Ο Μάκης Μάτσας αυτοβιογραφείται στο Μονόγραμμα

Μια εμβληματική φυσιογνωμία της μουσικής βιομηχανίας της χώρας, ο Μάκης Μάτσας, αυτοβιογραφείται στο Μονόγραμμα σε δύο συνέχειες.Η ζωή του σαν να βγήκε από μυθιστόρημα, από εκείνα που γίνονται κινηματογραφική ταινία ή συνιστούν το αμερικανικό όνειρο. Ξεκίνησε από το μηδέν και έφτασε στην κορυφή μιας αυτοκρατορίας. Όλα αυτά τα εξιστορεί λέξη προς λέξη, χρόνο με το χρόνο στην εκπομπή αλλά και στο βιβλίο του « Πίσω απ’ τη Μαρκίζα ». Μια προσωπική μαρτυρία του Μάκη Μάτσα – 40 χρόνια όπως τα έζησε μέσα στην ελληνική μουσική.Ο Μάκης Μάτσας γεννήθηκε στην Αθήνα. Παιδί της Κατοχής, σε ηλικία μόλις 2 ετών βρέθηκε με την οικογένειά του φυγαδευμένος στα βουνά της Ευρυτανίας, κοντά στους Έλληνες αντάρτες.Κατέφυγαν με πλαστές ταυτότητες (ο ίδιος πήρε το όνομα Γεράσιμος) στο ανταρτοκρατούμενο χωριό Δίκαστρο Καρπενησίου.

Εκεί συναναστράφηκε με ξυπόλυτα παιδιά, γνώρισε τον κατατρεγμό, την ανέχεια, αλλά και την ελληνική φιλοξενία. Το αληθινό του όνομα –Σαμουήλ– δόθηκε τώρα προς τιμήν του στον εγγονό του.Το 1944, όταν σταμάτησε το ολοκαύτωμα και ο διωγμός και μετά από πάμπολλες περιπέτειες και κακουχίες, γύρισε η οικογένεια με τα πόδια από το Καρπενήσι στην Λαμία απ’ όπου τους παρέλαβαν τα Εγγλέζικα στρατιωτικά φορτηγά και τους οδήγησαν στην απελευθερωμένη πλέον Αθήνα.«Εκεί ο πατέρας μου ξεκίνησε κυριολεκτικά από το μηδέν» λέει ο Μάκης Μάτσας. «Μετρούσαμε ακόμα και τις μπουκιές απ’ το φαΐ».Ο πατέρας του, Μίνως Μάτσας, άνοιξε ένα μικρό κατάστημα υφασμάτων με τον πεθερό του, παλιό υφασματέμπορο, ενώ φρόντισε μαζί με τους παλαιούς του συνεταίρους, να επαναδραστηριοποιήσει τη δισκογραφική εταιρεία Odeon-Parlophone.

Παράλληλα, έγραφε όπως πάντα στίχους για τραγούδια, πολλά από τα οποία έγιναν μεγάλες επιτυχίες, με «ναυαρχίδες» το “Μινόρε της Αυγής”, τον “Αντώνη το βαρκάρη το Σερέτη”, και πολλά άλλα.Ωστόσο, σε ηλικία 18 ετών, ενώ ετοιμαζόταν να πάει στο Παρίσι για να σπουδάσει Ιατρική στη Σορβόνη, ένα βαρύ έμφραγμα του πατέρα του, που του συνέβη μέσα στο στούντιο της Columbia τον αναγκάζει να αλλάξει τα σχέδιά του και να μείνει στην Αθήνα. Δίνει εξετάσεις στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών και εισάγεται ανάμεσα στους πρώτους. Ολοκληρώνει τις σπουδές του στα οικονομικά, στην Αθήνα και στο Παρίσι.

Παράλληλα με τις εδώ σπουδές τον τραβούσε η μαγεία του στούντιο.Δάσκαλος στη ζωή του στάθηκε ο πατέρας του. Από πολύ μικρός, παρακολουθώντας τον στο στούντιο πώς δούλευε, έμαθε πολλά πράγματα. Έμαθε ότι η επιτυχία εξαρτάται συχνά από μια λεπτομέρεια, την οποία πρέπει να έχει κανείς την ικανότητα να την συλλάβει και να την αξιοποιήσει.Ο Μίνως Μάτσας απογοητευμένος από τη δισκογραφία θέλει να την εγκαταλείψει αλλά ο Μάκης Μάτσας επιμένει και σε ηλικία μόλις 23 ετών, διαπραγματεύεται και συμφωνεί με τους διευθυντές της αγγλικής εταιρείας Columbia, να του ξαναπαραδώσουν δίσκους, αναλαμβάνοντας ο ίδιος μαζί με τον πατέρα του τα χρέη της Odeon και των υπολοίπων συνεταίρων, τα οποία και εξοφλούνται μέσα σε δύο χρόνια.

