Το νέο σχέδιο της κυβέρνησης στον τομέα της υγείας, η ολοκλήρωση του οποίου θα φέρει πλέον οριστικά στην Ελλάδα τον προσωπικό γιατρό ως ένα πολύ κομβικό εργαλείο για την παροχή υπηρεσιών υγείας, παρουσίασε ο υπουργός κ. Αδωνις Γεωργιάδης.
Βασικός στόχος του υπουργείου Υγείας είναι μέχρι το τέλος του 2024 να έχουν προσωπικό γιατρό όλοι οι πολίτες. Για να λειτουργήσει όμως ο θεσμός είναι απαραίτητο να μπουν στο σύστημα επιπλέον 1.379 γιατροί.
Oι αλλαγές στο σύστημα του Προσωπικού Ιατρού
Προστίθενται οι ιδιώτες γενικοί γιατροί και παθολόγοι μέσα στο σύστημα του προσωπικού γιατρού για όποιον ασθενή επιθυμεί να έχει το ρόλο του προσωπικού του γιατρού ο ιδιωτικός του γιατρός. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική αλλαγή, καθώς κάτι τέτοιο δεν επιτρεπόταν μέχρι σήμερα.
Την δεξαμενή των ιατρών θα αποτελούν εκτός από τους ιδιώτες, οι γιατροί των δημόσιων μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ προσωπικοί γιατροί και οι νέοι γιατροί κατά το ένα έτος του αγροτικού τους.
Η ένταξη στον προσωπικό γιατρό θα είναι υποχρεωτική, χωρίς ωστόσο να προβλέπονται ποινές για όσους δεν το πράξουν, καθώς όσοι δεν επιλέξουν μόνοι τους, θα αντιστοιχηθούν αυτόματα από το υπουργείο Υγείας με κάποιον γιατρό.
Επιπλεον, η θέσπιση όλων των δεικτών παρακολούθησης του έργου των προσωπικών γιατρών αποτελεί το κλειδί της δεύτερης φάσης της μεταρρύθμισης.
Για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να παρακολουθείται σε πάρα πολύ συγκεκριμένα πεδία η σχέση προσωπικού γιατρού και ασθενή, ώστε να μετράται σε εθνική ή σε περιφερειακή κλίμακα η επίπτωση αυτής της σχέσης στη διάρκεια του χρόνου, πάνω σε όλη την πορεία και την εξέλιξη της υγείας του γενικού πληθυσμού.
Παραδείγματος χάρη, όπως τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, αν έχουμε περισσότερους και καλύτερα ρυθμισμένους διαβητικούς αυτό πρώτον, αυξάνει τον μέσο όρο της ζωής τους, αυξάνει την ποιότητα της ζωής τους και μειώνει τις δαπάνες του συστήματος υγείας από τις πολλές επιπλοκές που ένας αρρύθμιστος διαβητικός έχει.
Αν δε, συνδυαστεί η μεταρρύθμιση αυτή με τα πολλά προγράμματα προληπτικών εξετάσεων που υπάρχουν μέσα στο Πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης» και ολοκληρωθεί με τον ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς που θα είναι έτοιμος σε περίπου ένα χρόνο και κάτι από σήμερα, θα έχουμε για πρώτη φορά στα χρονικά στην Ελλάδα την πλήρη εικόνα της υγείας του γενικού πληθυσμού, την πρόβλεψη των ασθενειών που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στο μέλλον, ώστε να μπορούν να κατανέμονται οι δαπάνες για την υγεία με πολύ πιο αποτελεσματικό τρόπο.
Από την θεωρία στην πράξη
Κατά την παρουσίαση του προγράμματος του Προσωπικού Ιατρού, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:
«Η Ελλάδα προσπαθούσε πάρα πολλά χρόνια να οικοδομήσει το σύστημα του οικογενειακού γιατρού, όπως το λέγαμε τότε, του προσωπικού γιατρού όπως νομοθετήθηκε και προχώρησε τώρα.
Είμαστε μάλλον μια από τις τελευταίες χώρες στην Ευρώπη και παγκοσμίως ενδεχομένως, που δεν έχουμε καταφέρει να οικοδομήσουμε ένα λειτουργικό σύστημα στηριζόμενο στον προσωπικό γιατρό για την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο σύνολο του πληθυσμού. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έκανε τη μεταρρύθμιση αυτή από θεωρία πράξη. Για πρώτη φορά έχουμε πλέον εγγεγραμμένα πολλά εκατομμύρια άτομα στις λίστες των οικογενειακών γιατρών και έχουμε προχωρήσει στην πρώτη φάση αυτής της μεταρρύθμισης».
Πηγή: iefimerida.gr