Το αγαπημένο μας καλοκαιρινό λαχανικό μεταμορφώνεται σε ένα πεντανόστιμο λαδερό πιάτο που συνδυάζει τη μελιτζάνα με τον κιμά. Στη συγκεκριμένη εκδοχή προσθέτουμε τραχανά αλλά και ξινομυζήθρα Κρήτης, για να απογειώσουμε τη νοστιμιά του.
Υλικά
- 4 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
- 200 ml ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα
- 50 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 1 μέτριο κρεμμύδι, σε ροδέλες
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 6 ντομάτες, σε κυβάκια
- 2 φλιτζάνια ξινόχοντρο τραχανά
- 10 φύλλα βασιλικού
- 200 γρ. ξινομυζήθρα Κρήτης
- 200 γρ. χοντρό αλάτι
Διαδικασία
- Κόβουμε κατά μήκος τις μελιτζάνες στη μέση και τις στρώνουμε σε ταψάκι.
- Πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι από πάνω και τις αφήνουμε για περίπου 15΄-20΄.
- Τινάζουμε το αλάτι και ξεπλένουμε με νερό.
- Τις στραγγίζουμε καλά σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
- Σε ένα ευρύχωρο τηγάνι ρίχνουμε μπόλικο ηλιέλαιο και μόλις κάψει τηγανίζουμε τις μελιτζάνες μέχρι να μαλακώσουν.
- Τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν από τα περιττά λάδια.
- Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί καλά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 1΄ ή μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε την ντομάτα και αφήνουμε να μαγειρευτεί για περίπου 10΄.
- Ρίχνουμε τον τραχανά, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 4΄-5΄.
- Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Ρίχνουμε τον βασιλικό και στρώνουμε το μείγμα επάνω στην κάθε μελιτζάνα.
- Προσθέτουμε χοντροτριμμένη την ξινομυζήθρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για περίπου 20΄.
- Σερβίρουμε τις μελιτζάνες ζεστές ή χλιαρές.
olivemagazine.gr