Στο πλαίσιο του Eνταξιακού Προγράμματος HELIOS, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) σε συνεργασία με τον Σοροπτιμιστικό Όμιλο Ηρακλείου “Η Αρετούσα” και την υποστήριξη του Παγκρήτιου Ουκρανικού Συλλόγου “Λελέκι”, μέλος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου Ηρακλείου, πραγματοποίησαν με μεγάλη επιτυχία μια εκπαιδευτική και ψυχαγωγική εκδρομή – εξόρμηση, δράση ευαισθητοποίησης με το τίτλο “Multicultural Tour on Folklore & Taste Paths”/“Πολυπολιτισμική Περιήγηση σε Μονοπάτια Λαογραφίας και Γεύσης” την Κυριακή, 27 Νοεμβρίου στο ορεινό κεφαλοχώρι Κρουσώνας στους πρόποδες του Ψηλορείτη.
Μοναδική εμπειρία ενός μαγευτικού πολιτισμικού ταξιδιού βίωσαν 20 επωφελούμενοι του προγράμματος HELIOS από τον Ουκρανικό πληθυσμό(εκτοπισμένα άτομα από την Ουκρανία), δικαιούχοι προσωρινής προστασίας, συνοδευόμενοι απο τα στελέχη του ΔΟΜ, μέλη του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Ηρακλείου και του Παγκρήτιου Ουκρανικού Συλλόγου. Όλοι οι συμμετέχοντες/ουσες, μικροί και μεγάλοι, απήλαυσαν το ευχάριστο – ξεχωριστό εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό τους ταξίδι στον Κρουσώνα, γνώρισαν την Κρήτη της παράδοσης και της φιλοξενίας, του πολιτισμού, τα ήθη, έθιμα, την λαϊκή τέχνη, την θρησκευτική παράδοση, την μοναδική κρητική γαστρονομία και τα προϊόντα του νησιού.
Πρώτος χρονικά σταθμός της εκδρομής ήταν οι εγκαταστάσεις του Γυναικείου Αγροτικού Συνεταιρισμού Κρουσώνα «Η Κρουσανιώτισσα», όπου προσφέρθηκαν εξαιρετικές λιχουδιές / αρτοσκευάσματα, καθώς και ενημέρωση για τη λειτουργία του ιστορικού αυτού γυναικείου Συνεταιρισμού από τις εκπροσώπούς του. Επίσης, πραγματοποίηθηκε ομιλία – ενημέρωση από την Αντιπρόεδρο του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Ηρακλείου Μαρία Πιτσικακη και επίτιμη πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συλλόγου Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης, με θέμα: “Ενδυνάμωση της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας -Ευκαιρίες & Προοπτικές σε τοπικό επίπεδο.”
Επόμενος σταθμός της αποστολής- εκδρομής,ήταν οι εγκαταστάσεις σε ένα παραδοσιακό καζάνι εντός του χωριού, όπου παρουσιάστηκε το κρητικό έθιμο σε σχέση με τη διαδικασία απόσταξης της κρητικής ρακής – τσικουδιάς, ενώ παράλληλα, ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Ηρακλείου “Η Αρετούσα”, παρέθεσε πλούσιο γεύμα βασισμένο στην παραδοσιακή κρητικη διατροφή. Ολοι οι συμμετέχοντες/ουσες, είχαν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους και να τραγουδήσουν κρητικά και ουκρανικά τραγούδια σε κλίμα χαράς και συγκίνησης. Παράλληλα, στον περιβάλλοντα χώρο του καζανιού πραγματοποιήθηκε δια ζώσης εργαστήριο παραουσιάζοντας όλα τα στάδια κατασκευής της κρητικής κατσούνας ενθουσιάζοντας τους παρευρισκόμενους. Την βιωματική εκπαίδευση και εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία και ενεργό συμμετοχή τους τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρουσώνα, καθώς και μόνιμοι κάτοικοι του Κρουσώνα, οι οποίοι αγκάλιασαν θερμά την αποστολή.
Τελικός προορισμός της δράσης ήταν η ξενάγηση στο Μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης στον Κρουσώνα. Οι μοναχές παρουσίασαν την ιστορική αναδρομή του Μοναστηρίου, ενώ τα μελή του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Ηρακλείου “Η Αρετούσα” προσέφεραν σπιτικά εδέσματα και ζεστό ελληνικό καφέ στους καλεσμένους – συμμετέχοντες στον προαύλιο χώρο του Μοναστηρίου. Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι με δεδομένο την κοινή Χριστιανική – θρησκευτική πίστη του ουκρανικού πληθυσμού, οι επωφελούμενοι του προγράμματος HELIOS, προμηθεύτηκαν πολλά Χριστιανικά ενθυμήματα-σύμβολα απο το Μοναστήρι,ενώ παρέδωσαν στις μοναχές, σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα, μία σελίδα χαρτιού, η οποία περιείχε εγγεγραμμένα τα ονόματα των αγαπημένων τους ανθρώπων για μνημόνευση στην λειτουργία της Κυριακης.Οπως μάλιστα έγινε γνωστό,η πλειονότητα των αναγραφομενων ονομάτων είναι εν ζωή και υπερασπίζονται με σθένος την εμπόλεμη χώρα τους οπότε έκριναν αναγκαίες τις ιερές ευχές υπέρ υγείας και προστασίας τους.
Η αποστολή του ΔΟΜ σε κλίμα χαράς και συγκίνησης,αναχώρησε για το ταξίδι της επιστροφής στο Ηράκλειο ευχαριστώντας θερμά όλους τους ντόπιους θεσμικούς εκπροσώπους και κατοίκους του Κρουσώνα για την ενημέρωση και φιλοξενία.Ιδιαιτερες όμως ήταν οι ευχαριστίες στον Σοροπτιμιστικό Ομιλο Ηρακλείου,στην Πρόεδρο Μαρία Μπρεδακη,στην Αντιπρόεδρο Μαρία Πιτσικακη,ενώ όπως αναφέρθηκε ήταν καθοριστική η συμβολή της κας Πιτσικάκη σε όλα τα στάδια προετοιμασίας και υλοποίησης της εκδήλωσης σε συντονισμό και άψογη συνεργασία με τα στελέχη του ΔΟΜ – Πρόγραμμα HELIOS.
Λίγα Λόγια για το Πρόγραμμα HELIOS
Το ενταξιακό πρόγραμμα HELIOS που υλοποιείται σε ολόκληρη την Ελλάδα από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, στοχεύει στην προώθηση και στήριξη της ένταξης των δικαιούχων διεθνούς προστασίας και δικαιούχων προσωρινής προστασίας στην ελληνική κοινωνία. Οι δράσεις και οι πυλώνες του προγράμματος εστιάζουν σε μαθήματα ένταξης, στη στήριξη της στέγασης και της απασχόλησης των ωφελούμενων, την παρακολούθηση της διαδικασίας ένταξής τους και την ευαισθητοποίηση των κοινοτήτων υποδοχής με τη διοργάνωση workshops, κοινωνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, προκειμένου να δημιουργηθούν ευκαιρίες αλληλεπίδρασης μεταξύ των φιλοξενούμενων και της κοινωνίας υποδοχής, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ένταξης των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία.