Το Ορθόδοξο και το Καθολικό Πάσχα εορτάζονται συνήθως σε διαφορετικές ημερομηνίες.
Σε αντίθεση με τα περισσότερα ευρωπαϊκά έθνη, που θα γιορτάσουν το Πάσχα στις 9 Απριλίου, η Ελλάδα θα γιορτάσει το Ορθόδοξο Πάσχα μία εβδομάδα αργότερα, στις 16 Απριλίου.
Οι Ορθόδοξες Εκκλησίες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το Ιουλιανό ημερολόγιο για το Πάσχα, πράγμα που σημαίνει ότι σε ορισμένες περιόδους μπορεί να υπάρχει μια εβδομαδιαία καθυστέρηση σε σχέση με το Γρηγοριανό.
Λόγω αυτής της διαφοράς στη μέτρηση των ημερών, η τελευταία φορά που τα δύο μεγάλα χριστιανικά δόγματα μοιράστηκαν μια ημερομηνία για τον εορτασμό του Πάσχα ήταν το 2017.
Το χρονικό χάσμα μεταξύ του εορτασμού του Πάσχα για τα δύο δόγματα θα διευρύνεται ολοένα και περισσότερο.
Ως αποτέλεσμα αυτού του διευρυνόμενου χάσματος, από το 2700 και μετά, ο εορτασμός του Πάσχα για την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία και τις δυτικές χριστιανικές εκκλησίες δεν θα συμπέσει ποτέ ξανά.
Συνολικά, σε ολόκληρο τον 21ο αιώνα ο εορτασμός του Πάσχα θα γίνει την ίδια μέρα 31 φορές, αλλά σε κάθε επόμενο αιώνα αυτό θα συμβαίνει όλο και πιο σπάνια.
Η τελευταία φορά που θα συμπέσουν οι εορτασμοί του Πάσχα υπολογίζεται ότι θα είναι το 2698. Από τότε, Ορθόδοξοι και Δυτικοί Χριστιανοί δεν θα γιορτάσουν ποτέ ξανά μαζί την Ανάσταση του Χριστού.
Υπολογισμός των ημερομηνιών του Ελληνορθόδοξου και του Καθολικού Πάσχα
Ένας πολύπλοκος παράγοντας που προκάλεσε συζητήσεις σε όλη την ιστορία ήταν η εύρεση μιας ενιαίας ημερομηνίας για το Πάσχα και η εμμονή σε αυτήν. Στις πρώτες μέρες της πίστης τους, οι Χριστιανοί γιόρταζαν την Ανάσταση του Ιησού Χριστού σε διάφορες περιόδους κατά τη διάρκεια του έτους.
Ήταν οι Άγιοι Πατέρες της Α’ Οικουμενικής Συνόδου το 325 μ.Χ. που κατέληξαν σε έναν ενιαίο τρόπο καθορισμού της ημερομηνίας.
Αποφάσισαν ότι το Πάσχα έπρεπε να γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την πρώτη πανσέληνο μετά την εαρινή ισημερία, αλλά πάντα μετά το Εβραϊκό Πάσχα (Passover).
Μέχρι σήμερα, οι Ορθόδοξοι έχουν κολλήσει σε αυτή τη μέθοδο υπολογισμού της ημερομηνίας της γιορτής, με αποτέλεσμα ο εορτασμός του Ορθόδοξου Πάσχα να πέφτει συνήθως αργότερα από ό,τι στον δυτικό κόσμο.
Mερικά χρόνια, ωστόσο, το Ανατολικό και το Δυτικό Πάσχα πέφτουν την ίδια ημερομηνία, και αυτό θα συμβεί ξανά το 2025.
Το 1923, μια ομάδα ορθόδοξων εκκλησιών συναντήθηκε στην Κωνσταντινούπολη για να επανεξετάσει το ημερολογιακό ζήτημα, υιοθετώντας τελικά μια αμφιλεγόμενη θέση ότι σημαντικές θρησκευτικές ημερομηνίες θα ακολουθούσαν το πιο αστρονομικά ακριβές Γρηγοριανό ημερολόγιο, με εξαίρεση το Πάσχα.
Πηγή: iefimerida.gr – Γιατί το Ορθόδοξο και το Καθολικό Πάσχα γιορτάζονται σε διαφορετικές ημερομηνίες – iefimerida.gr