Τουρκικό Αιγαίο – Στενά – Γαλάζια Πατρίδα

Της Ελένης Μανιωράκη – Ζωϊδάκη

ΗΠΑ και Βερολίνο χαιρετίζουν την απόφαση της Τουρκίας να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και την χαρακτηρίζουν ιστορικό γεγονός. Αλήθεια για ποιους; 
 
Όλο και περισσότερα ανταλλάγματα, για να επιτρέψει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, απαίτησε η Τουρκία, και φυσικά τα πέτυχε και διεκδικεί κι άλλα. Ένας διάλογος εφ’ όλης της ύλης, με απειλές, δεν λέγεται διάλογος, αλλά  διαπραγμάτευση με επιτηρητές. Όμως διάλογο κάνεις όταν έχεις διαφορές. Εμείς διαφορές δεν έχουμε, η Τουρκία όπως πάει θα αρχίσει να αμφισβητεί όχι τον θαλάσσιο κι εναέριο χώρο, αλλά την ύπαρξη ολόκληρης  της Ελλάδος. 

 Έτσι, επικαλέστηκε τη συμφωνία του 1950 ( για την ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ)  όπου εκεί η διατύπωση για τα Στενά Δαρδανελλίων, Στενά Βοσπόρου και Θάλασσα Μαρμαρά. ήταν «τουρκικά στενά».
Τώρα λοιπόν όχι μόνο το Αιγαίο «τούρκικο αλλά η  Τουρκία  διαφωνεί  για τον τρόπο περιγραφής των Στενών τα οποία η Αθήνα κατονομάζει με βάση όλα όσα προβλέπονται από τη Σύμβαση του Μοντρέ (1936), Στενά Δαρδανελλίων, Στενά Βοσπόρου και Θάλασσα Μαρμαρά. Για τους Τούρκους  τα Δαρδανέλλια είναι «στενά Τσανάκαλε», ο Βόσπορος «στενά Ιστανμπούλ», ενώ κρατάει την ονομασία της θάλασσας του Μαρμαρά.  Κάθε πρόταση διαφορετική απορρίφτηκε από την άγκυρα. Κι επειδή η μυθολογία δεν είναι μόνο η πανίσχυρη  συλλογική μνήμη  αλλά καταγράφει με τρόπο αλάνθαστο την γεωγραφική πραγματικότητα, σ’ αυτή ανατρέχουμε για να αποδείξουμε την ελληνικότητα τόπων που υπήρξαν από αρχαιοτάτων χρόνων δικοί μας. Τα μνήματα – σημάδια που τοποθέτησαν οι Έλληνες στο φοβερό στενό του Ελλησπόντου, φανερώνουν την σπουδαιότητα αυτού του θαλάσσιου διαδρόμου που συνδέει το Αιγαίο κι όλην την Μεσόγειο θάλασσα με την θάλασσα του Μαρμαρά.   Η δε θάλασσα του Μαρμαρά πήρε την ονομασία από τα ελληνικά μάρμαρα που υπήρχαν εν αφθονία στην περιοχή. Έτσι   «η Άξενη θάλασσα»  έγινε «Εύξεινος Πόντος» και σήμερα «Karadeniz» δηλαδή «μαύρη θάλασσα». Τα Δαρδανέλια που ονομάζονται κι Ελλήσποντος από τον πνιγμό της Έλλης όταν μαζί με τον Φρίξο καβάλα στο κριάρι (που τους προμήθεψε η μητέρα τους Νεφέλη)   ζαλίστηκε και πνίγηκε στο απέραντο γαλάζιο που ακόμη σήμερα φέρει το όνομά της. ΕΛΛΗΣΠΟΝΤΟΣ. 
Αλλά  ως και τα «Δαρδανέλια»   κουβαλούν  το όνομα ενός εκ των τριών μεγάλων  κατακλυσμών « του Δαρδάνου». κατά τον οποίο άνοιξαν τα θαλάσσια στενά.  Οι Τούρκοι τώρα με μαστοριά; Με μπαμπεσιά;  τα μετονόμασαν «στενά Τσανάκαλε». Αλλά και τα στενά του Βοσπόρου έφεραν το όνομα  « Ευρώπη – Ασία» .
Για πολλούς συμπατριώτες μας ένα οδοιπορικό στα παράλια του Εύξεινου Πόντου κι όχι μόνο,  αποτελεί ένα σεργιάνι μνήμης σε πατρίδες που μπορεί να είναι πια σβησμένες από τους χάρτες, αλλά παραμένουν ζωντανές στις καρδιές τους. Τα βάθη της Τουρκίας αποτελούσαν ανέκαθεν για τους Έλληνες μια περιοχή τόσο φιλική και γνώριμη όσο κι οι ακτές της αχανούς αυτής χώρας στη Μεσόγειο. Δεν φτάνουν όλα τούτα, ακούμε από καιρό  τώρα να μιλούν για «γαλάζια πατρίδα» το Αιγαίο μας να το ονομάζουν « τούρκικο Αιγαίο». Θα τα δεχτούμε όλα ως φαίνεται. Έτσι πράτταμε ως τα τώρα. Πάντα οπισθοχωρούσαμε.  Ποιος φταίει που δεν προχώρησαν τα μέτρα εμπιστοσύνης και φιλίας;  Εμείς όπως πάντα έτοιμοι να ενδώσουμε. Τι αποσπάσματα από τα βιβλία της ιστορίας  αφαιρέσαμε που έθιγαν τους κατακτητές μας! τι πατριωτικά τραγούδια καταργήσαμε! με τι προθυμία ξεκρεμάσαμε τους ήρωες του 21 από τους τοίχους! Και φθάσαμε σήμερα να σκύβουμε το κεφάλι και να υποχωρούμε σε κάθε παράλογη απαίτηση των Μογγόλων. Τόσα χρόνια χαραμίσαμε για την ελληνοτουρκική φιλία, τόσες κουμπαριές κάναμε, τόσα ζεϊμπέκικο χορέψαμε, όλα στο βρόντο. Φίλοι μας δεν έγιναν ποτέ, ούτε εμείς τους νιώσαμε για φίλους. Πορευόμασταν  όμως κάτω από έναν  κεκαλυμμένον μαντύα φιλίας κι ας πονούσε η καρδιά μας όταν θυμόμαστε τι είχαμε και το χάσαμε ( Μικρά Ασία, Κύπρο) τι πάθαμε και το ξεχάσαμε. Πέρασαν έτσι τα χρόνια κι οι εύθραυστες ισορροπίες άρχισαν να γίνονται επικίνδυνες. «Ας κάνουν ότι θέλουν, έτσι κι αλλιώς εμείς  τους  τα έχουμε παραχωρήσει  ειρηνικώς.» Λένε και γελάνε κάτω από τα μουστάκια τους χωρίς ίχνος ντροπής, αυτοί που κάθε φορά επιλέγουμε. Και το πιο τραγικό  που μας πετάνε αδιάντροπα στα μούτρα είναι η  φράση που ουδέποτε   ξεστόμισαν ελληνικά χείλη. « Τι πόλεμο θέλετε». Αληθεύει άραγε αυτά που ψιθυρίζονται για « Πρέσπες του Αιγαίου»; Μα τότε πρόκειται για άλλη μια καθαρή προδοσία. 
Το Αιγαίο όμως είναι Ελληνικό,  τα στοιχεία αδιάψευστα: 

