Μετά τις πλημμύρες και τις άλλες καταστροφές, σειρά έχει μια μεγάλη ξηρασία, που όπως φαίνεται, άρχισε ήδη να απειλεί χώρες της Ευρώπης. Μέτρα παίρνουν από τώρα στη Γαλλία, ενώ Ιταλία και Ισπανία έχουν αρχίσει να ανησυχούν.
Από το φαινόμενο δεν δείχνει να εξαιρείται η Κρήτη, όπου φέτος λέμε τη βροχή βροχούλα, οπότε το καλοκαίρι θα λέμε το νερό νεράκι. Ρίξτε μια ματιά στο επίπεδο του φράγματος Αποσελέμη και θα αντιληφθείτε την κατάσταση.
Μήπως θα πρέπει οι αρμόδιοι να δουν κι εδώ σοβαρά το θέμα; Ή μόνο οι εκλογές τους απασχολούν;
Ας δούμε τι αναφέρει σχετικά η σημερινή ειδησεογραφία:
Η Γαλλία ετοιμάζεται να εισαγάγει περιορισμούς στη χρήση νερού μετά τον ξηρότερο χειμώνα των τελευταίων 64 ετών, καθώς μια σοβαρή ξηρασία απειλεί χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Οι περιορισμοί στη χρήση του νερού πρόκειται να εισαχθούν από τον Μάρτιο, σε μια πρωτοφανή κίνηση για τη συγκεκριμένη εποχή, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Περιβάλλοντος της Γαλλίας Κριστόφ Μπεσού.
Σημειώνεται ότι έχουν περάσει 32 ημέρες από την τελευταία βροχόπτωση στη Γαλλία.
Η είδηση έρχεται καθώς άλλες ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν παρόμοιες ανησυχίες για τον κίνδυνο καταστροφικής ξηρασίας και την άνοδο της θερμοκρασίας λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, μετά τον τρίτο θερμότερο Ιανουάριο που έχει καταγραφεί ποτέ.
Ο ασυνήθιστος για την εποχή καιρός σε όλη την ήπειρο είχε ως συνέπεια τα αποθέματα νερού να μειώνονται στην Ισπανία, η σοδειά επίσης να μειώνεται και οι χαμηλές παλίρροιες να μην αφήνουν τις γόνδολες να διαπλεύσουν τα ιστορικά κανάλια της Βενετίας.
Μέτρα στη Γαλλία για την ξηρασία
Στη Γαλλία, το πότισμα και η άρδευση έχουν ήδη περιοριστεί σε 87 δήμους στον νότο -ένα μέτρο που συνήθως εφαρμόζεται το καλοκαίρι και όχι τον χειμώνα- και οι συνεδριάσεις αξιωματούχων την Παρασκευή και τη Δευτέρα θα εξετάσουν την επέκταση αυτού του μέτρου, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Μπεσού.
«Είναι πρωτοφανές» αυτή την εποχή του έτους, δήλωσε ο υπουργός στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Franceinfo. «Η Γαλλία βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού».
Ο υπουργός δεν διευκρίνισε τα πιθανά μέτρα, αλλά δήλωσε ότι θα είναι «ήπια» και θα λαμβάνονται κατά περίπτωση, όταν χρειάζεται, σε μια συγκεκριμένη περιοχή, ώστε να αποφευχθεί η λήψη σκληρότερων, έκτακτων μέτρων πιο κοντά στο καλοκαίρι.
Ως παράδειγμα, το γέμισμα πισινών θα μπορούσε να περιοριστεί σε ορισμένες περιοχές, είπε.
Η Meteo-France δήλωσε ότι οι βροχοπτώσεις για τους επόμενους τρεις μήνες θα είναι ζωτικής σημασίας για την επιστροφή των υπόγειων υδάτων και των ποταμών στα συνήθη επίπεδά τους, ενόψει του καλοκαιριού.
Απειλή ξηρασίας και σε άλλες χώρες
Στην Ισπανία, μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στον κίνδυνο ξηρασίας, υπάρχει επίσης ανησυχία για τα τρέχοντα αποθέματα νερού.
Η Βαρκελώνη και μεγάλες εκτάσεις της βορειοανατολικής περιοχής της Καταλονίας, στην Ισπανία, έχουν επιβάλει περιορισμούς στο νερό εξαιτίας της έλλειψης βροχής.Τα μέτρα περιλαμβάνουν την απαγόρευση της χρήσης πόσιμου νερού για το πλύσιμο του εξωτερικού χώρου των σπιτιών ή των αυτοκινήτων ή για το γέμισμα των πισινών, καθώς και τη μείωση της ποσότητας νερού που χρησιμοποιείται για άρδευση.
Στην Ιταλία, ο θερμότερος καιρός οδήγησε σε μείωση χιονιού και υδάτινων πόρων. Οι ιταλικές Άλπεις είχαν 53% λιγότερο χιόνι από το συνηθισμένο.
iefimerida.gr