Επίσκεψη Σενετάκη στο Ινστιτούτο Γεωενέργειας Χανίων

Σε μια χρονική συγκυρία όπου οι έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και Νότια της Κρήτης ξεκίνησαν και προχωρούν με ταχείς ρυθμούς, ο Βουλευτής ΝΔ Μάξιμος Σενετάκης επισκέφθηκε το Ινστιτούτο Γεωενέργειας στα Χανιά. Μετά τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής, καθηγητή Νίκο Πασαδάκη σημείωσε τα εξής:
Η εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και Νότια της Κρήτης δεν θα επαναπροσδιορίσει μόνο τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας στη Μεσόγειο. Θα προσδιορίσει και το μέλλον των τοπικών κοινωνιών…
Ελάχιστοι, αυτή την στιγμή, μιλούν για τις επερχόμενες κοινωνικές μεταβολές. Ο καθηγητής στη Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, Νίκος Πασαδάκης είναι ένας απ’ αυτούς.
Τον επισκέφθηκα στο Ινστιτούτο Γεωενέργειας που διευθύνει στα Χανιά.
Η συζήτηση μαζί του ήταν άκρως διαφωτιστική.
Αθόρυβα και δημιουργικά, ο ίδιος και η ομάδα του – αποτελούμενη από διαπρεπείς επιστήμονες και ερευνητές – σχεδιάζουν το μέλλον μας, όταν η εξόρυξη υδρογονανθράκων θα είναι πλέον η νέα πραγματικότητα για την χώρα μας και το νησί μας.
Έχει μελετήσει σε βάθος το νορβηγικό μοντέλο και δεν διστάζει να πει πως έχουμε τη δυνατότητα όχι μόνο να το υιοθετήσουμε, αλλά και να το εξελίξουμε.
Στη βάση αυτή το Ινστιτούτο Γεωενέργειας, όπως μετονομάστηκε το μέχρι πρότινος, Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) που ιδρύθηκε στα Χανιά το 2019, υιοθετεί τις πλέον σύγχρονες τάσεις της ενεργειακής μετάβασης. Συνδυάζει τις κατευθύνσεις των γεωεπιστημών (γεωλογία, γεωχημεία, γεωφυσική) με τις επιστήμες της μηχανικής (ιδιαίτερα της χημικής μηχανικής), ώστε να μελετήσει το υπέδαφος και τη συμβολή που μπορεί να έχει στα ενεργειακά θέματα.
Σε αυτές περιλαμβάνονται η “κλασική” κατεύθυνση της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων αλλά και οι κατευθύνσεις της βιώσιμης ενεργειακής μετάβασης, με ιδιαίτερη έμφαση στη δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα, τη γεωθερμική ενέργεια αλλά και τα εναλλακτικά καύσιμα, συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογιών παραγωγής και αποθήκευσης υδρογόνου.
Παράλληλα, βασικό πυλώνα του ΙΤΕ-ΙΓ αποτελεί η περιβαλλοντική έρευνα για τη μείωση και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής βιομηχανίας στο περιβάλλον.
Η Ελλάδα αλλάζει! Η Κρήτη αλλάζει! Το μέλλον είναι μπροστά μας και είναι στο χέρι μας να το κάνουμε καλύτερο, όπως μας αξίζει.
Συγχαρητήρια στον καθηγητή και την ομάδα του! Θερμές ευχαριστίες για την υποδοχή και την ενδελεχή ενημέρωση.

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content