Σε κατ’ οίκον περιορισμό με ηλεκτρονική επιτήρηση, στο σπίτι της στις Βρυξέλλες, βρίσκεται από το μεσημέρι η Εύα Καϊλή, μετά την αποφυλάκισή της έπειτα από τέσσερις και πλέον μήνες προσωρινής κράτησης στις φυλακές του Χάρεν.
Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής έφυγε το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής από τις φυλακές, συνοδεία δύο αυτοκινήτων. Στο σπίτι της, στη Rue Wiertz, έφτασε σε μία μαύρη Mercedes συνοδευόμενη από τον πατέρα της και τον δικηγόρο της Μιχάλη Δημητρακόπουλο. Εκεί την περίμεναν περίπου 15 Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι, ενώπιον των οποίων έκανε τις πρώτες δηλώσεις της.
«Σας ευχαριστώ πολύ, με περιμένει η κόρη μου. Είμαι πολύ χαρούμενη που θα είμαι και πάλι μαζί της. Ο αγώνας συνεχίζεται με αποφασιστικότητα από τους δικηγόρους μου» δήλωσε η Εύα Καϊλή.
Η Εύα Καϊλή ήταν η τελευταία από τους τέσσερις κατηγορούμενους για το Qatargate που αποφυλακίστηκε υπό όρους. Προηγήθηκαν οι αποφυλακίσεις του συντρόφου της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, του Βέλγου ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα και του Αντόνιο Παντσέρι που θεωρείται ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος.
Οι περιορισμοί μετά την αποφυλάκιση
Πλέον, η Εύα Καϊλή, τίθεται σε κατ’ οίκον περιορισμό στη μόνιμη κατοικία της, ενώ θα φέρει πάνω της ηλεκτρονικό βραχιολάκι.
Διαμένοντας στο εξής μόνη με την ανήλικη κόρη της στο διαμέρισμά της στις Βρυξέλλες, η κυρία Καϊλή θα πρέπει να δηλώσει τον τηλεφωνικό αριθμό επικοινωνίας της με τις βελγικές Αρχές, να είναι πάντοτε διαθέσιμη στον ίδιο αριθμό, να φορά διαρκώς το βραχιολάκι και να μην μετακινηθεί από το διαμέρισμά της, με εξαίρεση την μετάβασή της στο δικαστήριο, στον γιατρό ή για λόγους ανωτέρας βίας και σε συνεννόηση πάντα με τις εισαγγελικές Αρχές του Βελγίου.
Στην νέα της καθημερινότητα, μένει τις επόμενες ημέρες να διευκρινιστεί αν θα έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο ή αν θα της επιτρέπεται να δεχθεί επισκέψεις, εκτός από τον σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, με τον οποίο επέλεξε πλέον να μείνει μακριά, αν και θα μπορούσαν νομικά να μοιραστούν την ίδια στέγη.
Σε μια προσωπική απόφαση, η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής επέλεξε να μην διαμένει πλέον με τον σύντροφό της και πατέρα της δίχρονης κόρης της, ο οποίος αποφυλακίστηκε κατά τον ίδιο τρόπο δύο μήνες νωρίτερα, έχοντας προηγουμένως συνάψει ειδική συμφωνία με τις βελγικές Αρχές, όπως ακριβώς και ο Αντόνιο Παντσέρι.
Σημειωτέον ότι στην Εύα Καϊλή έχει επιβληθεί και απαγόρευση εξόδου από το Βέλγιο, με τις βελγικές Αρχές να έχουν κρατήσει για το λόγο αυτό, το διαβατήριό της.
Στην πρώτη της συνέντευξη, μετά την αποφυλάκισή της για το σκάνδαλο του Qatargate, στο «Βήμα της Κυριακής» η Εύα Καϊλή μιλά για τις δύσκολες στιγμές της στη φυλακή του Βελγίου, τις στιγμές που σκέφτηκε να βάλει τέλος στη ζωή της, αλλά και τις πιθανότητες επιστροφής στην Ελλάδα.
«Πέρασαν στιγμές που σκέφτηκα να τελειώσω το μαρτύριο της μοναξιάς»
Η γνωστή πολιτικός αναφέρεται αναλυτικά στα όσα βίωσε αυτούς τους τέσσερις μήνες που ήταν προφυλακισμένη με την κατηγορία της συμμετοχής της στο σκάνδαλο διαφθοράς Qatargate, που κλόνισε το Ευρωκοινοβούλιο.
«Είναι αλήθεια, μπορώ να το πω, πέρασαν στιγμές που σκέφτηκα να τελειώσω μόνη μου το μαρτύριο της εκκωφαντικής μοναξιάς» αναφέρει η Εύα Καϊλή.
«Δείλιασα, δεν το έκανα, η σκέψη της κορούλας μου δε με άφηνε, με στήριζε, μου έδωσε νόημα να σηκωθώ, να πολεμήσω για να αποδείξω ότι είμαι αθώα, για να μην ντρέπεται η κόρη μου για εμένα» προσθέτει.
Η επιστροφή στην Ελλάδα
Η Εύα Καϊλή στη συνέντευξή της στο «Βήμα της Κυριακής» αναφέρθηκε και στην επιθυμία της να γυρίσει πίσω στην Ελλάδα, με το κούτελό της καθαρό.
«Δε θα υποκύψω. Αν αποτύχω να πείσω τη βελγική Δικαιοσύνη ότι είμαι αθώα, δε θα επιστρέψω ποτέ στην πατρίδα μου, θα ντρέπομαι να κοιτάξω στα μάτια τους ανθρώπους που έχω συμπορευθεί από μαθήτρια του Λυκείου μαζί τους» τόνισε.
«Η ντροπή είναι ένα συναίσθημα που δεν μπορώ να το μεταβολίσω, με συγκλονίζει» πρόσθεσε η 44χρονη πολιτικός, που ήταν η τελευταία εμπλεκόμενη στο σκάνδαλο του Qatargate που είδε την… πόρτα της εξόδου από τις φυλακές με ηλεκτρονική επιτήρηση.