Γιατί μια αγκαλιά μάς κάνει να αισθανόμαστε τόσο καλά;

Μερικοί άνθρωποι μισούν απόλυτα, τόσο τη σκέψη μιας αγκαλιάς, όσο και την ίδια την κίνηση. Την θωρούν πολύ προσωπική και συναισθηματική, καθώς εκτιμούν τον ιδιωτικό τους χώρο περισσότερο από όσο μπορεί να φανταζόμαστε. Οι υπόλοιποι απλώς δεν τις χορταίνουν. Θέλουν να αρπάξουν κάθε ευκαιρία να αγκαλιάσουν σχεδόν οποιονδήποτε.

Αγαπούν αυτή την αίσθηση οικειότητας και μια αγκαλιά, αρκεί για να τους κάνει πιο ευτυχισμένους. Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία, ίσως αναρωτιέσαι: Γιατί μια αγκαλιά σε κάνει να νιώθεις τόσο ωραία;

Η επιστήμη πίσω από μια απλή αγκαλιά

Κάθε φορά που αγκαλιάζεις τα αγαπημένα σου πρόσωπα, απελευθερώνεται μια ειδική ορμόνη που ονομάζεται ωκυτοκίνη. Πρόκειται για έναν ισχυρό συνδετικό παράγοντα που αυξάνεται με κάθε φιλί ή αγκαλιά σου. Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας: Σε κάνει να νιώθεις πολύ καλά.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η αίσθηση της αφής, είναι ιδιαίτερα ισχυρή. Όχι μόνο μετριάζει τα αρνητικά συναισθήματα, αλλά οδηγεί σε θετικές εμπειρίες επίσης. Η έρευνα έχει δείξει ότι το άγγιγμα, μπορεί να μειώσει το άγχος και το στρες, καθώς και να προάγει τα αισθήματα ασφάλειας και εμπιστοσύνης. Η αγκαλιά μπορεί να μεταφέρει συναισθήματα αγάπης και σύνδεσης και ως εκ τούτου μπορεί να αυξήσει την ευημερία και την ικανοποίηση από τη σχέση.

Η ωκυτοκίνη είναι η ορμόνη του «δεσμού» και μάς βοηθά να νιώθουμε συνδεδεμένοι και ασφαλείς. Λειτουργεί επίσης ως φυσικό αναλγητικό, επομένως μπορεί κυριολεκτικά να μας κάνει να νιώθουμε πιο άνετα σωματικά. Αξίζει να αναφερθεί, ότι πρόκειται για την ίδια ορμόνη που απελευθερώνεται φυσικά κατά τη διάρκεια του θηλασμού, για να βοηθήσει τις μαμάδες να συνδεθούν με τα βρέφη τους. Το απελευθερώνουμε επίσης κατά τη διάρκεια της θετικής σωματικής επαφής και κατά τη διάρκεια του οργασμού.

Επειδή η ωκυτοκίνη μάς κάνει να νιώθουμε χαρούμενοι, βοηθά στην αύξηση των ορμονών που καταπολεμούν τις λοιμώξεις. Έτσι, κατά κάποιο τρόπο, με κάθε αγκαλιά βελτιώνουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Σχετική έρευνα, έχει δείξει ότι μόλις 30 λεπτά θετικής σωματικής επαφής μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα κορτιζόλης στην κυκλοφορία έως και 50%. Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη που σχετίζεται με το στρες, η οποία, αν αφεθεί να κυκλοφορεί στο σώμα, μπορεί να βλάψει τα κύτταρα. Έτσι, στο τέλος μιας αγχωτικής ημέρας, 30 λεπτά αγκαλιά, είναι στην πραγματικότητα ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε.

Η δύναμη της αγκαλιάς έγκειται επίσης στον τρόπο που μπορεί να αντικαταστήσει την επικοινωνία. Δεν χρειάζεται πάντα να μιλάς ή να εκφράζεις τα συναισθήματά σου προφορικά. Μια καλή αγκαλιά μπορεί κυριολεκτικά να αντικαταστήσει 1.000 λέξεις.

Μπορεί η αγκαλιά να σε κάνει να ερωτευτείς;

Οι αγκαλιές με τον/την σύντροφό σου οδηγεί επίσης συχνά σε σέξι στιγμές. Μια μελέτη του 2014 στο Archives of Sexual Behavior, διαπίστωσε ότι τα ζευγάρια που αγκαλιάζονταν μετά το σεξ έτειναν να έχουν υψηλότερα επίπεδα εκτίμησης για τη σεξουαλική τους ζωή. Ωστόσο η αγκαλιά από μόνη της, δεν αρκεί για να ερωτευτείς. Ο έρωτας είναι ένα μαγικό κοκτέιλ ορμονών και παραγόντων: Από την ωκυτοκίνη έως τις φερομόνες (τις οποίες ο εγκέφαλός μας χρησιμοποιεί για να καταλάβει τη γενετική μας συμβατότητα για υγιείς απογόνους), έως τις πρώιμες παιδικές εμπειρίες των πρώτων μας φροντιστών. Πράγματα όπως η αφή, η όσφρηση και η γεύση συμβάλλουν επίσης στο να νιώθεις εάν ένα άτομο είναι το κατάλληλο, για να δεσμευτείς μακροπρόθεσμα. Επομένως, μην νομίζεις ότι επειδή αγκαλιαστήκατε σε εκείνο το ραντεβού σας, θα ερωτευτείτε αμέσως. Χρειάζονται πολλά περισσότερα από μια απλή αγκαλιά.

Είναι κακό αν δεν απολαμβάνω την αγκαλιά;

Οι ειδικοί αναγνωρίζουν το τραύμα με το οποίο μερικοί άνθρωποι συνδέουν το σωματικό άγγιγμα, επομένως η αγκαλιά μπορεί να προκαλεί παρά να ηρεμεί. Είναι ενδιαφέρον ωστόσο ότι οι ίδιοι άνθρωποι, συχνά μπορούν να ανεχθούν κάποιο άγγιγμα, στα πόδια ή στην πλάτη τους. Ξεκίνα λοιπόν από εκεί, με λίγα λεπτά σωματικής επαφής. Σταδιακά μπορεί να αυξηθεί η την ικανότητα ενός ατόμου να δέχεται αγγίγματα, ώστε να μπορεί να αντλήσει τα φυσικά οφέλη της επαφής. Φυσικά, μην πιέζεις τον εαυτό σου να αισθάνεται άνετα με την αγκαλιά, αν η διαδικασία σού προκαλεί άγχος ή δυσφορία.

Αλλά επίσης μην φοβάσαι να ανοίξεις τον εαυτό σου σε νέες φυσικές συνδέσεις, ρομαντικές ή άλλες. Η αγκαλιά δεν είναι για όλους, αλλά τα οφέλη που προσφέρει, τόσο επιστημονικά όσο και συναισθηματικά, είναι αναμφισβήτητα.

ladylike.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content