Στην Αθήνα ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας με 9 υπουργούς και 32 επιχειρηματίες

Επενδύσεις, διμερής συνεργασία σε τομείς όπως η άμυνα και η ενέργεια και η ανάδειξη της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας-Σαουδικής Αραβία με έντονο γεωπολιτικό αποτύπωμα είναι στην ατζέντα της συνάντησης που θα έχουν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας σήμερα και αύριο συνοδευόμενος από πολυπληθή αντιπροσωπεία υπουργών και επιχειρηματιών από το Ριάντ. Μαζί του θα είναι εννέα υπουργοί που θα έχουν συναντήσεις με τους ομολόγους τους, ενώ η επιχειρηματική αποστολή περιλαμβάνει 30 επιχειρηματίες που εκπροσωπούν 59 επιχειρήσεις και θα προχωρήσουν σε επενδυτικές συμφωνίες στην Ελλάδα.

 

Συμφωνία για την σύσταση Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας

Ελλάδα και Σαουδική Αραβία έχουν αναπτύξει μια ισχυρή συνεργασία τα τελευταία χρόνια αποτέλεσμα και στρατηγικής επιλογής της κυβέρνησης για ανάπτυξη των σχέσεων με τις χώρες του Κόλπου, με στόχο να καταστεί γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Αυτό θα επισφραγιστεί με την υπογραφή στο Μέγαρο Μαξίμου συμφωνίας για την σύσταση Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας, το οποίο θα θεσμοθετεί τη συνεργασία των δύο χωρών ανά τομείς.

Η συνεργασία αυτή έχει έντονο οικονομικό αλλά και γεωπολιτικό αποτύπωμα. Η Αθήνα μετατρέπεται σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας από τις χώρες του Κόλπου ενισχύοντας το στρατηγικό της αποτύπωμα στην περιοχή, ειδικά στις παρούσες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά φυσικού αερίου. Οι επενδύσεις που στοχεύει να κάνει στην ελληνική οικονομία το Ριάντ φτάνουν τα τέσσερα δισ. ευρώ, μέγεθος που μόνο ένας «οικονομικός γίγαντας», όπως χαρακτηρίζεται, μπορεί να προσφέρει άμεσα. Στόχος της ελληνικής πλευράς δεν είναι μόνο η δημιουργία ευκαιριών στην εγχώρια αγορά για προσέλκυση επενδύσεων από τη Σαουδική Αραβία, αλλά και το… χτίσιμο των κατάλληλων συνθηκών, προκειμένου ελληνικές επιχειρήσεις να συμμετέχουν, από την πλευρά τους, σε αυτή τη μεταμόρφωση της οικονομίας και στην έκταση που λαμβάνει χώρα στο Ριάντ.

Οικοδόμηση στενών σχέσεων με τις χώρες του Κόλπου

Εξίσου σημαντική είναι η οικοδόμηση στενών σχέσεων με τις χώρες του Κόλπου για την ενίσχυση της στρατηγικής σημασίας της Ελλάδας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και την θωράκιση των εθνικών συμφερόντων. Η αμυντική συνεργασία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι ο ένας πυλώνας αυτής της στρατηγικής, ενώ η Σαουδική Αραβία αποτελεί τον δεύτερο, με το Ριάντ να αναγνωρίζει και να εκτιμά την συμβολή της Ελλάδα στην άμυνα του με την αποστολή μιας συστοιχίας Patriot. Άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε τη χώρα τον Οκτώβριο είχε ενημερώσει τον πρίγκιπα διάδοχο για την τουρκική παραβατικότητα, βρίσκοντας ευήκοα ώτα.

Ξεχωριστής σημασίας είναι το καλωδιακό σύστημα μεταφοράς δεδομένων που θα διασυνδέει την Ευρώπη και την Ασία μέσω Ελλάδας, Κύπρου και Σαουδικής Αραβίας. Πρόκειται για ένα έργο που αναβαθμίζει ουσιαστικά τη θέση της χώρας μας ως κόμβου για την αποθήκευση και διανομή data στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, αποφέροντας απτά οικονομικά και γεωστρατηγικά οφέλη. Οι τέσσερις επιχειρήσεις που ηγούνται του εγχειρήματος «East to Med data Corridor» (EMC) θα υπογράψουν την συμφωνία με στόχο την έναρξη των εργασιών τον Σεπτέμβριο.

Οι συμφωνίες που θα υπογράψουν οι υπουργοί των δύο χωρών αφορούν, μεταξύ άλλων, τη στρατιωτική συνεργασία, τον τομέα της ενέργειας, την επιστήμη, την τεχνολογία και τον πολιτισμό.

 

 

iefimerida.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content