Το Τμήμα Γεωπονίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας / Παράρτημα Κρήτης (ΓΕΩΤΕΕ ΠΚ), τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό- Δήμητρα (ΕΛΓO-Δήμητρα), το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ) διοργανώνει διαδικτυακό, επιμορφωτικό σεμινάριο για τους Τομεάρχες Δακοκτονίας, την Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022, ώρα 09.00-13.00.
Η σεμινάριο εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο συνεργασίας και υποστήριξης του Πρωτογενούς τομέα, ειδικότερα στοχεύει στην στήριξη της ελαιοκαλλιέργειας και του ελαιοπαραγωγού. Το 1ο διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο είχε διεξαχθεί σε περιφερειακό επίπεδο σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης με μεγάλη επιτυχία το 2020.
Το πρόγραμμα απευθύνεται αποκλειστικά στους Τομεάρχες Δακοκτονίας. Το πρόγραμμα είναι δομημένο ώστε οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν βασικές αλλά και εξειδικευμένες γνώσεις σχετικά με το δάκο, το βασικό εχθρό της ελιάς. Θα δοθεί έμφαση σε εφαρμοσμένες νέες προσεγγίσεις και σε υπό ανάπτυξη νέες τεχνολογίες.
Στόχος του Προγράμματος είναι οι εκπαιδευόμενοι να ενημερωθούν σφαιρικά σε θέματα φυτοπροστασίας της ελιάς και να ευαισθητοποιηθούν σε κρίσιμες παραμέτρους που άπτονται του Προγράμματος Δακοκτονίας.
Ο δάκος Bactrocera oleae (Diptera: Tephritidae) είναι ο σημαντικότερος εχθρός της ελαιοκαλλιέργειας και η αιτία για συχνές και μεγάλες οικονομικές καταστροφές. Η αντιμετώπισή του βασίζεται κυρίως σε προληπτικούς δολωματικούς ψεκασμούς με στόχο το ενήλικο έντομο, πρακτική που εφαρμόζεται πανελλαδικά στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Δακοκτονίας. Η καταπολέμηση του δάκου αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες, μια από τις όποιες είναι και η μειωμένη αποτελεσματικότητα των χρησιμοποιούμενων εντομοκτόνων καθώς υπάρχουν αναφορές για εκτεταμένη ανάπτυξη ανθεκτικότητας στα χρησιμοποιούμενα εντομοκτόνα.
Επιπροσθέτως, το 2019, είχαν διαπιστωθεί πρωτοφανής συνέργειες με φυτοπαθογόνους μύκητες που εν δυνάμει μπορούν να επιτείνουν ακόμα περισσότερο το οικονομικό αντίκτυπο των προσβολών.
Επιστημονικά υπεύθυνος για την διοργάνωση του σεμιναρίου είναι ο Δρ Ροδιτάκης Εμμανουήλ, Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωργικής Εντομολογίας και Φαρμακολογίας, Τμήμα Γεωπονίας του ΕΛΜΕΠΑ.
Αναλυτικό πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ και να παρακολουθήσετε.