Επισπεύδεται η ψήφιση του ν/σ για τα ομόφυλα ζευγάρια -Περιορίστηκε ο αριθμός των διαφωνούντων στη ΝΔ

Μετά από ένα διήμερο έντονων διεργασιών και ζυμώσεων στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ κατά την ενημέρωση των μελών της από κυβερνητικά στελέχη στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, η κυβέρνηση επιταχύνει την κατάθεση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια προκειμένου να κλείσει το θέμα με την ψήφιση του από την Βουλή και να μπει τέλος σε μία περίοδο αναταραχής εξαιτίας των αντιδράσεων που προκαλεί το συγκεκριμένο ζήτημα.


Το υπουργικό συμβούλιο της 30ης Ιανουαρίου θεωρείται το πιθανότερο για την εισαγωγή του νομοσχεδίου και στόχος είναι η ψήφιση του εντός του Φεβρουαρίου, όπως έχει γράψει το iefimerida.gr από την στιγμή που άνοιξε την συζήτηση ο πρωθυπουργός.

Η δεύτερη ενημερωτική συνάντηση κράτησε 3,5 ώρες, ξεπερνώντας σε διάρκεια αυτή της Δευτέρας, ωστόσο, κύλησε σε πολύ πιο ήπιους τόνους και οι δηλώσεις βουλευτών που ήραν τις επιφυλάξεις τους ή μετακινήθηκαν από το «όχι» στο «ναι» δημιούργησαν ένα θετικότερο κλίμα για την κυβέρνηση, κάτι που ήταν και η επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος φρόντισαν κατά την άφιξη τους να ρίξουν τους τόνους στο εσωτερικό του κόμματος και να απαντήσουν στα ειρωνικά σχόλια, κυρίως του ΠΑΣΟΚ, τόνισαν ότι «δεν πρόκειται για φροντιστήρια ή προσπάθεια πειθούς», αφού οι βουλευτές θα ψηφίσουν κατά συνείδηση και χωρίς την επιβολή κομματικής πειθαρχίας, αλλά για μία εσωτερική διαδικασία ενημέρωσης που θα δυναμώσει τη ΝΔ.

Οι «γαλάζιοι» βουλευτές που άλλαξαν γνώμη

Η δήλωση του Μακάριου Λαζαρίδη κατά την άφιξη του ότι θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, ενώ προ ημερών είχε δηλώσει ότι προσανατολίζεται στο «όχι», το «ναι» της Τζίνας Οικονόμου μετά την συνεδρίαση, ενώ κατά την είσοδο της είχε εκφράσει επιφυλάξεις και η θετική στάση που τελικά θα τηρήσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ζωή Ράπτη και ο Διονύσης Σταμενίτης, δείχνουν την αλλαγή κλίματος που υπάρχει σε ένα τμήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας και την μείωση των απωλειών κατά την ψηφοφορία.

Οι διαφωνούντες «γαλάζιοι» βουλευτές

Πάντως, και στην χθεσινή συνεδρίαση εκφράστηκαν αντίθετες απόψεις με τον Θάνο Πλεύρη να είναι αυτός που επιχειρηματολόγησε κατά του νομοσχεδίου βάζοντας μία σειρά από νομικά ζητήματα. «Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα με βάση την απόφαση του ΕΔΔΑ. Το αν θέλουμε εμείς ως δικαίωμα να το υιοθετήσουμε είναι άλλη συζήτηση. Το 2018 είχαμε ταχθεί κατά της αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια», δήλωσε στην παρέμβαση του για να λάβει την απάντηση του Άκη Σκέρτσου πως «μετά το 2019 εκπονήθηκε το Εθνικό Σχέδιο για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ και εντάχθηκε στο πρόγραμμά μας».

Ο πιο έντονος διάλογος ήταν αυτός του βουλευτή Επικρατείας Γιώργου Σταμάτη με τον βουλευτή Θεσπρωτίας Βασίλη Γιόγιακα. Ο κ. Σταμάτης πήγε ένα βήμα παραπέρα και χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «μισό» αφού κατά την άποψη του «έπρεπε να έχουμε και την παρένθετη μητρότητα», σημειώνοντας ότι αυτή είναι η προσωπική του θέση και σεβόμενος το γεγονός ότι ο ίδιος δεν κατεβαίνει με σταυρό εν αντιθέσει με τους περισσότερους συναδέλφους του στην αίθουσα. «Θα πω στον πρόεδρο την επόμενη φορά να σε κατεβάσει με σταυρό», ήταν η δηκτική απάντηση του κ. Γιόγιακα, χωρίς η αντιπαράθεση να πάρει μεγαλύτερη έκταση.