              ΔΙΟΤΙ 

Από την εποχή   των τελευταίων 23 εκατομμυρίων χρόνων περίπου και την εποχή των παγετώνων, Ευρώπη, Αφρική και Ασία ήταν ενωμένες. Στη Μεσόγειο υπήρχαν δύο ξεχωριστές λιμνοθάλασσες. Το μέρος που δεν καλυπτόταν από πάγους αποτελούσε την χώρα της Αιγηίδος που περιελάμβανε την σημερινή Ελλάδα και μέρος της Μικράς Ασίας. Την χώρα αυτή την διέσχιζε ο Αιγαίος ποταμός που ερχόταν από τον Εύξεινο Πόντο και χυνόταν στην περιοχή δυτικά της Κρήτης. Όταν άρχισε το λιώσιμο των πάγων προέκυψαν τεράστιες γεωλογικές μεταβολές (από βυθίσεις και ανυψώσεις της γης και αργότερα από σεισμούς και ηφαίστεια) με αποτέλεσμα να καταστραφεί το μεγαλύτερο μέρος της Αιγηίδος.Η Αιγηίς καταποντίστηκε και έτσι δημιουργήθηκε το Αιγαίον Πέλαγος, όπου τα νησιά μας είναι οι κορυφές των βουνών της Αιγηίδος. Η Μεσόγειος κατακλίστηκε με τα νερά του Ατλαντικού και έτσι σχηματίστηκαν τα πελάγη που έχουμε μέχρι σήμερα. Το όνομα λοιπόν Αιγαίο πέλαγος είναι προϊστορικό! Σύμφωνα με την μυθολογία, η ονομασία Αιγαίο οφείλεται ακόμη, στον μύθο του βασιλιά της Αθήνας, Αιγαία, ο οποίος επειδή νόμιζε ότι ο γιός του Θησέας,  σκοτώθηκε από το Μινώταυρο, όταν αντίκρυσε το καράβι να έρχεται από την ΚΡΗΤΗ , με μαύρα πανιά που ξέχασε μέσα στην χαρά του να αλλάξει ο Θησέας ,  ο άτυχος πατέρας από τν καημό του έπεσε και πνίγηκε στην θάλασσα,  η οποία από το όνομά του ονομάστηκε Αιγαίο πέλαγος.
  Από αρχαιοτάτων χρόνων, κυρίως οι Βενετοί, θέλοντας να τονίσουν την σημασία που έδιναν όλοι οι λαοί στο Αιγαίο για την  πληθώρα των νησιών του, το ονόμασαν «Αρχιπέλαγος». Από καιρό  τώρα οι Αγάδες το βάπτισαν  με ύπουλο τρόπο    « ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ».  Ατύχησε η Άγκυρα. Οι ΗΠΑ  απέρριψαν το αίτημα στο σύνολό του,  η Ευρωπαϊκή Ένωση όμως, όχι.   Κανένας δεν αντιτάχτηκε σθεναρά και παλληκαρίσια σε αυτήν την απόφαση όπως και σε τόσες άλλες.  Όλα όσα γίνονται εις βάρος της Ελλάδας μας τα καλύπτει ένα πέπλο ομίχλης, αλλά και ο πιο ανίδεος αντιλαμβάνεται ότι όλα γίνονται για κάποιον  σκοπό. Η Ελλάδα κι οι  Έλληνες   αποτελούν εμπόδιο για τα σχέδια της ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ γιατί οι ρίζες τους προχωρούν πολύ βαθειά μέχρι τα παλάτια του Ποσειδώνα  και το μυαλό τους φθάνει πολύ ψηλά ως τις κορυφές του Ολύμπου. 
ΑΙΓΑΙΟΝ λοιπόν   «ΑΙ – ΓΑΙΑ» « αιώνια γη» Ελληνική 

ΕΛΕΝΗ ΜΑΝΙΩΡΑΚΗ – ΖΩΙΔΑΚΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content