Συναισθήματα, αγάπη και δάκρυα συγκίνησης, μικρά και μεγάλα υψωμένα χέρια σε ένα αέναο παιχνίδι με το χρόνο που φεύγει, έρχεται, και τελικά εκμηδενίζει τις ηλικίες κάνοντας τους όλους παιδιά , είχαν την ευκαιρία να ζήσουν όσοι παρακολούθησαν την παρουσίαση των παραμυθιών του Νίκου Ψιλάκη.
Η παρουσίαση των τριών εξαιρετικών παραμυθιών αλλά και ιστορικού μυθιστορήματος “Η Κραυγή των Απόντων” που εκδόθηκε εν μέσω πανδημίας, ήταν ανατρεπτική καθώς δεν ανετράπη μόνο η σειρά της παρουσίασης αλλά και η μορφή της αφού οι κομψές κυρίες και οι κουστουμαρισμένοι κύριοι, με την παρακίνηση της Ευαγγελίας Ορφανουδάκη, σήκωσαν τα χέρια, έγειραν τα σώματα τους και … τράβηξαν κουπί.
Η πρόσκληση ανέφερε ότι η Ευαγγελία Ορφανουδάκη θα διαβάσει παραμύθια. Αλλά δεν τα διάβασε απλώς, κατάφερε να βάλει στο παιχνίδι τους πάντες. Μικροί και μεγάλοι έγιναν μια μεγάλη παρέα , έγιναν παιδιά, συγκινήθηκαν και βρήκαν το δρόμο για την αγάπη.
Τα τρία παραμύθια που παρουσιάστηκαν ήταν: Ο Μάγος με τα άδεια χέρια, Οι Δώδεκα Μήνες και ο φαντασμένος βασιλιάς, Ο τροχός του χρόνου.
Ο συγγραφέας, δημοσιογράφος Νίκος Ψιλάκης, με συγκίνηση παρακολούθησε την εκδήλωση ενώ κατά τη σύντομη ομιλία του – κατάθεση ψυχής, δύο φορές δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τον κόμπο που ανέβηκε στο λαιμό.
Ο Νίκος Ψιλάκης μιλώντας μίλησε για τη δυσκολία να δει κανείς τον κόσμο με τα μάτια του παιδιού, πριν προχωρήσει στην αφήγηση ενός παραμυθιού που τελικά αφήνει το παιδί να φτιάξει το δικό του κόσμο, μέσα από αξίες παραδοσιακές. Πηγαίνοντας τους ακροατές πίσω, πολύ πίσω περιέγραψε ένα καφενείο στο χωριό με μια ξυλόσομπα και τους θαμώνες να λένε ιστορίες. Ιστορίες – παραμύθια, ή ιστορίες σαν παραμύθια;
Δεν παρέλειψε ο Νίκος Ψιλάκης να αναφερθεί στον Τάκη Μόσχο που ανέλαβε την εικονογράφηση των παραμυθιών χωρίς να χρησιμοποιήσει φανταχτερά χρώματα και κόντρα στην εμπορικότητα της εποχής να αφήσει χώρο στα παιδιά για να συμπληρώσουν με την φαντασία τους τις εικόνες.
Αναφερόμενος δε στην «Κραυγή των Απόντων”, το τελευταίο του ιστορικό μυθιστόρημα που δεν παρουσιάστηκε εξαιτίας της πανδημίας, μίλησε για το φαντασιακό πλαίσιο που ωστόσο στηρίζεται σε πραγματικές ιστορίες του Α Παγκοσμίου πολέμου αναφερόμενος σε συγκεκριμένο περιστατικό στον Καρτερό όπου πατέρας πολεμούσε εναντίον μοίρας Αλεξιπτωτιστών στην οποία ήταν ο γιος του.
Ο Νίκος Ψιλάκης, μίλησε για μοναχικότητα του συγγραφέα στην συγγραφή ιστορικών μυθιστορημάτων.
Συντονίζοντας την εκδήλωση ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητής Γιώργος Κοντάκης μίλησε για τις κοινές ρίζες που τον συνδέουν με το Νίκο Ψιλάκη και δήλωσε υπερήφανος για το έργο του φίλου και συντοπίτη του.
Παρέμβαση στην εκδήλωση έκανε ο δημοσιογράφος, πρώην Διευθυντής της Ελληνικής Υπηρεσίας της Ντόιτσε Βέλε Μιχάλης Κρασάκης αναφερόμενος στη μαεστρία με την οποία χειρίζεται την λογοτεχνία ο Νίκος Ψιλάκης.
Για τα το μυθιστόρημα «Η Κραυγή των Απόντων» μίλησε η φιλόλογος Μαρία Χαραλαμπάκη λέγοντας ότι πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που θα αντέξει στον χρόνο.
Η εκδήλωση έκλεισε με συγκινητικό τρόπο με τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ευγένιο να αναφέρεται τόσο στη σχέση του με τον συγγραφέα όσο και στα παραμύθια που έλεγε στον ίδιο και στα ξαδέρφια του η γιαγιά τους.
ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΕΡΓΗ