Την πεποίθηση πως η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει να λάβει το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκηςαπό τις Βρυξέλλες, όπου και βρίσκεται για την Σύνοδο Κορυφής.
Οπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ελλάδα εφόσον αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα θα μπορέσει να αποκλιμακώσει το κόστος δανεισμού. «Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να πετύχουμε την επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023 εφόσον από τις εκλογές προκύψει ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση», υπογράμμισε.
Εχουμε στηρίξει έμπρακτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, απορροφώντας μέρος της αύξησης στα ενεργειακά τιμολόγια. Καθώς μειώνονται οι τιμές υπάρχει ανάγκη για μικρότερη επιδότηση, ωστόσο κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει τον επόμενο χειμώνα, σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Πρέπει να γεμίσουμε τις αποθήκες αερίου αλλά και να αλλάξουμε το μοντέλο τιμολόγησης ώστε να μην αυξάνονται οι τιμές μαζί με την οριακή τιμή του συστήματος», τόνισε.
Για τις δηλώσεις Ανδρουλάκη
Ερωτηθείς για τα όσα είπε ο Πρόεδρο τους ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης για τα περί κυβερνήσεων συνεργασίας αλλά και την επιλογή τρίτου πολιτικού προσώπου για πρωθυπουργό απάντησε: «Νομίζω θα πρέπει να ρωτήσετε τον κ. Ανδρουλάκη τι εννοούσε με αυτά που είπε. Η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση για να κάνουμε το άλμα στο μέλλον και νομίζω αυτό το απαιτεί η σιωπηρή πλειοψηφία της κοινωνίας. Θα πρέπει να ρωτήσετε άλλους να σας πουν τι ακριβώς εννοούν με αυτά τα οποία λένε».
Για τους σιδηροδρόμους
Απαντώντας σε ερώτηση ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι προσκάλεσε την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι «να επισκεφτεί πριν από τις εκλογές την Αθήνα για να συζητήσουμε όλη την κοινή ατζέντα. Αποδέχτηκε την πρόταση. Σε αυτή θα εξειδικεύσουμε τις προτάσεις για τους δημοσιονομικούς κανόνες, θα συζητήσουμε τις προκλήσεις του μεταναστευτικού γιατί και η Ιταλία είναι στην πρώτη γραμμή και θύμα των διακινητών που εργαλειοποιούν ανθρώπινες ζωές. Επίσης, θα συζητήσουμε τον τρόπο που η ιταλική κυβέρνηση μέσω της Trenitalia θα μπορεί να υποστηρίξει με πιο ενεργό και ουσιαστικό τρόπο την επανεκκίνηση των ελληνικών σιδηροδρόμων. Η εταιρία θα επενδύσει σε καλύτερα τρένα και εμείς θα επενδύσουμε επένδυση στο δίκτυο».
Για την δημοσιονομική σταθερότητα
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «η πρόταση της Κομισιόν αναγνωρίζει ότι πρέπει να έχουμε μεγαλύτερη ευελιξία ως κράτη μέλη να διαπραγματευόμαστε μαζί με την ευρωπαϊκή επιτροπή μία λογική αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους, χωρίς να είμαστε περιορισμένη από ασφυκτικά σκληρούς αριθμητικούς κανόνες». Συμπλήρωσε δε πως «την πρόταση αυτή φαίνεται να ασπάζονται τα περισσότερα κράτη μέλη. Απαιτείται πολύ πιο γρήγορη πρόοδος, είναι η δημοσιονομική κανόνες πρέπει να συμφωνήσουν πριν το τέλος του έτους. Αυτό που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την Ελλάδα και από πολλά άλλα κράτη μέλη να επιστρέψουμε στους προηγούμενους δημοσιονομικούς κανόνες, πράγμα που θα συμβεί αυτόματα αν δεν συμφωνήσουμε ένα καινούργιο πλαίσιο. Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι μπορεί να συνδυάζει την δημοσιονομική υπευθυνότητα με γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης και με μία γρήγορη απόκλιμάκωση του δημοσίου χρέους».
