Ηλεκτρονικά θα γίνονται οι προσφυγές κατά της εφορίας

Με διαδικασίες-εξπρές μπορούν να υποβάλουν την προσφυγή τους κατά της εφορίας οι φορολογούμενοι που έχουν εντοπίσει ή θεωρούν ότι υπάρχουν λάθη και παραλείψεις στους ελέγχους που τους έγιναν ή στους φόρους που τους καταλογίστηκαν. Η διαδικασία των ενδικοφανών προσφυγών γίνεται πλέον ηλεκτρονικά για όσους το επιθυμούν, ενώ από την 1η Φεβρουαρίου 2023 υποχρεωτικά για όλους. Σημειώνεται ότι από τo 2013 μέχρι σήμερα περισσότεροι από 80.000 έχουν προσφύγει στη Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών (ΔΕΔ), μη αποδεχόμενοι τις αποφάσεις των εφοριών, αλλά και του ελεγκτικού μηχανισμού.

Προκειμένου να κατανοήσουν οι ενδιαφερόμενοι τις διαδικασίες της ηλεκτρονικής υποβολής, παρατίθενται επτά ερωτήσεις και απαντήσεις για τις ενδικοφανείς προσφυγές.

– Τι αλλάζει στις ενδικοφανείς προσφυγές;

– Από 29.11.2022 είναι δυνατή η ψηφιακή υποβολή ενδικοφανούς προσφυγής μέσω Διαδικτύου στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ. Η σχετική δυνατότητα παρέχεται εναλλακτικά στον φορολογούμενο, ο οποίος εξακολουθεί να μπορεί να καταθέτει χειρόγραφα την ενδικοφανή προσφυγή του στην Αρχή που εξέδωσε την προσβαλλόμενη πράξη. Ωστόσο, από 01.02.2023 θα καταστεί υποχρεωτική η ψηφιακή υποβολή ενδικοφανούς προσφυγής μέσω Διαδικτύου. Η υποχρέωση δεν θα ισχύει για τους φορολογουμένους κατοίκους εξωτερικού, στους οποίους θα παρέχεται εναλλακτικά η δυνατότητα χειρόγραφης υποβολής. Σε περίπτωση που υφίσταται αποδεδειγμένη αδυναμία ψηφιακής υποβολής, θα είναι δυνατή η χειρόγραφη υποβολή στην αρμόδια φορολογική αρχή.

– Με ποιο τρόπο γίνεται η ψηφιακή υποβολή της ενδικοφανούς προσφυγής;

– Η ψηφιακή υποβολή ενδικοφανούς προσφυγής πραγματοποιείται μέσω του δικτυακού τόπου της ΑΑΔΕ (www.aade.gr), με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του TAXISnet.

Οταν ο υπόχρεος είναι νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, σε περίπτωση που η ενδικοφανής προσφυγή υποβάλλεται ψηφιακά από τον νόμιμο εκπρόσωπό τους, τότε η υποβολή γίνεται με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του τελευταίου.

– Ποιο είναι το περιεχόμενο της ενδικοφανούς προσφυγής;

– Η ενδικοφανής προσφυγή πρέπει να αναφέρει:

α) Τα ακριβή στοιχεία του υποχρέου.

β) Την προσβαλλόμενη πράξη.

γ) Τους λόγους, τους ισχυρισμούς και τα έγγραφα στα οποία ο υπόχρεος βασίζει το αίτημά του.

δ) Τη διεύθυνση στην οποία θα πραγματοποιούνται οι κοινοποιήσεις των αποφάσεων, των πράξεων και των λοιπών εγγράφων της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών, τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τα εν γένει στοιχεία επικοινωνίας του υποχρέου.

Σε κάθε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων επικοινωνίας που επήλθε μετά την υποβολή του αιτήματος της ενδικοφανούς προσφυγής, ο υπόχρεος οφείλει να γνωστοποιεί εγγράφως αυτά στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, διαφορετικά οι κοινοποιήσεις γίνονται νομίμως βάσει των αρχικά δηλωθέντων στοιχείων.

