Η Δυτική Ευρώπη φλέγεται, όχι λόγω πυρκαγιών αυτή τη φορά, αλλά εξαιτίας των υψηλότατων θερμοκρασιών που καταγράφονται, σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Το Παρίσι κατέγραψε χθες την υψηλότερη θερμοκρασία της ιστορίας του, καθώς ο υδράργυρος, στις 1.30 μ.μ. σκαρφάλωσε στους 40,6 βαθμούς Κελσίου στον μετεωρολογικό σταθμό Παρίσι- Μοντσουρί, ενώ το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 40,4 βαθμοί Κελσίου, το 1947. Στην ίδια κόλαση, όμως, έζησαν χθες και η Γερμανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Γαλλία έχουν ήδη σημειωθεί πέντε θάνατοι εξαιτίας του καύσωνα. Πολλές γαλλικές πόλεις αναμένεται να υπερβούν τα ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας. Ανάμεσά τους η Λιλ, η Ντιζόν, η Ρουέν και το Στρασβούργο, σύμφωνα με τη γαλλική εθνική μετεωρολογική υπηρεσία, ενώ σε άλλες, όπως το Μπορντό, όπου το θερμόμετρο έδειξε 41,2 βαθμούς Κελσίου, αυτό έχει ήδη γίνει. Ωστόσο, το ρεκόρ σε εθνικό επίπεδο δεν αναμένεται να ξεπεραστεί: είχε καταρριφθεί στα τέλη Ιουνίου με 46 βαθμούς Κελσίου στον γαλλικό νότο. Τα γαλλικά ΜΜΕ αναμετέδωσαν ότι η προχθεσινή νύχτα ήταν η θερμότερη της ιστορίας.
Ηδη, οι γαλλικές αρχές κάλεσαν τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να εργαστούν από τα σπίτια τους, ενώ οι βρεφονηπιακοί σταθμοί παρέμειναν κλειστοί. Την ίδια στιγμή, ο αρχιτέκτονας που έχει αναλάβει την αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων προειδοποίησε ότι οι υψηλότατες θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν κατάρρευση της οροφής εφόσον κάποια στοιχεία και δοκοί που τη συγκρατούν, στεγνώσουν.
Μία ανάσα θα καταφέρουν να πάρουν οι κάτοικοι της Ευρώπης μόνο σήμερα, καθώς αναμένεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας.
Ο υδράργυρος στο δυτικό Λονδίνο άγγιξε τους 36,9 βαθμούς Κελσίου, σπάζοντας το ρεκόρ του Ιουλίου. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι τα τρένα κινούνται με μικρότερες ταχύτητες στη χώρα προκειμένου να μη λιώσουν οι σιδηροτροχιές. Οι υγειονομικές αρχές σύστησαν στους πολίτες να λάβουν μέτρα προστασίας, όπως να περπατούν στη σκιά και να απέχουν από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
Εφιαλτική φαίνεται ότι είναι και η κατάσταση σε Βέλγιο, Γερμανία και Ολλανδία όπου καταγράφηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες στην ιστορία με 40,2, 40,5 και 39,3 βαθμούς Κελσίου αντιστοίχως.
Ηδη, το Βασιλικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο του Βελγίου εξέδωσε «κόκκινο συναγερμό» για όλες τις περιφέρειες της χώρας, καλώντας τους πολίτες να λάβουν ειδικές προφυλάξεις προκειμένου να επιβιώσουν του καύσωνα. Στη Φλάνδρα, ο κυβερνήτης διέταξε, χθες, την απαγόρευση του καπνίσματος και του ανάμματος φωτιάς σε υπαίθριους χώρους, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας πυρκαγιάς.
Σε «πορτοκαλί» συναγερμό έχει τεθεί και η Ολλανδία, όπου εκατοντάδες χοίροι πέθαναν στις αρχές της εβδομάδας όταν σταμάτησε να λειτουργεί το κλιματιστικό μιας κτηνοτροφικής μονάδας. Η κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή σειρά μέτρων σε νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας.
Στη Γερμανία, ο υδράργυρος αναμένεται να σκαρφαλώσει στους 41 βαθμούς Κελσίου στην Κολωνία και στο Ζάαρλαντ, σπάζοντας το απόλυτο ρεκόρ των 40,3 βαθμών Κελσίου, που είχε καταγραφεί το 2015, αναφέρει η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας DWD.
Καθημερινή