Η στάση του Μάκη Βορίδη

Τη δεδομένη χρονική στιγμή φαίνεται να σχηματοποιείται ένα γκρουπ βουλευτών που έχουν πάρει την απόφαση να επιμείνουν ως το τέλος στην αντίθεση τους και είτε να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο είτε να απέχουν. Ιδιαίτερη σημασία έχει η στάση του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, ο οποίος είναι πολύ πιθανό να καταλήξει στην αποχή προκειμένου να μην δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση όπου μετέχει, κάτι που εκτιμάται θετικά ως στάση και από τον πρωθυπουργό, καθώς ο κ. Βορίδης παρά την αντίθεση του δεν έχει τοποθετηθεί επικριτικά στις δημόσιες παρεμβάσεις του.

ΝΔ: Οι βουλευτές που θα πουν ξεκάθαρο «όχι» στη ψηφοφορία

Ξεκάθαρο «όχι» κατά την ψηφοφορία αναμένεται από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον Θάνο Πλεύρη, τον Κώστα Καραγκούνη, τον Ανδρέα Κατσανιώτη, την Άννα Καραμανλή, τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, τον Στράτο Σιμόπουλο, τον Θόδωρο Καράογλου τον Βασίλη Γιόγιακα, τον Χαράλαμπο Αθανασίου, τον Κώστα Γκιουλέκα, το Νότη Μηταράκη, τον Στέφανο Γκίκα, το Νίκο Βλαχάκο, τον Μάξιμο Χαρακόπουλο και τον Περικλή Μαντά. Αντίθετοι εμφανίζονται επίσης ο Κώστας Βλάσσης, ο Γιώργος Καρασμάνης, ο Γιώργος Γεωργαντάς, ο Μίμης Χρυσομάλλης, ο Θανάσης Δαβάκης, ο Χρήστος Μπουκώρος, ο Κώστας Κατσαφάδος, ο Δημήτρης Κυριαζίδης, ο Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Μάριος Σαλμάς, ο Γιάννης Τραγάκης και ο Χρήστος Κέλλας. Ορισμένοι εξ αυτών θα αποφασίσουν τις επόμενες ημέρες, ίσως και λίγο πριν την ψηφοφορία στη Βουλή, αν θα καταψηφίσουν ή θα αποδεχτούν τη διέξοδο που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης για αποχή.  

Ποιοι βουλευτές της ΝΔ αμφιταλαντεύονται για την τελική τους στάση

Σημαντικός είναι ο αριθμός των βουλευτών που αμφιταλαντεύονται για την τελική τους στάση και ακόμα ζυγίζουν τα δεδομένα πριν πάρουν την τελική τους απόφαση. ΟΙ περισσότεροι εξ αυτών έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις, άλλοι εντονότερα, άλλοι σε πιο ήπιους τόνους και περιμένουν το τελικό κείμενο πριν οριστικοποιήσουν τη στάση τους. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο υφυπουργός Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης, ο Διονύσης Χατζηδάκης, ο Μιχάλης Λιβανός, Στέλιος Πέτσας, ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Γιάννης Καλλιάνος, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Γιώργος Βλάχος, ο Χρήστος Δερμεντζόπουλος, ο Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο Γιάννης Παππάς, ο Γιάννης Ανδριανός, ο Κώστας Κεφαλογιάννης, ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης, ο Φάνης Παππάς, η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής Μαρία Κεφάλα, ο Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο Άγγελος Συρίγος, ο Γιώργος Στύλιος, ο Θανάσης Μπούρας, η Μαριλένα Σούκουλη, ο Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο Σταύρος Παπασωτηρίου, ο Γιώργος Γιάννης, ο Χριστόδουλος Στεφανάδης και ο Χρήστος Καπετάνος.

Απώλειες και εκτιμήσεις στην ψηφοφορία

Κοινοβουλευτικά στελέχη εκτιμούν ότι υπάρχουν περιθώρια τις επόμενες εβδομάδες να ξεπεραστούν διαφωνίες που έχουν εκφραστεί και οι συνολικές απώλειες για την κυβερνητική παράταξη να μην ξεπεράσουν τις 30 με 35, συνυπολογίζοντας όσους θα καταψηφίσουν ή θα απέχουν. «Ο καθένας θα ψηφίσει με τη συνείδησή του, ο διάλογος έγινε σε πολύ θετικό κλίμα και νομίζω ότι από αυτή τη διαδικασία η παράταξη θα βγει πιο δυνατή», δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής συνάντησης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, από την πλευρά του, όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει αλλαγή στάσης από τους βουλευτές και μεταστροφή του κλίματος, τόνισε ότι «είμαστε ολοένα και πιο αισιόδοξοι». 

Πηγή: iefimerida.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content