Τι συμφώνησαν Μητσοτάκης και Ερντογάν στη σημερινή συνάντησή τους

Σε πολύ θετικό κλίμα έγινε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

«Φαίνεται να υπάρχει ειλικρινής διάθεση για εξομάλυνση των σχέσεων και αποκλιμάκωση» εκτιμούσαν οι ίδιες πηγές, οι οποίες χαρακτήριζαν ως «πολύ είναι ένα σημαντικό βήμα στις σχέσεις των δύο χωρών το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που συμφωνήθηκε να διεξαχθεί στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

«Η σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν ήταν ένα παραπάνω βήμα από εκείνη στο Βίλνιους της Λευκορωσίας». Ωστόσο, ο Έλληνας πρωθυπουργός φέρεται να τόνισε πως είναι ξεκάθαρο από την πλευρά της Ελλάδα ότι για να υπάρξει συνέχεια στο θετικό κλίμα δεν πρέπει ν έχουμε ρητορικές εξάρσεις ή απειλές κατά της εδαφικής κυριαρχίας της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, σημείωναν πως τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία ήταν ως τώρα συνεπείς με τα όσα συμφώνησαν στο Βίλνιους οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν.

Και το Κυπριακό στη συζήτηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Στο τραπέζι της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο ετέθη και το Κυπριακό, μία ημέρα μετά την προκλητική δήλωση Ερντογάν που κάλεσε από το βήμα του ΟΗΕ την διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η όποια λύση στο κυπριακό θα πρέπει να εντάσσεται στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν συζητείται λύση δύο κρατών.

Επιπλέον, η θέση της Ελλάδας για το Κυπριακό είναι να υπάρξει καινούργια τριμερής και ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ.

Στο Κυπριακό, ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί και αύριο κατά την ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη.

«Όχι σε σφιχτά χρονοδιαγράμματα για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, μακριά ακόμη η Χάγη»

Ως προς το κρίσιμο ζήτημα της οριοθέτησης ΑΟΖ και θαλασσίων ζωνών από την ελληνική αποστολή σημειώνουν πως πρόκειται για «ένα θέμα που δεν έχει λυθεί τα τελευταία 40 χρόνια. Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να μπαίνουν σφιχτά χρονοδιαγράμματα γιατί δεν βοηθούν στην επίλυσή του». Όσο για το ενδεχόμενο προσφυγής στην Χάγη; «Είναι ακόμη μακριά» έλεγαν καλά ενημερωμένες πηγές.

Μητσοτάκης και Ερντογάν συζήτησαν ακόμη και το ακανθώδες θέμα της παράνομης μετανάστευσης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία της Τουρκίας προκειμένου να μειωθούν στο ελάχιστο οι μεταναστευτικές ροές.

Μητσοτάκης: Είχαμε μια παραγωγική συνάντηση με Ερντογάν

Ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως «παραγωγική» τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας σε δήλωσή του μετά το πέρας της ωριαίας συνάντησής τους στη Νέα Υόρκη.

«Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται ώστε να εμβαθύνουμε το θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το οποίο έχει εγκαθιδρυθεί τους τελευταίους μήνες, και προσδιορίσαμε με σαφήνεια το επίπεδο των επαφών και των συναντήσεων για το επόμενο διάστημα σε επίπεδο πολιτικού διαλόγου, Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά και προώθησης της θετικής ατζέντας» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Πιστεύω ότι και αυτό το πεδίο συνεργασίας μπορεί να διερευνηθεί περισσότερο, έτσι ώστε να τύχει αντικείμενο και κάποιων συγκεκριμένων συμφωνιών, οι οποίες θα υπογραφούν στα πλαίσια του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, τον Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Η ανακοίνωση για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε αμέσως μετά αναφέρεται:

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών, κ.κ. Γιώργου Γεραπετρίτη και Hakan Fidan.

Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τη θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας και την ισχυρή βούλησή τους να διατηρηθεί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Recep Tayyip Erdogan συμφώνησαν στον οδικό χάρτη των επαφών των δύο χωρών, όπως αυτός καθορίστηκε στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών στις 5 Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνει:

Τις συναντήσεις στα μέσα Οκτωβρίου των αρμόδιων για τον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα Υφυπουργών Εξωτερικών, τις συναντήσεις εντός του Νοεμβρίου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν ακόμη απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

Συζήτησαν επίσης για την κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις της, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς οι δύο χώρες βίωσαν πρόσφατα σοβαρές φυσικές καταστροφές και συμφώνησαν ότι η ενίσχυση της συνεργασίας στην Πολιτική Προστασία αποτελεί προτεραιότητα.

Συμφώνησαν ακόμη να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί κοινή πρόκληση.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών θα συνεχίσουν τη συνεργασία και τον συντονισμό για να προωθήσουν τον συμφωνημένο οδικό χάρτη».

Η ανάρτηση Ερντογάν

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Τούρκος πρόεδρος έγραψε μετά το τετ α τετ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη:

«Είθε η συνάντησή μας με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι επωφελής για τη χώρα και την περιοχή μας».

Νέα Υόρκη: Ο σύντομος διάλογος Ερντογάν-Μητσοτάκη μπροστά στις κάμερες

Η πρώτη συζήτηση μπροστά στις κάμερες έγινε για διαδικαστικά θέματα και, ειδικότερα, για το αν θα είναι ταυτόχρονη η διερμηνεία ή όχι.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν χειραψίες και ήταν χαμογελαστοί μπροστά στις κάμερες, ενώ, κάποια στιγμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε από τους συνεργάτες του Ερντογάν για τη διαδικασία της διερμηνείας.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη / Φωτογραφία: Γρ. Τύπου Πρωθυπουργού/Δημήτρης Παπαμήτσος
Ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε ότι η διαδικασία μπορεί να προχωρήσει όπως έγινε στην προηγούμενη συνάντηση.

Πηγή: iefimerida.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content