Στο Κατάρ σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Με το βλέμμα στραμμένο στις νέες ενεργειακές ισορροπίες και με δεδηλωμένη την πρόθεση της χώρας μας να κάνει άνοιγμα στα κράτη του Κόλπου και στον αραβικό κόσμο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ταξίδεψε χθες το απόγευμα για την πρώτη του επίσκεψη στο Κατάρ. Πρόκειται για μια επίσκεψη που είχε «κλειδώσει» στο τηλεφώνημα του κ. Μητσοτάκη με τον Εμίρη του Κατάρ κ. Αλ Θανί πριν από μερικές εβδομάδες, αμέσως μετά την επίσκεψη του διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στη χώρα μας.

Το βασικό θέμα στην ατζέντα της πρώτης συνάντησης που θα έχει ο κ. Μητσοτάκη με τον κ. Αλ Θανί είναι αναμφίβολα τα ενεργειακά, εξ ου και συνοδεύεται από τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει τη βούλησή της για διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση από το φυσικό αέριο, ώστε να μην τεθεί εν αμφιβάλω η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, έχουν δρομολογηθεί επαφές σε υψηλότατο επίπεδο με βασικούς παίκτες στο πεδίο. Ένας από αυτούς είναι και το Κατάρ, καθώς το Εμιράτο είναι από τους μεγαλύτερους προμηθευτές LNG στον κόσμο. Υπό αυτό το πρίσμα, η συνάντηση Μητσοτάκη-Αλ Θάνι θα είναι μια καλή ευκαιρία να συζητηθούν οι προοπτικές εμβάθυνσης και συστηματοποίησης της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα.

Αυτό το θέμα, άλλωστε, ήταν και η «ταμπακιέρα» της κουβέντας του πρωθυπουργού με τον Εμίρη του Κατάρ στην τηλεφωνική τους επαφή στις 27 Ιουλίου. Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, η επίσκεψη μπορεί να ανοίξει παράθυρο συνεργασίας, καθώς η Ελλάδα δύναται να αποτελέσει γέφυρα του Κατάρ με την Ευρώπη ως πύλη εισόδου, τόσο μέσω του σταθμού της Ρεβυθούσας όσο και του FSRU στην Αλεξανδρούπολη, όταν είναι έτοιμο προς χρήση.

Παράλληλα, στην ατζέντα θα βρεθούν ακόμη οι περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις. Σημειώνεται ότι το Κατάρ είναι μια χώρα που παίζει σημαντικό ρόλο στην περιοχή και διατηρεί διαύλους επικοινωνίας και στενές σχέσεις με σημαντικούς «παίκτες». Στο πρόσφατο παρελθόν, βεβαίως, το Κατάρ διατηρούσε εξαιρετικά στενές σχέσεις με την Τουρκία, η ενεργοποίηση, όμως, της Ελλάδας στον αραβικό κόσμο γίνεται χωρίς διακρίσεις, μιας και στόχος είναι να ανοίξει δίαυλος επικοινωνίας με βασικά κέντρα της ευρύτερης περιοχής.

 

 

Πρώτο Θέμα

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content