Παστίτσιο σε τάρτα, μια πρωτότυπη συνταγή

Το παστίτσιο είναι το ελληνικό κλασσικό φαγητό που όλοι αγαπάμε. Έχετε δοκιμάσει όμως ποτέ παστίτσιο σε… τάρτα; Μια υπέροχη συνταγή.

Aντλώντας έμπνευση από το αγαπημένο ελληνικό φαγητό, ο σεφ Γιώργος Τσούλης φτιάχνει μια λαχταριστή τάρτα με γεύση παστίτσιο.

Αν είστε λάτρεις του παραδοσιακού πιάτου, σίγουρα αυτή η ευφάνταστη συνταγή θα σας ξετρελάνει.

Τip: Αντί για κιμά γαλοπούλας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μοσχαρίσιο κιμά. Στην μπεσαμέλ αντί για παρμεζάνα μπορούμε να προσθέσουμε ό,τι τυρί θέλουμε.

Υλικά συνταγής για τάρτα παστίτσιο
Για τον κιμά:

300 γρ. κιμά γαλοπούλας
½ κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
½ καρότο, τριμμένο
1 στικ σέλερι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
50 ml κόκκινο κρασί
250 ml ζωμό κοτόπουλο
1 κ.σ. θυμάρι ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
Για την μπεσαμέλ:

40 γρ. βούτυρο
40 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
300 ml γάλα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
20 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
Αλάτι
Πιπέρι
Για το πασπάλισμα:

Παρμεζάνα τριμμένη

Συνταγή για τάρτα παστίτσιο
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C, στον αέρα.
Για τον κιμά: Τοποθετούμε μια βαθιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και τον κιμά. Σοτάρουμε τον κιμά, μέχρι να ασπρίσει, τον μεταφέρουμε σε ένα μπολ και τον αφήνουμε στην άκρη.
Τοποθετούμε την ίδια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, χωρίς να την καθαρίσουμε. Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι ,το καρότο, το σέλερι και σοτάρουμε για 2-3, μέχρι να καραμελώσουν ελαφρά.
Προσθέτουμε το σκόρδο, μαγειρεύουμε για 1 λεπτό και έπειτα, προσθέτουμε τον κιμά, τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε για 2 λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τη ντομάτα, τον ζωμο και το θυμάρι. Σιγοβράζουμε μέχρι να καραμελώσει ο κιμάς και να δέσει η σάλτσα. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη.
Για την μπεσαμέλ: Τοποθετούμε μια βαθιά κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Μόλις λιώσει, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να ψηθεί το αλεύρι.
Προσθέτουμε σιγά-σιγά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα χειρός για να μην κάνει σβόλους το μείγμα. Μαγειρεύουμε μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε την παρμεζάνα, το μοσχοκάρυδο, αλατοπιπερώνουμε ανακατεύουμε εκ νέου και αφήνουμε στην άκρη.
Σύνθεση: Στην έτοιμη βάση για τη τάρτα, απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα κιμά, καλύπτουμε με τη μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με παρμεζάνα.
Ψήνουμε μέχρι να χρυσαφίσει η τάρτα με γεύση παστίτσιο και σερβίρουμε.

 

Πηγή: iefimerida.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content