Έξι λόγοι που ξυπνάτε πάντα κουρασμένοι

Δεν υπάρχει χειρότερο όπως το να κοιμάστε 8 ώρες το βράδυ και να σηκώνεστε από το κρεβάτι νιώθοντας εξίσου κουρασμένοι, αν όχι περισσότερο από ό,τι το προηγούμενο βράδυ.

Εάν δεν ξυπνάτε ανανεωμένοι κάθε πρωί, σίγουρα κάτι συμβαίνει. Γι’ αυτό και παρακάτω θα εξηγήσουμε τους λόγους για τους οποίους ξυπνάτε κουρασμένοι (και νιώθετε σαν να είστε πάντα κουρασμένοι ) και πώς να σταματήσετε τον φαύλο κύκλο της υπνηλίας.
Αν δεν το έχετε ακούσει ποτέ, η αδράνεια ύπνου είναι ο τεχνικός όρος για την τυπική πρωινή ατονία. Αυτός είναι ο λόγος που μπορεί να αισθάνεστε αποπροσανατολισμένοι αφού σηκωθείτε από το κρεβάτι – ο εγκέφαλός σας ουσιαστικά ξυπνά.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η ροή του αίματος στον εγκέφαλο είναι πιο αργή για έως και 30 λεπτά μετά το ξύπνημα σε σύγκριση με πριν πάτε για ύπνο. Η αδράνεια ύπνου συνήθως διαρκεί περισσότερο μετά από βράδια ανεπαρκούς ύπνου, ειδικά αν αυτές οι νύχτες είναι διαδοχικές. Αν και μπορεί να είναι ενοχλητικό να μην έχετε αμέσως ενέργεια όταν ξυπνάτε, ωστόσο ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι η αδράνεια ύπνου σας βοηθά να κοιμηθείτε ξανά γρήγορα και αποτρέπει τα ανεπιθύμητα ξυπνήματα.

Έκθεση στο μπλε φως

Είτε θέλετε να το πιστέψετε είτε όχι, ο χρόνος που περνάτε μπροστά από την οθόνη επηρεάζει σοβαρά τον ύπνο σας, ειδικά την ποιότητά του. Πιο συγκεκριμένα η χρήση υπολογιστών, tablet, κινητών τηλεφώνων και τηλεόρασης πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου μπορεί να εμποδίσει την απελευθέρωση μελατονίνης και να καθυστερήσει την έναρξη του ύπνου. Επομένως είναι καλύτερο να τα κλείσετε μια ώρα πριν κοιμηθείτε, έτσι ώστε να αποφύγετε την επιπλέον έκθεση.

Κακή υγιεινή ύπνου

Το να έχετε καλή υγιεινή ύπνου σημαίνει να διατηρείτε ένα περιβάλλον και μια καθημερινή ρουτίνα που να προάγει τον ξεκούραστο ύπνο. Κάνοντας μικρές αλλαγές στη κρεβατοκάμαρα ή τις ώρες ύπνου μπορεί να κάνουν τη διαφορά. Βεβαιωθείτε ότι κοιμάστε σε ένα άνετο κρεβάτι που σας στηρίζει από την κορυφή μέχρι τα νύχια. Τα μαξιλάρια είναι εξίσου σημαντικά, γι’ αυτό καλό θα ήταν να βρείτε αυτό που ταιριάζει στο στυλ του ύπνου σας, είτε κοιμάστε στο πλάι είτε χρειάζεστε υποστήριξη στον αυχένα .

Πίνετε υπερβολική ποσότητα καφεΐνης ή αλκοόλ

Η καφεΐνη είναι διεγερτικό και η απογευματινή λήψη της θα μπορούσε να σας επηρεάσει περισσότερο από όσο φαντάζεστε, αφού μερικοί άνθρωποι μεταβολίζουν την καφεΐνη πιο αργά από άλλους.

Επίσης το αλκοόλ μπορεί να διαταράξει τα στάδια REM του ύπνου, εμποδίζοντάς σας να μπείτε στον βαθύ ύπνο που απαιτείται για την αποκατάσταση. Γι’ αυτό καλό είναι να αποφεύγεται οποιαδήποτε από τις δύο ουσίες έως και τέσσερις ώρες πριν τον ύπνο.

Διαταραχή ύπνου

Οι διαταραχές ύπνου, όπως η αϋπνία και η αποφρακτική άπνοια ύπνου, συχνά σας εμποδίζουν να κοιμηθείτε σωστά. Κυρίως τα άτομα με υπνική άπνοια είναι επιρρεπή στο να αισθάνονται κουρασμένοι ακόμα και μετά από έναν πλήρη ύπνο. Τα κύρια σημάδια της υπνικής άπνοιας είναι το έντονο ροχαλητό και η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και απαιτείται εξέταση ύπνου για τη διάγνωση.

Γενετική

Είναι αλήθεια ότι μερικοί άνθρωποι είναι από τη φύση τους ξενύχτηδες και άλλοι είναι πρωινοί τύποι. Αυτά είναι συνήθως γενετικά προκαθορισμένα και μπορούν να τροποποιηθούν σε κάποιο βαθμό, αλλά συνήθως, το ένα δεν μπορεί να αντικατασταθεί από το άλλο.

jenny.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content