Νωρίτερα και με μεγαλύτερη ένταση σε σχέση με προηγούμενες χρονιές έκαναν την εμφάνισή τους φέτος οι αναπνευστικές λοιμώξεις του χειμώνα. Η γρίπη, η «κυκλοφορία» της οποίας συνήθως ξεκινάει προς τα τέλη Δεκεμβρίου, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός και αδενοϊοί είναι ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου σε έξαρση σε παιδιά κυρίως μικρότερων ηλικιών, και κατ’ επέκταση σε όλη την οικογένεια, με αποτέλεσμα να παρατηρείται ήδη αυξημένη πίεση στα παιδιατρικά νοσοκομεία. «Εχουμε νοσηλεύσει νεογνό 11 ημερών με γρίπη», επεσήμανε στην «Κ» η παιδίατρος διευθύντρια ΕΣΥ στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» Αθανασία Λουρίδα, ενώ η καθηγήτρια Παιδιατρικής στη Β΄ Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού» Μαρία Τσολιά τονίζει: «Εχουμε ήδη αρκετές εισαγωγές παιδιών με ιώσεις, ακόμα και στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ευτυχώς με καλή έκβαση». Τις ιογενείς λοιμώξεις σε κάποιες περιπτώσεις ακολουθούν και οι βακτηριακές λοιμώξεις, με τους παιδιάτρους να βλέπουν αυτή την περίοδο πολλά περιστατικά πνευμονίας από πνευμονιόκοκκο. Επιπλέον, οι ειδικοί συχνά συναντούν υποτροπές των ιώσεων, δηλαδή μία επόμενη φάση της ίδιας ίωσης όπου ενώ έχει υποχωρήσει ο πυρετός, επανέρχεται για ένα δεύτερο «γύρο». Και όπως ανέφερε ο παιδίατρος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Κωνσταντίνος Νταλούκας, «οι γονείς μας ρωτούν, “θα γίνουμε καλά φέτος;”».
Η αιτία γι’ αυτήν την πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της περιόδου αύξηση των ιώσεων δεν έχει διευκρινιστεί, με τους ειδικούς να πιθανολογούν ότι τα περιοριστικά μέτρα των δύο προηγούμενων ετών της πανδημίας δεν έδωσαν χώρο στις ιώσεις να κυκλοφορήσουν, με αποτέλεσμα φέτος που οι ρυθμοί της ζωής έχουν επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα, ο πληθυσμός να μην έχει ανοσία και η μετάδοση να είναι ευκολότερη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός RSV, ο οποίος είναι το συχνότερο αίτιο νοσηλείας βρεφών στη διάρκεια του χειμώνα. «Τα παιδιά που είναι τριών ετών υπό φυσιολογικές συνθήκες έχουν συναντήσει τον ιό, ίσως και περισσότερο από μία φορά. Αυτή την περίοδο βλέπουμε παιδιά αυτής της ηλικίας τα οποία νοσούν πρώτη φορά από τον RSV», σημειώνει η κ. Τσολιά.
Ο κ. Νταλούκας, περιγράφοντας την κατάσταση στα ιατρεία των παιδιάτρων, σημειώνει ότι «γίνεται “πόλεμος”». Οπως εκτιμά, το 80%-90% της νοσηρότητας των παιδιών που βλέπουν στο ιατρείο τους το τελευταίο διάστημα αφορά σε λοιμώξεις. «Βλέπουμε μία πρωτόγνωρη αύξηση των λοιμώξεων του αναπνευστικού για τη συγκεκριμένη περίοδο. Οι περισσότερες με υψηλό πυρετό που διαρκεί για 4-5 ημέρες. Αρκετές είναι αυτές που υποτροπιάζουν, δηλαδή αφού πέφτει ο πυρετός, μετά 2-3 ημέρες επανέρχεται. Σε βαθμό που οι γονείς μας ρωτούν: “Θα γίνουμε καλά φέτος”;. Οι λοιμώξεις συνοδεύονται με συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως συνάχι και έντονος βήχας, που μάλιστα αντέχει στα αντιβηχικά». Ο κ. Νταλούκας σημειώνει: «Εχουμε πολλά περιστατικά του RSV ιού αλλά και γρίπης, και μάλιστα σε μία περίοδο κατά την οποία, σύμφωνα με τα δεδομένα της χώρας μας, τώρα θα ξεκινούσε η κυκλοφορία της. Αυτό μας δίνει μία κακή εικόνα για τους επόμενους μήνες. Εάν από τώρα έχουμε τόσες ιώσεις, τι θα γίνει τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο όπου κλασικά κορυφώνεται η ετήσια επιδημία γρίπης;».