Για την επενδυτική βαθμίδα
Συγκεκριμένα για την επενδυτική βαθμίδα είπε «είναι δεδομένο ότι βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον αύξηση των επιτοκίων. Τα επιτόκια στην Ελλάδα δεν καθορίζονται από την τράπεζα της Ελλάδος αλλά από την ΕΚΤ οι οποίες είναι υπολογίζει πολλές παραμέτρους. Η κυριότερη όμως είναι η προσπάθεια της ΕΚΤ να συγκρατήσει τον πληθωρισμό. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, εφόσον μπορέσει και ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, θα μπορέσει με αυτό τον τρόπο να αποκλιμάκωση το κόστος δανεισμού. Θα μπορεί η Ελλάδα να δανείζεται και οι τράπεζες να δανείζονται φθηνότερα και τελικά οι επιχειρήσεις και νοικοκυριά να δανείζονται φθηνότερα. Θεωρώ ότι μπορούμε να πετύχουμε την επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023. Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να πετύχουμε την επενδυτική βαθμίδα του 2023, εφόσον από τις εκλογές ο λαός μας εμπιστευθεί και προκύψει μία ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση».
«Δεν υπάρχει ζήτημα ιδιωτικοποίησης του νερού»
«Σας διαβεβαιώνω κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα ιδιωτικοποίησης του νερού το οποίο ήταν είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό. Και πραγματικά αναρωτιέμαι εάν θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε προς τις εκλογές εν μέσω ενός απαράδεκτο περιβάλλοντος fake news. Η κυβέρνηση έχει εξηγήσει επανειλημμένως γιατί ακριβώς ενισχύει την ρυθμιστική αρχή ενέργειας με αρμοδιότητες που έχει να κάνει με το νερό. Δεν έχει τίποτα να κάνει με μία ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση του νερού, την οποία και επί της αρχής απορρίπτω. Μην ρωτάτε εμένα, για την θέση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη, ρωτήστε όλους αυτούς που εξακολουθούν και αναπαράγουν αυτά τα fake news».
«Οι ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως σταθερές»
«Το τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη είναι σταθερό, η ΕΚΤ έχει κάνει μία πολύ σοβαρή δουλειά για να διασφαλίσει την σταθερότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και πρέπει να σας διαβεβαιώσω για μία ακόμα φορά ότι και οι ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως σταθερές, είναι ισχυρές και δεν αισθάνομαι ότι απειλούνται καθοιονδήποτε τρόπο από αυτή την νευρικότητα που υπάρχει σήμερα αγορές. Θα πρέπει να θυμίσω ότι όταν η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε την ευθύνη της διακυβέρνησης το 2019, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ξεπερνούσαν το 40 τοις 100. Σήμερα είναι κάτω από το 10 τοις 100, έχουμε ιδιωτικά κεφάλαια σε τουλάχιστον δύο τράπεζες και οι τράπεζες μας είναι ισχυρές και θωρακισμένες. Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι θα μπορούσαν κάποιοι άλλοι να βγουν το ίδιο δράμα, αν τους τύχαινε μία τέτοια τραπεζική Κρίση επί των ημερών τους όταν οι τράπεζες μας ήταν πολύ μεγάλο συστημικά προβλήματα. Ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα σε συνδυασμό με την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, θα μας επιτρέψει να έχουμε όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστικά επιτόκια δανεισμού για επιχειρήσεις και νοικοκυριά».
«Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να αλλάξουμε το βαθύ κράτος»
«Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να αλλάξουμε το βαθύ κράτος, το οποίο έρχεται από ένα παρελθόν που θέλουμε να αφήσουμε πολύ πίσω μας και έχουμε δώσει και πολύ συγκεκριμένα δείγματα γραφής. Το gov.gr δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία πολύ επιτυχημένη προσπάθεια να περιορίσουμε την γραφειοκρατία, αλλά και την μικρή διαφθορά που ήταν συνυφασμένη όσον αφορά την σχέση των πολιτών με το κράτος. Μία μεγάλη καταστροφή πρέπει να ισοπεδωθεί. Ένα ακόμα παράδειγμα είναι η περίπτωση του ΕΦΚΑ. Ο ΕΦΚΑ ήταν βαθύ κράτος που ερχόταν από το παρελθόν και γι’ αυτό χρειαζόταν 2,3 χρόνια για να εκδώσει συντάξεις. Σήμερα η σύνταξη εκδίδεται σε δύο μήνες, γιατί κάναμε δραστικές παρεμβάσεις. Αυτή η κυβέρνηση κι αυτό το, είναι το μόνο κόμμα που έχει δώσει διαπιστευτήρια ότι και μπορεί και θέλει να αλλάξει το κράτος. Αυτές οι μάχες μερικές φορές να μας βγάζουν νικητές κι άλλες φορές τα χάνουμε μάχες, όπως την τραγωδία των Τεμπών, η οποία μας υπενθύμισε ότι υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει».