Χορτοφαγική μακαρονάδα με σάλτσα από βλίτα και ντοματίνια.
Υλικά
400γρ. παπαρδέλες
3 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 φλιτζάνι κρασί λευκό γλυκό
350γρ. βλίτα, χοντροκομμένα
200γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
1½ φλιτζάνι ξινομυζήθρα, τριμμένη
2 κουτ. σούπας μουστάρδα
1 φλιτζάνι γάλα φρέσκο
αλάτι, πιπέρια ανάμικτα χοντροτριμμένα
Διαδικασία
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό βράζετε τα ζυμαρικά αλ ντέντε (για 1-2 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στις οδηγίες της συσκευασίας), τα στραγγίζετε και τα διατηρείτε στην άκρη, μαζί με 1 φλιτζάνι από το νερό στο οποίο έβρασαν.
Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει λίγο, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα. Προσθέτετε το σκόρδο και σοτάρετε για μισό λεπτό ακόμα. Σβήνετε με το κρασί και βράζετε για 1 λεπτό, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Ρίχνετε τα βλίτα και τα ντοματίνια και ανακατεύετε καλά. Μαγειρεύετε για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαραθούν και να πέσει ο όγκος τους. Προσθέτετε την ξινομυζήθρα, τη μουστάρδα και το γάλα. Αλατίζετε, ανακατεύετε πολύ καλά και χαμηλώνετε τη φωτιά (από μέτρια σε χαμηλή). Μαγειρεύετε για 5-10 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα περιττά υγρά και να δέσει η σάλτσα.
Προσθέτετε τις παπαρδέλες και το νερό που κρατήσατε και ανακινείτε την κατσαρόλα ή ανακατεύετε ελαφρά. Πασπαλίζετε με τα πιπέρια και σερβίρετε αμέσως.
olivemagazine.gr