«Βλέπουμε μία πρόωρη έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων του χειμώνα», τονίζει και η κ. Τσολιά, σημειώνοντας: «Παρακολουθώ τη γρίπη τα τελευταία 20 χρόνια και δεν έχω ξαναδεί να ξεκινάει από τα τέλη Οκτωβρίου η ετήσια επιδημική έξαρση. Το ίδιο συμβαίνει και με τον RSV. Και έχουν έρθει και με κάπως αυξημένη ένταση. Δηλαδή, έχουμε ήδη αρκετές εισαγωγές στο νοσοκομείο, ακόμα και στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ευτυχώς με πολύ καλή έκβαση. Επίσης, έχουμε δει και μία αύξηση των βακτηριακών λοιμώξεων, ιδίως βαριές πνευμονίες από πνευμονιόκοκκο. Αυτό είναι αναμενόμενο, καθώς ξέρουμε ότι όταν προηγηθούν λοιμώξεις από ιούς, μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές από σοβαρή βακτηριακή λοίμωξη».
«Στην τελευταία εφημερία, από τα 360 αμιγώς παιδιατρικά περιστατικά που ήρθαν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του “Αγία Σοφία”, τα 300 είχαν εποχικές λοιμώξεις», ανέφερε η κ. Λουρίδα και πρόσθεσε: «Αυτή την εικόνα τη βλέπαμε συνήθως αργότερα τον χειμώνα και όχι από τις αρχές Νοεμβρίου όπως συμβαίνει φέτος. Εχουμε νοσηλεύσει νεογνό 11 ημερών με γρίπη. Παιδί με ογκολογικό πρόβλημα με γρίπη. Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός επίσης ήρθε νωρίτερα και έχουμε έξαρση και άλλων εποχικών ιώσεων, όπως από αδενοϊούς που έχουν εικόνα παρόμοια με της γρίπης, δηλαδή υψηλό πυρετό, βήχα και πονοκέφαλο, καθώς και από εντεροϊούς που προκαλούν γαστρεντερίτιδα. Βλέπουμε και περιστατικά COVID-19, αλλά είναι λίγα και ήπια».
Η κ. Τσολιά επισημαίνει: «Δεν πρέπει, πάντως, να πανικοβαλλόμαστε. Σε πολλές χώρες παρατηρείται το ίδιο. Ξέρω ότι πολλά ευρωπαϊκά νοσοκομεία έχουν τόσο πολλά περιστατικά βρεφών με RSV, που ψάχνουν πού να τα νοσηλεύσουν. Εμείς δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο και δεν είναι απαραίτητο να φτάσουμε κιόλας».
Εμβόλια και θεραπείες
Σύμφωνα με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κάθε παιδί που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου θα πρέπει να εμβολιαστεί έναντι της γρίπης. Επίσης, παιδί πολύ μικρής ηλικίας που νοσεί από τη γρίπη και έχει σοβαρά συμπτώματα μπορεί να αρχίσει αντιιική θεραπεία. Οι γονείς πρέπει να έχουν τηλεφωνική επικοινωνία με τον παιδίατρο σε περίπτωση ίωσης και ειδικά όταν αυτή δεν εξελίσσεται ομαλά. Κατά με την κ. Λουρίδα, «οι γονείς πρέπει να έχουν ως κριτήριο την καλή γενική κατάσταση του παιδιού σε κατάσταση απυρεξίας. Δηλαδή, να μην έχει κάποιο εξάνθημα, να μην έχει εμέτους και διάρροιες και γενικά η υγεία του να είναι καλή. Εάν ένα παιδί είναι ευαίσθητο και παρουσιάσει κάποια επιπλοκή από το αναπνευστικό, όπως ασθματική βρογχίτιδα, οι γονείς συμβουλεύονται τον παιδίατρο για την κατάλληλη αγωγή. Και όχι αντιβιοτικά. Αυτά δίνονται μόνο σε ελάχιστες επιλεγμένες περιπτώσεις, εφόσον υπάρχει τεκμηριωμένη βακτηριακή λοίμωξη και κατόπιν συμβουλής του παιδιάτρου».
Για την πρόληψη των λοιμώξεων οι οδηγίες είναι σαφείς: καλή διατροφή, ενυδάτωση, επαρκής ανάπαυση, καλός ύπνος. Από εκεί και πέρα, όταν έχουμε υπόνοια ότι το παιδί έχει κάποια ίωση, το κρατάμε στο σπίτι και για να βελτιωθεί η υγεία του και για να μη διασπείρει τον ιό.
Καθημερινή