Τυρένια, ζουμερά λαζάνια με κολοκύθια με το μαλακό, ιταλικό τυρί scarmoza που μοιάζει με τη μοτσαρέλα.
Υλικά
Μερίδες: 6
- 1 πακέτο λαζάνια
- 1 μικρό φρέσκο κρεμμυδάκι, σε φέτες
- 6 μέτρια κολοκυθάκια, σε μπαστουνάκια
- 150 γρ. τυρί scamorza* (ή μοτσαρέλα), σε μικρούς κύβους
- 3/4 φλιτζ. τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα
- 40 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την μπεσαμέλ
- 1 λίτρο φρέσκο γάλα πλήρες, ζεστό
- 80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 γρ. βούτυρο αγελαδινό
- 1/2 κουτ. σούπας τριμμένο μοσχοκάρυδο
- αλάτι
Διαδικασία
Μπεσαμέλ
- Για να φτιάξουμε τα λαζάνια με κολοκύθια και τυρί scamorza ξεκινάμε με τη μπεσαμέλ.
- Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει και ρίχνουμε το αλεύρι.
- Το ψήνουμε για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, μέχρι να αλλάξει ελαφρά χρώμα.
- Ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε καλά για να διαλυθούν τυχόν σβόλοι.
- Μαγειρεύουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι η μπεσαμέλ να δέσει.
- Ρίχνουμε αλάτι και το μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε.
Λαζάνια
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διάφανο.
- Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια, αλατοπιπερώνουμε και τα σοτάρουμε για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
- Αποσύρουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Σε ένα μέτριο πυρίμαχο σκεύος στρώνουμε 2-3 κουτ. σούπας μπεσαμέλ.
- Τη σκεπάζουμε με μία στρώση λαζάνια.
- Αν χρειαστεί, σπάμε μερικά σε μικρότερα κομμάτια για να χωρέσουν σε μονή στρώση.
- Τα αλείφουμε με μία στρώση μπεσαμέλ και συνεχίζουμε με μία στρώση κολοκυθάκια.
- Σκορπίζουμε τη scamorza (ή τη μοτσαρέλα) και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με την ίδια σειρά άλλες τρεις φορές, μέχρι να φτιάξουμε 4 στρώσεις.
- Στο τέλος πασπαλίζουμε την επιφάνεια του φαγητού με την τριμμένη παρμεζάνα.
- Ψήνουμε το φαγητό για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια.
- Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσουν για 10-15 λεπτά και σερβίρουμε τα λαζάνια με κολοκύθια και τυρί scamorza.
Μυστικά
Σκαρμότσα (Scamorza & Scamorza affumicata)
- Το scamorza είναι αγελαδινό τυρί που μοιάζει στην εμφάνιση με το προβολόνε, ελαφρά λαστιχωτό και ινώδες σαν τη μοτσαρέλα, αλλά πιο στεγνό.
- Το βρίσκουμε συνήθως καπνιστό (scamorza affumicata) σε μπαλίτσες, με τα χαρακτηριστικά σημάδια των σπάγκων από τα οποία κρεμιέται για να στραγγίξει.
- Παράγεται σε όλη την Ίταλία, όπου το αγαπούν και στη νωπή του μορφή, ωριμασμένο για μόλις 3-4 ημέρες.
- Εδώ βρίσκουμε το ωριμασμένο, απλό ή καπνιστό, σε ντελί, τυροπωλεία και καλές κάβες.
gastronomos.gr