Με την άσκηση της προσφυγής αναστέλλεται η καταβολή του 50% του αμφισβητούμενου ποσού, υπό την προϋπόθεση ότι έχει πληρωθεί το υπόλοιπο 50%.

– Ποια στοιχεία πρέπει να συνυποβάλω με την ενδικοφανή προσφυγή;

– Ο υπόχρεος ταυτόχρονα με την υποβολή της ενδικοφανούς προσφυγής συνυποβάλλει στην αρμόδια φορολογική αρχή:

α) Τα έγγραφα στα οποία βασίζει το αίτημά του.

β) Ηλεκτρονικό φάκελο (σε pdf ή zip).

Η ενδικοφανής προσφυγή πρέπει όμως να φέρει ψηφιακή βεβαίωση εγγράφου που εκδίδεται μέσω gov.gr. Επίσης, κατά την είσοδό του στην εφαρμογή, ο φορολογούμενος πρέπει να επιλέξει σχετικό πεδίο το οποίο επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης και με το οποίο βεβαιώνει ότι τα επισυναπτόμενα έγγραφα και δικαιολογητικά που συνοδεύουν την ενδικοφανή προσφυγή και το αίτημα αναστολής του και υποβάλλονται ψηφιακά, αποτελούν αντίγραφα εκ των πρωτοτύπων ή επικυρωμένων αντιγράφων αυτών, τα οποία έχει στην κατοχή του και θα προσκομίσει ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών, εφόσον του ζητηθούν.

– Με την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής αναστέλλεται η καταβολή του αμφισβητούμενου ποσού της πράξης;

– Με την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής αναστέλλεται η καταβολή του 50% του αμφισβητούμενου ποσού που προέκυψε με την έκδοση της προσβαλλόμενης πράξης, υπό την προϋπόθεση ότι έχει καταβληθεί το υπόλοιπο 50%.

Το δικαίωμα αυτό για αναστολή δεν ισχύει επί του άμεσου προσδιορισμού του φόρου, καθώς και επί πράξης διοικητικού προσδιορισμού του φόρου που εκδίδεται με βάση στοιχεία που έχουν παρασχεθεί από τον φορολογούμενο σε φορολογική του δήλωση.

– Μπορώ να υποβάλω αίτημα αναστολής του καταβλητέου ποσοστού 50% του αμφισβητούμενου ποσού της πράξης;

– Ο υπόχρεος έχει δικαίωμα να υποβάλει ταυτόχρονα με την ενδικοφανή προσφυγή και αίτημα αναστολής του καταβλητέου ποσοστού 50% του αμφισβητούμενου ποσού της πράξης.

Η αναστολή δεν ισχύει επί του άμεσου προσδιορισμού του φόρου, καθώς και επί πράξης διοικητικού προσδιορισμού του φόρου, που εκδίδεται με βάση στοιχεία που έχουν παρασχεθεί από τον φορολογούμενο σε φορολογική του δήλωση.

Το αίτημα αναστολής είτε συμπεριλαμβάνεται στο έγγραφο της ενδικοφανούς προσφυγής είτε υποβάλλεται αυτοτελώς με ιδιαίτερο έγγραφο που κατατίθεται την ίδια ημέρα με την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής.

– Μπορώ να υποβάλω ψηφιακά αίτημα αναστολής;

– Ναι, ο φορολογούμενος μπορεί να υποβάλει και ψηφιακά αίτημα αναστολής υπό τις ίδιες προϋποθέσεις με την ψηφιακή υποβολή ενδικοφανούς προσφυγής και μόνο εφόσον το αίτημα υποβάλλεται και οριστικοποιείται την ίδια ημέρα με την ενδικοφανή προσφυγή.

Επισημαίνεται ότι το αίτημα αναστολής πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλλεται με τον ίδιο τρόπο (δηλαδή ψηφιακά ή χειρόγραφα) με τον οποίο υποβλήθηκε και η ενδικοφανής προσφυγή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