Τον Οκτώβριο του 1960 αναλαμβάνει τα ηνία και γεννήθηκε η εταιρεία «Μίνως Μάτσας και Υιός» και άρχισε ένας γιγάντιος αγώνας ανάκαμψης και ανασυγκρότησης.Στη μακρά επαγγελματική του πορεία του, ο Μάκης Μάτσας έχει ανακαλύψει και έχει στηρίξει τα πρώτα βήματα και την καριέρα των μεγαλύτερων Ελλήνων καλλιτεχνών, που σημάδεψαν την ελληνική δισκογραφία. Δεν υπάρχει σημαντικός Έλληνας τραγουδιστής ή συνθέτης, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων που να μην συνεργάστηκε κατ’ αποκλειστικότητα μαζί του.Μοναδικές γλαφυρές περιγραφές για το πώς ο Πάριος έγινε Πάριος, για το πώς τα έργα του Θεοδωράκη πέρασαν από την παρανομία στη νομιμότητα, για τον αυτοκαταστροφικό χαρακτήρα του Καζαντζίδη, για το πώς χτίζεται, τελικά, μια επιτυχία και αν υπάρχει συνταγή επιτυχίας. Για το πώς μπορεί να περάσει το τραγούδι στο λαϊκό ασυνείδητο.Το 1990 ο Μάκης Μάτσας δέχεται την πρόταση της μεγάλης ανταγωνίστριας του ΕΜΙ να συνεταιριστούν. Αυτό γίνεται τον Οκτώβριο του 1990. Η εταιρεία μετονομάζεται σε ‘MINOS-EMI” ενώ η ΕΜΙ αποφασίζει και κλείνει όλες τις δικές της εγκαταστάσεις. Ο Μάκης Μάτσας αναλαμβάνει Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής όλου του δισκογραφικού συγκροτήματος.

Το 2003, μετά από παραγωγικούς αγώνες 42 ετών ο Μάκης Μάτσας αποφασίζει να παραιτηθεί από την καθημερινή διεύθυνση των εργασιών της εταιρίας οπότε τη διεύθυνση αναλαμβάνει η τρίτη γενιά της οικογένειας, η Μαργαρίτα Μάτσα-Φραγκογιάννη, κόρη του Μάκη Μάτσα η οποία ήδη εργαζόταν ως δικηγόρος στην εταιρία. Ο ίδιος παραμένει Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Την αθέατη πλευρά του ελληνικού τραγουδιού τα τελευταία πενήντα χρόνια παρουσιάζει στο βιβλίο του «Πίσω απ’ τη Μαρκίζα» (εκδόσεις Διόπτρα).Μέσα από τις σελίδες ξεπηδούν σπουδαία ονόματα που είχαν την τύχη να τους ανακαλύψει. Μικρές και μεγάλες ιστορίες με Βαμβακάρη, Τσιτσάνη, Παπαϊωάννου, Μητσάκη, Καλδάρα, Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Καζαντζίδη, Μαρινέλλα, Βοσκόπουλο, Λοΐζο, Παπαδόπουλο, Νταλάρα, Κουγιουμτζή, Πάριο, Αλεξίου, Παπακωνσταντίνου, Γαλάνη, Διονυσίου, Μαχαιρίτσα, Τόκα, Μικρούτσικο, Μητροπάνο…Ο Μάκης Μάτσας, διακεκριμένο μέλος της κοινότητας των Ισραηλιτών της Ελλάδας, υπήρξε από τους ιδρυτές του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας, του οποίου σήμερα είναι πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Είναι παντρεμένος με τη Ζαφειρία Νάχμαν και έχει δύο παιδιά: τη Μαργαρίτα και τον Μίνω.

Παραγωγός Γιώργος Σγουράκης, σκηνοθεσία Στέλιος Σγουράκης, συνεργάτης σκηνοθέτης Γιάννης Καραμπίνης, δημοσιογραφική επιμέλεια Ιωάννα Κολοβού, Αντώνης Εμιρζάς, φωτογραφία Λάμπρος Γόβατζης, ηχοληψία Μαρία Μανώλη, μοντάζ Γιάννης Καραμπίνης, διεύθυνση παραγωγής Στέλιος Σγουράκης

προβολή (α΄μέρος): Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022 – ΕΡΤ2 – ώρα: 20:00

προβολή (β΄μέρος): Πέμπτη  5 Ιανουαρίου 2023 – ΕΡΤ2 – ώρα: 20:00

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content