«Σπείρε αγάπη»: ένα φάρμακο ψυχικής υγείας

Της Θεοδώρας Κουτεντάκη(*)

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας είναι μια ευκαιρία να μιλήσουμε ανοιχτά για ένα σημαντικό ζήτημα που δυστυχώς αποτελεί ταμπού. 

Τα θέματα ψυχικής υγείας, όπως είναι η κατάθλιψη, είναι διάσπαρτα γύρω μας. 1 στους 6 αντιμετωπίζουν ή έχουν αντιμετωπίσει κάποια στιγμή στη ζωή τους ψυχικά θέματα, ενώ συχνή είναι η εμφάνιση τους σε νέους. 

Οι αιτίες των φαινομένων αυτών ενδημούν στην κοινωνία μας και σχετίζονται με κοινωνικούς, ψυχολογικούς και βιολογικούς παράγοντες. Η απομάκρυνση των ανθρώπων, οι στρεσογόνες καταστάσεις στην εργασία, οι οικονομικές δυσκολίες μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική κατάσταση οποιουδήποτε από εμάς.

Από μέρους της πολιτείας, είναι σημαντική η υιοθέτηση πολιτικών και δράσεων ψυχικής υγείας, για την πρόληψη και αντιμετώπιση του στρες και της κατάθλιψης. Η έγκαιρη πρόληψη και η πρόσβαση σε υπηρεσίες φροντίδας και θεραπείας, καθώς και η κοινωνική ένταξη των ψυχικά ασθενών είναι αναγκαίες.

Από μέρους της κοινωνίας, όλοι μαζί μπορούμε να καλλιεργήσουμε τη θετικότητα στη ζωή και στη δράση μας προς τους άλλους. Με το να ενώνουμε, αντί να διχάζουμε. Να συμπαραστεκόμαστε, αντί να απομακρυνόμαστε. Να είμαστε κοντά σε κάθε μας συνάνθρωπο, ιδίως όταν έχει ανάγκη.

Αντιλαμβανόμενοι ότι μπορεί να συμβεί στον καθένα σε οποιαδήποτε φάση της ζωής του, είμαστε ανοιχτοί να ακούσουμε, να βοηθήσουμε, να συμπαρασταθούμε. 

Έτσι θα εξαλείψουμε το στίγμα, θα προσελκύσουμε περισσότερους συνανθρώπους μας να μοιραστούν τις ανησυχίες τους και θα βοηθήσουμε στην προαγωγή της ψυχικής υγείας στην κοινωνία μας.

Οι θετικές σκέψεις και τα θετικά συναισθήματα ομορφαίνουν τον κόσμο μας και εμάς τους ίδιους. Γι’ αυτό «Σπείρε αγάπη κι ας μη θερίσεις. Έτσι, για να μοσχοβολάει ο τόπος». 

.

(*) Η Θεοδώρα Κουτεντάκη είναι δικηγόρος – νομική σύμβουλος MSc, MPhil.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content