Αναδιάταξη σφαιρών επιρροής στην Εκκλησία, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Αναδιάταξη σφαιρών επιρροής σε εκκλησιαστικό επίπεδο έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία διέλυσε όλα τα επιχειρήματα όσων υποστήριζαν το Πατριαρχείο Μόσχας.

Οι εξελίξεις δεν αφήνουν ανεπηρέαστη την εκκλησία της Κύπρου, η οποία βρίσκεται και ενώπιον άλλων εξελίξεων που σχετίζονται με την οριακά κρίσιμη υγεία του Αρχιεπισκόπου, όπως γράφει ο politis.com.cy.

Ορισμένοι μητροπολίτες που ελέγχονταν εμφανώς από το Πατριαρχείο Μόσχας, έσπευσαν να κάνουν στροφή προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αντιλαμβανόμενοι πως η πλάστιγγα έχει πλέον γύρει υπέρ της αναγνώρισης του αυτοκεφάλου της ορθόδοξης εκκλησίας της Ουκρανίας.

Ωστόσο, ο μητροπολίτης Κύκκου ο οποίος είχε συγγράψει και βιβλίο που απηχούσε τις θέσεις της Μόσχας, δεσμεύεται από τα όσα είχε διατυπώσει, καθώς έθετε θέμα εκκλησιαστικής τάξης και νομιμότητας, κάτι που είναι δύσκολο ν’ ανατραπεί.

Είχε δίκιο ο Βαρθολομαίος

Η επιμονή του οικουμενικού πατριάρχη για αναγνώριση αυτοκεφαλίας στην εκκλησία της Ουκρανίας απεδείχθη σωστή εκ των πραγμάτων, γιατί διαφορετικά οι Ουκρανοί που σήμερα δέχονται επίθεση από τη Ρωσία θα έπρεπε να αποδέχονται ως επικεφαλής της εκκλησίας τους τον πατριάρχη Μόσχας, ο οποίος έχει «ευλογήσει» την εισβολή.

Μπροστά στα νέα δεδομένα που προκάλεσε η εισβολή, ο μητροπολίτης Κιέβου Ονούφριος, ο οποίος ανήκε στο Πατριαρχείο Μόσχας, αυτονομήθηκε και έπαψε να μνημονεύει τον πατριάρχη Κύριλλο. Ωστόσο, παραμένει μετέωρος και συνεπώς άνευ νομιμοποίησης.

Το γεγονός αυτό έχει φέρει σε δυσμενή θέση τους κύπριους επισκόπους που είχαν διαφωνήσει με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου, θεωρώντας πως ο Ονούφριος είναι ο μόνος νόμιμος εκκλησιαστικός ηγέτης στην Ουκρανία.

Είναι σίγουρο ότι ορισμένες ορθόδοξες εκκλησίες και πατριαρχεία που μέχρι σήμερα δεν έχουν αναγνωρίσει την εκκλησία της Ουκρανίας, θα το πράξουν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η κίνηση που θα κάνει ο πατριάρχης Ιεροσολύμων ο οποίος δημιούργησε οικονομικές εξαρτήσεις με το Πατριαρχείο Μόσχας. Τα Πατριαρχεία Αντιοχείας και Σερβίας πιθανότατα θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τη Μόσχα, καθώς ελέγχονται από τη Ρωσία. Με το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναμένεται να ταχθούν τα Πατριαρχεία Βουλγαρίας και Ρουμανίας.

Παράλληλα, θεωρείται σίγουρο πως θα τερματιστεί η εισπήδηση του Πατριαρχείου Μόσχας στην Αφρική, που αποτελεί έδαφος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content