Ο πλανήτης χάνει τη μάχη της κλιματικής αλλαγής

Ο στόχος της συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή αρχίζει πλέον να μοιάζει ανέφικτος, προειδοποιούν ειδικοί την ώρα που νέα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών καταγράφονται σε ξηρά και θάλασσα.

Εδώ και αρκετές ημέρες η μέση παγκόσμια θερμοκρασία του αέρα υπερβαίνει τα προβιομηχανικά επίπεδα κατά περισσότερο από 1,5 βαθμούς Κελσίου, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής του ευρωπαϊκού προγράμματος Copernicus.

Αν και η μέση θερμοκρασία είχε ξεπεράσει και στο παρελθόν το όριο των 1,5 βαθμών που προβλέπει η Συμφωνία του Παρισιού για το 2100, είναι η πρώτη φορά που αυτό συμβαίνει για αρκετές συνεχόμενες ημέρες στη διάρκεια του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο.

Η επιφανειακή θερμοκρασία των ωκεανών επίσης κατέρριψε τα ρεκόρ για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο.

Ποτάμια στέρεψαν στην Ισπανία στον θερμότερο Μάιο που έχει καταγράψει ποτέ η χώρα (Reuters)

«Ο χρόνος τελειώνει επειδή η αλλαγή απαιτεί χρόνο» προειδοποίησε μιλώντας στο Reuters η Σάρα Πέρκινς-Κιλπάτρικ, κλιματολόγος του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία.

Λίγο πριν από τις συνομιλίες για το κλίμα που έχουν προγραμματιστεί μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, των δύο μεγαλύτερων παραγωγών CO2, το Πεκίνο κατέρριψε το ρεκόρ ζέστης για τον μήνα Ιούνιο και ακραίοι καύσωνες σαρώνουν τις ΗΠΑ.

Με τη θερμοκρασία σε ορισμένες περιοχέ της Βόρειας Αμερικής να υπερβαίνει τα κανονικά επίπεδα κατά 10 βαθμούς, καπνός από μεγάλες δασικές πυρκαγιές κάλυψε τον Καναδά και την ανατολική ακτή των ΗΠΑ.

Στην Ευρώπη, όπου η μέση θερμοκρασία αυξάνεται δύο φορές ταχύτερα από ό,τι στον υπόλοιπο πλανήτη, η Ισπανία καταγράφει ρεκόρ ζέστης και ανησυχεί για επανάληψη των περυσινών φονικών καυσώνων.

Χωράφια με καλαμπόκι στεγνώνουν κάτω από τον καυτό ήλιο στην άνυδρη Γαλλία (Reuters)

Τον Μάιο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας εκτίμησε ότι υπάρχει πιθανότητα 66% να ξεπεραστεί ο στόχος των 1,5 βαθμών για τουλάχιστον ένα έτος από τώρα έως το 2027.

Οι μέχρι σήμερα δεσμεύσεις των κυβερνήσεων για μείωση των εκπομπών άνθρακα υπολογίζεται ότι οδηγούν σε άνοδο της θερμοκρασίας κατά τουλάχιστον 2,6 βαθμούς έως το τέλος του αιώνα.

Η WWF προειδοποίησε από την πλευρά της για «ανησυχητική έλλειψη φιλοδοξίας» στις διεθνείς συνομιλίες για το κλίμα που πραγματοποιήθηκαν στη Βόννη, ενόψει της διεθνούς κλιματικής συνόδου του ΟΗΕ το φθινόπωρο στο Ντουμπάι.

Την επόμενη εβδομάδα ο αμερικανός απεσταλμένος για το κλίμα Τζον Κέρι θα επισκεφθεί το Πεκίνο, ωστόσο οι περισσότεροι ειδικοί δεν αναμένουν σημαντική πρόοδο.

in.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content