγία Μαρίνα στο Γάζι που βρίσκεται επί της Εθνικής οδού στον ύψος του Σκαφιδαρά.

Την παραμονή της εορτής, το Σάββατο 16 Ιουλίου, θα τελεστεί στις 7:30 μ.μ. ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγένιου.

Ανήμερα της Εορτής, την Κυριακή 17 Ιουλίου, στις 7:00 το πρωί Ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και στις 7:30 το απόγευμα ο Παρακλητικός Κανόνας της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνας.

 

Αγία Μαρίνα Καμίνια

Ο ιερός ναός που βρίσκεται στην συνοικία των Καμινίων αποτελεί ιδιαίτερα αγαπημένο ναό για τους κατοίκους της συνοικίας και του Ηρακλείου.

Κάθε χρόνο μάλιστα, εδώ και δεκαετίες, γίνεται η αφορμή για γλέντι και διασκέδαση στην πλατεία των Καμινίων.

 

Αγία Μαρίνα Μεσαρά (Μιαμού)

Στο δρόμο προς το Λέντα συναντάμε το ναό της Αγίας Μαρίνας, έναν από τους λιγοστούς ναούς στη Μεσαρά που είναι αφιερωμένοι στη συγκεκριμένη Αγία.

Ο ναός έχει συνδέσει το όνομα μου με το ξακουστό νερό της Αγίας Μαρίνας που συνόδευε η φήμη για τις θεραπευτικές του ιδιότητες στις παθήσεις των νεφρών.

Πριν από δεκαετίες ήταν από τα πιο γνωστά πανηγύρια της περιοχής που ωστόσο με τα χρόνια βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content