Όλοι λυπηθήκαμε για την νέα τραγωδία που έπληξε την Αγία Πελαγία με την πλημμύρα που έπνιξε δυο ανθρώπους και προκάλεσε φοβερές υλικές καταστροφές. Σήμερα, αναζητούνται τα αίτια της συμφοράς. Ο καθένας προβάλλει τις απόψεις του και κάνει τα σχόλιά του. Υπάρχουν όμως δυο φωτογραφίες που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα και λένε πολλά… Ίσως εξηγούν κατά ένα μεγάλο μέρος αυτό που συνέβη. Και ίσως προδιαγράφουν και το μέλλον της περιοχής, όπου κανείς δεν αποκλείει επανάληψη του πρόσφατου φονικού φαινομένου. Αλλά, ας δούμε τι μας λένε οι δυο φωτογραφίες:
Στην Αγία Πελαγία, η δόμηση σήμερα είναι ασφυκτική, όπως φαίνεται στη δεξιά φωτογραφία σε σύγκριση με τη φωτογραφία αριστερά, που απεικονίζει τη δόμηση στην περιοχή όπως ήταν το 1945.
Και μια επιπλέον ερμηνεία:
Στην περιοχή υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη ανάπτυξη κάθετα και παράλληλα στη διαδρομή του νερού. Είναι κάτι που συμβαίνει συχνά στα ξηρορέματα: επειδή για χρόνια μπορεί να μην “κατεβάσουν” πολύ νερό, οι κάτοικοι τα μετατρέπουν σιγά σιγά σε δρόμους ή χτίζουν την κοίτη τους, μειώνοντας έτσι την παροχετευτική τους ικανότητα. Στην Αγία Πελαγία, το ρέμα συγκροτείται από δύο κλάδους, βορειοδυτικά και νοτιοδυτικά. Ενα μεγάλο τμήμα του ενός κλάδου έχει μετατραπεί σε δρόμο. Στο πεδινό κομμάτι η δόμηση είναι ασφυκτική. Το δε πλημμυρικό πεδίο, που κάποτε ήταν καλλιέργειες, τώρα έχει εξαφανιστεί αφού στη θέση του χτίστηκε ο οικισμός
(Στοιχεία από την Καθημερινή και το Πανεπιστήμιο Αθηνών)