Η αύξηση της τιμής στο ελαιόλαδο θα αλλάξει τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων -Τι συνέβη στην Ισπανία

Τον κίνδυνο οι Έλληνες να σταματήσουν να καταναλώνουν ελαιόλαδο και να αλλάξουν διατροφικές συνήθειες, όπως συμβαίνει ήδη στην πρώτη παραγωγό χώρα παγκοσμίως, την Ισπανία, λόγω της έκρηξης της τιμής στο προϊόν, τονίζει μέσω του iefimerida.gr ο αντιπρόεδρος της Αγροτικής Ένωσης Ηρακλείου, Μύρωνας Χιλετζάκης.

Ο κ. Χιλετζάκης καλεί την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα κάνοντας λόγο για ξεκάθαρη αισχροκέρδεια. «Η τιμή του λαδιού σήμερα στον παραγωγό είναι 8,40 ευρώ το λίτρο συν ΦΠΑ και στο ράφι είναι 13,27 ευρώ το λίτρο. Δυστυχώς, εδώ υπάρχει μια μεγάλη αισχροκέρδεια αν αναλογιστεί κανείς ότι το 80% του ελαιολάδου έφυγε πέρυσι από τους παραγωγούς στα 5 ευρώ το λίτρο», δηλώνει κάνοντας λόγο για ένα σοβαρό ζήτημα που θα κρίνει το μέλλον της κατανάλωσης του ελαιόλαδου στη χώρα.

Στο 85% η μείωση της κατανάλωσης ελαιόλαδου στην Ισπανία

«Έχουμε επενδύσει στο ελαιόλαδο αλλά πολύ φοβάμαι ότι οι Έλληνες καταναλωτές θα αλλάξουν διατροφικές συνήθειες αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Στην Ισπανία, μια καθαρά ελαιοπαραγωγική χώρα, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν αύξηση της τιμής κατά 45% και παράλληλα μείωση της κατανάλωσης κατά 85% σε σχέση με πέρυσι. Το τελευταίο στοιχείο ειδικά είναι σοκαριστικό».

Αύξηση στην τιμή του ελαιόλαδου κατά 130% καταγράφηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2022 μέχρι το 2023, όπου ένας τόνος λαδιού πωλείται σήμερα στα 9.000 δολάρια. Στη γειτονική Ιταλία και δεύτερη ελαιοπαραγωγό χώρα στον κόσμο, σύμφωνα με τους γεωργικούς συνεταιρισμούς, αναμένεται αύξηση της τιμής από 30% έως 40% σε επίπεδο χονδρικής για την επόμενη ελαιοκομική περίοδο.

Ο κ. Χιλετζάκης


Μείωσης παραγωγής, αύξηση τιμών

Σύμφωνα με τους ελαιοπαραγωγούς, η κλιματική αλλαγή ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τον «εκτροχιασμό» των τιμών. Είναι ενδεικτικό ότι η ανομβρία που πλήττει την Ισπανία τους τελευταίους 36 μήνες έχει ως αποτέλεσμα η παραγωγή να πέσει από τους 2 εκατ. τόνους το 2019 σε 710.000 τόνους πέρυσι. Πρόκειται για μια μείωση άνω του 70%. Ενώ, ανάλογες είναι οι επιπτώσεις και στην Ιταλία αλλά και στη χώρα μας.
«Πέρυσι, στην Ελλάδα παράξαμε 350.000 τόνους ελαιόλαδου. Καταναλώνουμε περίπου το 1/3 της παραγωγής μας, περίπου 100.000 τόνους», επισημαίνει ο κ. Χιλετζάκης.

Προβληματίζουν τα φαινόμενα κλοπής του ελαιοκάρπου

Την ίδια στιγμή συναγερμό έχει σημάνει η κλοπή -μαμούθ των 52 τόνων ελαιόλαδου αξίας άνω των 370.000 ευρώ από συνεταιρισμό της Χαλκιδικής. Το περιστατικό βεβαίως, αν και ηχηρό, δεν είναι το μοναδικό, ενώ κανείς δεν αποκλείει την ένταση ανάλογων φαινομένων καθώς το λάδι πωλείται πλέον σε τιμές …χρυσού.

Σύμφωνα με τον Μύρωνα Χιλετζάκη, στην Κρήτη, ελαιοπαραγωγοί θα αρχίσουν πλέον να τοποθετούν GPS σε σχήμα ελιάς, το οποίο δε διακρίνεται πάνω στο δέντρο και το οποίο στέλνει απευθείας μήνυμα στο τηλέφωνο του παραγωγού όταν το στίγμα απομακρύνεται.

«Πρόκειται για ένα GPS σε ομοίωμα ελιάς, που ενεργοποιείται με την απομάκρυνση από το δέντρο. Εφόσον αυτό έχει νομοθετηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει εφαρμοστεί σε ευρωπαϊκό κράτος σκεφτόμαστε να κάνουμε κι εδώ κάτι ανάλογο. Το έχουν εφαρμόσει ήδη οι Ισπανοί με καλά αποτελέσματα και είμαστε ήδη σε διαπραγματεύσεις για να δούμε πόσο θα κοστίσει στον κάθε ελαιοπαραγωγό ξεχωριστά αλλά και αν συμφέρει να υπάρξουν μαζικές παραγγελίες», καταλήγει ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ, συμπληρώνοντας ότι ήδη καταγράφονται ανάλογα φαινόμενα στην Κρήτη και όχι μόνο.

Πηγή: iefimerida.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content